Akvaryumun İdeal Balıkları: Cüce Vatozlar
Vatozlar, köpek balıklarıyla akraba olan ve ilginç fiziksel özelliklere sahip görülmeye değer canlılardır. Suda adeta yarasa gibi süzülen vatozların, akvaryumda beslenen türleri de mevcut. Akvaryum vatozları, hem estetik hem temini ucuz balıklar. Ama bir tercih sebebi de fiziksel özellikleri ile diğer balıklardan çok farklı olması ve akvaryuma renk katması. Aynı zamanda akvaryumun temizlik görevlileri olarak bilinen vatoz balıkları arasında anavatanı Güney Amerika’nın Amazon nehri olan Cüce Vatozlar, akvaryumların en bilinen canlılarından biri. Büyük vatozlar, 120 santimetre civarı olabilirken, cüce vatozlar büyüdüklerinde ortalama 10 santimetre boyutlara ulaşabiliyor.
Cüce Vatoz Balığı Genel Özellikleri
- Barışçıl bir balıktır, diğer türlerle beraber yaşayabilir.
- Hem etçil hem otçul canlılardır.
- Ağız yapıları düz olduğu için dipten yem yemler.
- Diğer balıklardan artan ve dibe çöken yemlerle beslenebilirler.
- Akvaryum camına ve taşlara yapışıp buralardaki yosunları yerler.
- Taş ve bitki aralarına saklanmaktan hoşlanırlar.
- Yumurtayla çoğalırlar. Çok kolay ürerler.
- Yumurtlayan dişi vatozlar, yumurtaları erkeklerin korumasına bırakır.
- Küçükken cinsiyet ayrımı yapmak zordur. Erkeklerin kafalarında diken benzeri uzantılar bulunur; uzun ve geniş bir gövdeye sahiplerdir. Dişilerin ise kafaları küçüktür ve kısa gövdelilerdir.
- Geceleri hareketlidirler, gündüzleri saklanırlar.
- Kıkırdaklı balıklar sınıfına girerler.
- Dişilerinin boyu 10 santimetreyedir.
- Denizlerde yaşayan türlerinin kuyrukları elektrikli ve zehirlidir.
Vatoz Balığı Bakımı
Cüce vatozlar, basınçtan hoşlanmadıkları için geniş tabanlı ve çok yüksek olmayan akvaryumlar onlar için idealdir. Saklanacak yer aradıkları için akvaryuma mutlaka bitki ve taş koymanızı öneririz. Bitkilerin saklanma dışında vatozlara bir yararı da yiyecekleri sindirmelerine olan katkısıdır. Vatozların yaşadığı akvaryumlarda yosun ve benzeri bitkiler tercih etmeniz bu hayvanlar açısından iyi olacaktır. Akvaryumun suyu önceden dinlendirilmiş, ortalama 25 derece sıcaklıkta olmalıdır ki vatozlarınızın hayat kalitesi artsın. Sıcaklık değişimlerinden etkilendikleri için özellikle su değişiminde sıcaklığa dikkat etmeniz ve sabit kalmasını sağlamanız gerekir. Yoksa vatozlar strese girebilirler. Genellikle akvaryum camına yapışmış olarak göreceğiniz cüce vatozlar, etrafta görünmüyorsa telaşlanmayın. Çünkü, akvaryum dekorlarından ya da bitkilerin birinin arasından güneş battıktan sonra başlarını çıkarırlar.
Vatoz Balığı Üremesi
Cüce vatozlar, üremesi kolay balıklardır. Erkekleri çok eşli olan bu balıklar, akvaryumda birden fazla dişi vatozun yumurtalarını döllerler. Yumurtlayan dişi, yuvaya yaklaşmaz. Yumurtaların korunması görevi erkek vatozlara aittir. Vatoz yavruları 4 ile 5 gün sonra iri ve sarı renk olan yumurtadan çıkarlar. Cüce vatozlar, akvaryumun uyumlu canlıları olduklarından agresif değildirler ve diğer balıklara saldırmazlar. Bu yüzden yumurtaları korumak onlar için oldukça zorlaşır. Cüce vatozların yumurtalarının güvenliği akvaryum sahibinin elindedir. Bunun için vatozların hep kendilerinin hem yumurtalarının gizleneceği bir yer oluşturmak önemlidir. Akvaryumunuzda vatozlarınız ve yavruları için bitki ve mağara benzeri taşlar mutlaka bulundurulmalıdır ki bu güzel balıklar üreyip çoğalabilsin.
Vatoz Balığı Beslenmesi
Hem etçil hem de otçul olan vatozlar, diğer balıklardan arta kalan yemler ve yosunlarla beslenseler de yeme ihtiyaç duyarlar. Yani daha çok bitkisel gıdalarla beslenirler. Protein ağırlıklı beslenmek sindirim sistemlerini zorlayabilir. Genelde akvaryumun dibine yakın yerlerde konumlandıkları için ve düz bir ağıza yapısına sahip oldukları için dip yemleri onların ideal besin kaynaklarıdır. Dip yemleri onlara verirken akvaryumun karanlık ve sakin olmasını sağlayın ve diğer balıkların vatoz yemlerine göz dikmediklerinden emin olun. Cüce vatozlar, barışçıl oldukları için yem için de kavga etmezler ve yemlerini kaptırabilirler. Nadir de olsa akvaryuma atacağız salatalık ve benzeri yeşil sebzeler vatozların sindirimlerini kolaylaştırır. Bu işlem diğer balıklar için de yararlıdır ama akvaryumun çabuk kirlenmesine neden olabilir.
Akvaryum Balıklarının Yakalanabileceği Hastalıklar başlıklı içeriğimizi de mutlaka okuyun.