Akbaş Çoban Köpeği Özellikleri ve Bakımı
“Türk Çoban Köpeği” olarak da bilinen Akbaş çoban köpeklerinin anavatanı Türkiye’dir. Kökleri 3 bin yıl öncesine dayanan, çok eski zamanlardan beri Anadolu’da görülen bu köpeklerden halen sürüleri koruması ve onlara bekçilik etmesi için yararlanılır. Sürüyü her saldırıya karşı koruyan bu cesur köpekler, genellikle çiftliklerde beslense de geniş bahçeli evlerde de beslenebilirler. Diğer köpeklere kıyasla çok iri canlılar oldukları için Akbaş çoban köpekleri geniş alanlara ihtiyaç duyarlar. Güvenlik ve koruma için kullanılmalarının sebebi sadece iri ebatları değildir. Akbaşlar, aynı zamanda son derece dikkatli ve etraflarına duyarlıdırlar. Dünyada çok nadir bulunan bir ırk oldukları için çok değerli ve farklı özellikleri nedeniyle çok özel hayvanlardır.
Akbaş Çoban Köpeği Genel Özellikleri
- Türkiye’ye özgü bir köpek ırkıdır.
- Yeryüzündeki en eski köpek cinslerinden biridir.
- Tüyleri beyaz ya da krem renginin tonlarındadır.
- Fiziksel olarak kangal köpeklerine benzerler ama onlardan çok daha büyüktürler.
- İki senede bir tüylerini dökerler.
- Çok güçlü bir çeneye sahiptirler.
- Sürüleri koruyan iri bir çoban köpeği cinsidir.
- Olağanüstü güçlü oldukları için ayı ve kurt gibi tehlikeli ve vahşi hayvanlarla baş edebilirler.
- Çevresine duyarlı ve çok dikkatlidirler.
- Sahipleriyle yakın ve sürekli bir iletişimde olmak isterler.
- Koruma içgüdüsüyle diğer insan ve canlılara karşı agresif olabilirler ama sahiplerine çok bağlıdırlar.
- Savunmasız canlılara zarar vermeyecek kadar duygusal köpeklerdir.
- Ev içinde beslenmeye uygun değillerdir, geniş alanlara ihtiyaç duyarlar.
- Boyları neredeyse 85 santimetreye kadar ulaşır. Dişileri birkaç santim daha kısadır.
- Ağırlıkları erkek Akbaşlarda 40 ile 60 kilo arasında iken dişilerde bu sayı biraz daha azdır.
- Hastalıklara karşı çok dayanıklı köpeklerdir. Bilinen hiçbir genetik hastalıkları bulunmamaktadır.
- Ortalama ömürleri 10 ile 15 yıl arasındadır.
Akbaş Çoban Köpeği Bakımı
Akbaş Çoban köpeklerinin ilk etapta en belirgin özelliği bedensel olarak çok iri hayvanlar olmalarıdır. Bu güzel hayvanlar, 85 santimetreye ulaşan boyları ve 60 kiloluk ağırlıklarıyla gerçekten epey büyük ebatlara sahiptirler. Akbaş Çoban köpekleri, çoban köpeklerinin diğer cinsleri gibi geniş arazilerde koşma ihtiyacı duyarlar. Sadece ülkemizde değil, dünyanın birçok yerinde beslenen Akbaşlar, bu özellikleri nedeniyle evde bakılmaya müsait canlılar değildir. Kırsal yaşamda sürülere bekçilik etmek için yetiştirilen bu köpekler, genellikle çiftlik benzeri büyük arazilere sahip yerlerde rahatlıkla beslenirler. Ama günümüzde Akbaş Çoban köpeklerinin meraklıları da mevcuttur ve bu hayvan severler, Akbaşlar için geniş bahçeler sağlayıp onları özgürlüklerini kısıtlamadan besleyebiliyorlar.
Akbaş Çoban köpeklerinin ilk ve en önemli ihtiyacı olan geniş arazi kısmını hallettiyseniz bu köpekleri beslemek çok da zor bir iş değildir. Çünkü, Akbaşların bilinen genetik hiçbir hastalıkları bulunmaz ve çok dayanıklı hayvanlardır. Kalın derisi ve sık tüyleri ile çetin hava koşullarında yaşayabilen bu özel köpeklerin tüylerini taramanız onların sağlığı için yerinde olur. Aynı zamanda sahiplerine çok bağlı olan bu köpek türünü fırçalamak onunla olan iletişiminizi artırır ve onun ilgi ihtiyacına da cevap verir. Akbaşlar sıcak mevsimlerde yıkanmaktan hoşlanırlar. Onu yıkamanız onları rahatlatır ve ona olan sevginizi iyice anlamasını sağlar.
Görüntülerindeki heybet ve yırtıcı hayvanlarla mücadele halinde olması sizi korkutmasın. Akbaşlar aslında çok duygusal köpeklerdir. Sizden bolca ilgi, sevgi ve takdir beklerler. Sizinle iyi iletişim kurabilmesi için yavruyken alınması önerilen Akbaş Çoban köpeği kendinden daha küçük ve savunmasız canlılara karşı çok merhametli ve korumacı davranan nadir köpeklerden biridir.
Akbaş Çoban köpeği kaliteli mama ve temiz su verilerek, temiz bir yaşam alanında bakılırsa uzun yıllar sizinle olacaktır. Bu ihtişamlı ve duygusal köpeklerin aşılarını düzenli olarak yaptırmayı ve onunla bol bol vakit geçirmeyi de unutmayın.
Bu içeriğimiz de ilginizi çekebilir: Pomeranian (Boo) Bakımı ve Özellikleri