Akvaryumun Prensesi: Sarı Prenses
Akvaryumlarda en çok gördüğümüz balıklardan olan sarı prenses, renkleri ve estetik görünümleri, zor koşullara direnç göstermeleri ve barışçıl yapılarıyla bilinirler. Hareketli olmaları ve canlı renkleri sayesinde sarı prenseslerin olduğu akvaryumlardan gözünüzü almanız zordur. Afrika kıtasında bulunan Malawi Gölü, sarı prenseslerin anavatanıdır. Genellikle suyun orta ve dip kısımlarında yaşayan sarı prenseslerin olmazsa olmazı kayalık alanlardır. Kayalıklar içindeki mağaralar bu güzel canlılar için hem birer sığınak hem de üreme alanlarıdır.
Sarı Prenses Balığı Genel Özellikleri
- Anavatanı Afrika’dır.
- Kayalık bölgelerin dip ve ortaları doğal yaşam alanlarıdır.
- Hem etçil hem de otçul balıklardır.
- Doğal yaşam alanlarında dipten beslenirler.
- Boyları 15 santimetreye kadar ulaşabilir.
- Barışçıl canlılardır ama kendi türlerine ve kendilerine benzeyen diğer tür balıklara karşı orta derecede agresif olabilirler. Özellikle üreme dönemlerinde agresif davranışlar gösterirler.
- Zor koşullara dayanıklıdır.
- Hareketli balıklarıdır.
- Hızlı ürerler. Dişi sarı prenseslerin kuluçka süresi 20 ila 30 gün arasındadır.
- Cinsiyetlerini ayırmak zor değildir. Cinsiyet ayrımında en belirgin fark erkek sarı prenseslerin alt yüzgeçlerinde hat şeklinde siyah bir çizginin olmasıdır. Dişilerde bu çizgi olmaz. En kolay ama kesin olmayan ayrım erkeklerinin, dişi Sarı Prenseslerden daha büyük olmasıdır.
Sarı Prenses Balığı Bakımı
Sarı Prenseslerin bulunduğu akvaryum, en az 120 litre su alma kapasitesine sahip olmalıdır. Suyun sıcaklığı ise 25 derecenin altına düşmemelidir. Erkek sarı prensesler bölgelerini koruma eğilimde değildirler ama yine de kendi türlerine bile orta düzeyde agresif olabildikleri için karma akvaryumlarda beslenmeleri tavsiye edilmez. Doğal yaşam alanları olan Malawi Gölü'nün kayalık kısımlarında yaşadıkları için akvaryumda kayalık ve saklanacak yerler ararlar. Ayrıca bu balıklar, suyun orta ve dibinde yüzdükleri ve dibe yakın yerler beslenme alanları olduğu için de sığınak ihtiyacı duyacaklardır. Hızlı ve kolay üreyen bu balıklar için kayalıklar ve mağaralar aynı zamanda yavrularının gizlenme alanlarıdır. Tüm bu nedenler yüzünden sarı prenses balığı edinmeyi düşünüyorsanız akvaryumunuzda dekor ve kaya bulundurmalısınız ki balıklarınız doğal yaşam alanlarına uygun, mutlu bir yaşam sürsünler. Sarı Prenseslerin bulunduğu bir akvaryumda bitki olması pek de tavsiye edilmez. Çünkü bu balıklar dipte yem aradıkları için bitkileri yerlerinden sökebilirler.
Sarı Prenses Balığı Beslenmesi
Sarı prenses balıkları hem etçil hem de otçul oldukları için beslenmeleri bazı diğer balıklara göre daha kolaydır. Etçil olmak, canlı yemle beslenebilme avantajını beraberinde getirir. Canlı yem protein ihtiyacını giderir ve balıkların daha hareketli olmalarını sağlar ama canlı yemlerden bulaşabilecek parazit gibi hastalıklara dikkat edilmelidir. Diğer çoğu balıkta olduğu gibi sarı prenses balıklarına da haşlanmış sebzeler verilebilir. Çiğ olarak ise salatalık, ıspanak gibi yeşil bitkileri tercih edebilirsiniz. sarı Prenseslerin üremeleri ve sağlıkla gelişebilmeleri için yeterli yemleme önemlidir.
Sarı Prenses Balığı Üremesi
Sarı prenses balıkları, hızlı ve kolay ürerler. Bu balıkların kuluçka süresi ortalama 20 ila 30 günü bulur. Bu canlılar, 7 - 8 aylık olduklarında erişkinliğe ulaşırlar. Rahatça ve güvenli üremek için akvaryumdaki kayalıkların içinde bulunan mağaralara ihtiyaç duyarlar. Sarı prenseslerde cinsiyetlerini ayrımı yapmak kolaydır. Erkek sarı prenseslerin yüzgeçlerinde siyah kalın bir çizgi bulunur. Bu çizgi hat şeklinde uzanır. Dişilerde ise bu hat bulunmaz. Aynı zamanda erkek sarı prenses Balıkları, dişilerden daha büyük boyutlara sahiptir. Çiftleşme döneminde agresif olan erkek sarı prenseslerin ağzı, dişilere kur yaparken koyu mor renge döner. Güvenli ve düzenli bir üreme gözlemlemek istiyorsanız 5 dişi sarı prensesin arasına 1 erkek koymalısınız.
Japon Balığı Özellikleri ve Bakımı yazımız da ilginizi çekebilir.