Akvaryumun Meleği: Melek Balığı
Kolay bakımıyla akvaryum balıkları arasında sıkça tercih edilen melek balıkları, ortalama 10 yıllık ömürleriyle evinizi güzelleştirecek ve size keyifli bir hobi olacaklar. Doğal yaşam alanları Güney Amerika olan melek balıkları, yoğun bitkili Amazon nehirlerinden geldiği için akvaryumlarda dekor ve bitkilerin bulunmasını sever. Farklı su şartlarında yaşayabilen bu balıklar, güzellikleriyle dikkat çekerler. Aslında Cichlid ailesinin bir üyesidir ve agresif olmayan diğer balık türleriyle barış içinde yaşayabilirler.
Melek Balığı Genel Özellikleri
- Eşlerini seçerek ürerler.
- Yetişkinlerinin boyları yaklaşık 15 santimetre kadardır.
- Akvaryum suyunun sıcaklığı ortalama 25 derece olmalıdır.
- Yarı agresif balıklardır.
- Derin ve geniş sularda yüzmeyi severler.
- Ortalama 10 yıl ömürleri vardır.
- Yoğun bitkili suları sever ve bitkilerin arasında kamufle olurlar.
- Vücutlarındaki dikey çizgiler sayesinde çok iyi saklanırlar.
- Cichlid familyasından gelirler.
- Cinsiyetlerini belirlemek zordur. Cinsiyet ayrımı 5 aydan önce yapılamaz. Bu süre bir seneye kadar çıkabilir.
Melek Balığı Bakımı
Geniş alanlara ihtiyaç duyarlar. Bu yüzden akvaryum suyu iki melek balığı için en az 130 litre civarında olmalıdır. Ayrıca akvaryumun derin olmasından çok hoşlanırlar. Çünkü melek balıklarını akvaryumun her yerinde yüzerken görebilirsiniz. Amazon nehri gibi çok yoğun bitki bulunan bir nehirden gelmiş olması nedeniyle doğal ortamındaki bitkileri akvaryumda arayacaktır. Melek balığınız varsa akvaryumunuzda bol bol bitki bulundurmanız gerekir. Doğal ortamları gereği bitkilerin ve bitki köklerinin arasında vakit geçirmekten çok hoşlanırlar. Yarı agresif oldukları için genellikle diğer balıklarla bir arada yaşayabilirler. Ama melek balıkları kendilerinden küçük balıkları yemeye çalışacakları için, küçük balıklarla aynı akvaryumda olması diğer balıkların yavruları için tehdit oluşturabilir. Çöpçü balığı, kılıçkuyruk, moli balığı ve tetralarla bir arada rahatlıkla hayatlarını sürdürebilirler. Melek balığının akvaryum hayatı için bilmeniz gereken başka bir nokta da birden fazla melek balığının bir arada olmasıdır. Bu balıklar arasında rekabet vardır ve en güçlü melek balığı, diğer melek balıklarına zarar verebilir. Melek balıkları, kendilerinden daha güçlü başka türlerle aynı ortamda strese girebilirler, unutmayın. Üreme dönemlerinde ise onları başka bir akvaryuma almanız yerinde olacaktır. Eşlerini seçerek üredikleri için aynı akvaryumda kalabalıklar halinde bulunmaları üremeleri için daha yararlı olacaktır.
Melek Balığı Beslenmesi
Melek balıkları, beslenmesi kolay canlılardır. Çünkü bu balıklar hazır yemleri yemeyi severler. Doğal yaşamlarında melek balıklarının yemi lepisteslerdir. Buradan da anlaşılacağı üzere melek balıkları, hem hazır yemlerle hem de canlı yemlerle beslenebilirler. Ama canlı yemlerde parazit bulunma ihtimali olduğundan melek balıklarına ve varsa diğer balıklarınıza da sıkça verilmemelidir. Eğer parazit ya da benzeri bir rahatsızlıktan mustaripse suyun dibine çökme ya da solungaçlarında ve kuyruğunda renk değişikliği gibi belirtiler gösterebilir. Bu durumda hemen veterinerinize danışmalısınız. Ancak ilk yağacağınız şey, canlı yemi kesmek ve akvaryumun suyunu temizlemektir. Riskleri yüzünden canlı yem yerine günde iki defa pul yem kullanın. Pul yemler vitamin ve besin değerleri açısından balıklarınız için oldukça yeterlidir.
Melek Balıklarında Cinsiyet Ayrımı
Melek balıklarında cinsiyet ayrımı kolay değildir. Bu balıklar, 5 aylık olana kadar cinsiyetleri belli olmaz. Bu süre, bir yıla kadar uzayabilir. Erişkinliğe ulaştıkları zaman karınlarında tüp benzeri bir yapı ortaya çıkar. Bu tüpler, dişi melek balıklarında yumurta için, erkeklerde ise spermler için depo görevi görür. Bu tüplere dikkatli bakıldığında balıkların cinsiyeti anlaşılabilir. Tüpler eğer sivri ise balık erkek, düz ise balık dişidir.
Başka bir cinsiyet belirleme yolu ise balıkların vücut yapılarına bakmaktır. Erkek melek balıklarının vücudu daha dairesel ve başlarının üst tarafı çıkıntılıdır. Aynı zamanda erkek meleklerin göğüslerindeki yüzgeçler çatallı bir yapıya sahiptir. Dişiler ise bu özelliklere sahip değildir.
Diğer akvaryum balık türlerine göz atmak için Evlerin Huzur Veren Sakinleri: Akvaryum Balık Türleri yazımızı okuyabilirsiniz.