Akvaryumun Diğer Sakinleri: Canlı Bitkiler
Akvaryum tutkunlarının çok iyi bildiği gibi akvaryum canlılarını sadece hayvanlar oluşturmaz. Akvaryumunuzda bulunan hemen her balık canlı bitkilere ihtiyaç duyar. Dolayısıyla akvaryum kurmayı düşünenler dekorların ve aksesuarların yanında besleyecekleri hayvan türüne göre canlı bitkiler de almak zorundadır. Alacağınız akvaryum bitkilerinin balıklarınıza uygun olup olmaması edineceğiniz canlı bitkileri tespit etmek için ilk kriterdir. Fakat canlı akvaryum bitkileri arasında seçim yapmak için bitkinin özelliklerini ve bitkiye nasıl bakılması gerektiğini de bilmesiniz. Çünkü her bitkinin kendine özgü bakım ihtiyaçları vardır. Zira akvaryum bitki türleri oldukça fazladır ve aralarından size ve akvaryumda beslediğiniz hayvanlara uygun olarak doğru seçimi yapmak zordur.
Canlı Akvaryum Bitkisi Almadan Önce Bilmeniz Gerekenler
*Öncelikle neden bir akvaryum bitkisi almak istediğinizi belirleyin. Bu, bitki seçiminizi belirleyecektir. Bitki isteme nedeniniz, estetik bir akvaryum görüntüsüne kavuşmak olabilir. Bir diğer neden de akvaryumda yaşayan balıklarınızın ihtiyacı gereği canlı bitki almak istemenizdir. Bir başka canlı akvaryum bitkisi edinme nedeni ise balıklarınız için doğal ortam oluşturup onları evlerinde hissettirmektir.
*Akvaryum bitkileri, karbondioksiti oksijene dönüştürdüğü için balıklar için faydalıdır. Suya doğal yolla filtrelemeyi sağlayan bitkiler aynı zamanda balıklarınız için güvenli bir saklanma, üreme ve yumurtlama alanıdırlar. Canlı akvaryum bitkileri bazı balıklara ise yem kaynağı olurlar.
*Akvaryum bitkileri üç kategoriye ayrılır. Ön plan canlı bitkiler; arka plan bitkileri ve dip bitkileri.
- Ön Plan Bitkileri: Yavaş büyüyen kısa boylu bitkilerdir. Tankın ön kısmına yerleştirildiklerinden genellikle estetik amaçlı kullanılırlar.
- Arka Plan Bitkileri: Ön plan bitkilerinden daha uzun boylu bitkilerdir. Akvaryumun gerisine, arka duvarına fon gibi yerleştirilirler. Yan kenarları da kaplayabilirler.
- Dip Bitkileri: Akvaryumun dibinde yerlerini alırlar. Yüzme alanlarını işgal etmeyecek şekilde boyları ayarlanabilir. Bazı balıklar kumu görmek ve kumda yiyecek aramak isterler. Bu yüzden dip ya da zemin bitkisi kumun tamamını kaplamamalıdırlar.
*Akvaryumlarda yapay bitkiler de kullanılır. Yapay bitkiler ve dekorlar, canlı bitkiler gibi balıklar için birer saklanma ve oyun alanlarıdır ama oksijen sağlamak gibi balıklarınızın sağlığına bir faydaları yoktur. Bakıma ve kuma gerek duymadıkları için akvaryum hobisine yeni başlayanlar tarafından tercih edilirler. Ama bilinmelidir ki canlı akvaryum bitkileri balıkları güvende hissettirir ve sağlıkları için gereklidir.
*Balıklar gibi bitkilerin de bakım koşulları vardır. Akvaryum bitkileri için suyun sıcaklığı ortalama 24 derece olmalıdır. Bu rakam, özel bakım isteyen bazı bitkilerde değişebilir. Genellikle akvaryum severlerin sıkça tercih ettiği bakımı kolay bitkiler için günde 5 saatlik aydınlatma yeterli olur. Haftada bir sıvı gübre kullanarak bitkilerinizin sağlıkla büyümesini sağlayabilirsiniz.
Canlı Akvaryum Bitki Türleri
Akvaryumunuzda hem estetik bir görünüm yakalamak hem de balıklarınızın sağlığına katkıda bulunmak için canlı bitkiler bulundurulması gerektiği aşikâr. Bu bitkilerin yerleştirildiği yere göre sınıflandırılmasını da öğrendiğinize göre bakımı kolay birkaç akvaryum bitkisinin özelliklerinden söz edelim.
- Java Yosunu: Bakımı kolay ve arsız bir zemin bitkisidir. Özel bir bakıma gerek kalmaksızın tüm zemini kısa zamanda sarabilir. Bu nedenle çok fazla tercih edilir. Tercih nedenlerinden biri de yosun yiyen türlerin besin kaynağı görevini üstlenmeleridir.
- Eğrelti Otu: Çok az ışıkta bile büyür. Bakımı için haftada bir sıvı gübre yeterli olacaktır.
- Anubias: Geniş ve koyu renk yaprakları olan bu tür gübreye bile ihtiyaç duymaz. Işıklandırmaya da gerek yoktur. Loş ışığı sever. Yavaş çoğalır ama uzun ömürlüdür.
- Cüce Otu: Zemin bitkilerinden biridir. Doğru ışıklandırma altında çok hızlı ve kolay büyür.
- Amazon Kılıcı: Bakımı kolay, arka plan bitkilerindendir. Hızlı büyümesi ile bilinir. Kılıca benzer bir görünüme sahiptir.
Akvaryum Temizliği Nasıl Yapılır başlıklı yazımız da ilginizi çekebilir.