Albino Kedisi Özellikleri ve Bakımı
Kedilerde de insanlarda olduğu gibi deriye rengini veren melanin pigmentinin eksikliği ya da az olması durumu ile karşılaşılmaktadır. Bu durum albinizm adını alır ve insanlar dışında pek çok canlıda görülen genetik bir bozukluğa işaret eder. Şaşırtıcı biçimde akvaryum balıklarında bile rastlanılan albinizm hastalığı; sadece deri rengine değil saçlara, tüylere ve hatta gözlere de tesir eder. Albino ismi verilen albinizm hastalarında saçlar ve tüm tüyler beyazken deri renkleri pembemsi olur. Albinoların derileri ince ve hassastır. Yani melanin pigmenti eksikliği sonucu albinizm hastası olan tüm canlıların teni güneşe ve ışığa karşı hassasiyet gösterir. Aynı zamanda özellikle albino kedilerin göz bebekleri ve göz çevreleri de kırmızıya çalan bir renge sahiptir. Albinoların ışık hassasiyeti derileri ile sınırlı kalmaz, gözleri de ışıktan fazlaca etkilenir. Albino insanlar gibi albino kedilerde de göz kusurları olabilir.
Albino Kedilerin Genel Özellikleri
Birçok canlıda görülen ve genetik bir rahatsızlık olan albinizm kedilerde de mevcuttur. Bir kedi hangi cins olduğu fark etmeksizin albino olarak dünyaya gelebilir. Albino kedilerin göze çarpan ilk özellikleri kafalarını ve tüm bedenlerini kaplayan tüylerin tamamen beyaz olmasıdır. Ama her beyaz kedi albino değildir. Esas olarak beyaz renk kürkü olan kedilerin sadece %2’si albinodur. Yani beyaz bir kedinin albino olup olmadığını anlamak yalnızca tüy rengine bakarak belirlenemez. Albino kedilerin derileri pembemsi bir renge sahiptir. Kedi, eğer albinoysa bu pembe renge gözlerinde, dudaklarında, patilerinde ve kulak içlerinde de yani tüylerinin olmadığı her yerde rastlanmalıdır. Bazı albino kedilerin göz bebekleri kırmızıya yakın bir pembedir. Bazılarında ise gözler iki renkli ya da çok açık mavi olabilir. Göz kenarları ve göz çevreleri de bu kedilerde pembe olur. Kimi albino kedilerin gözlerinde şaşılık ve az görme sorunları da olabilir. Genellikle göz sorunları nedeniyle albinolarda derinlik algısı pek yoktur. Bu da albinizm hastalığından mustarip olan kedilerin sakar olmasına ve eşyalara çarpmasına yol açar. Albino kedilerin bakımlarına dikkat edilemezse göz hassasiyetleri körlüğe kadar varabilir. Göz sorunlarının yanında albino kediler sağırlığa da yatkındırlar.
Albino kediler, güneş ışınlarından ve yapay ışıktan fazlaca etkilenirler. Işık altında gözlerinin sulanması bunun göstergelerinden biridir. Ayrıca derileri çok ince ve hassas olduğu için deri hastalıklarına da yatkın olan albino kedilerin ışıktan ve güneşten gözlerinin yanı sıra ciltleri de etkilenir. Çünkü albino canlılarda güneş ışınlarından ve her türlü ışıktan koruyan pigmentler bulunmaz.
Albino kediler genetik bir mutasyon sonucu ortaya çıktıkları için bağışıklık sistemleri güçlü olmaz. Çünkü melanin pigmenti savunma mekanizmasının güçlenmesine yardımcıdır ve bu pigment albino olan canlılarda ya yoktur ya da eksiktir. Dolayısıyla albino kediler bulaşıcı hastalıklara diğer türdaşlarından daha açıktırlar.
Albino Kedilerin Bakımı
Albino kedilerin tamamı diğer sağlıklı kedilerden çok daha hassas ve hastalıklara açık oldukları için özel bir bakıma ihtiyaç duyarlar. Albino kedinizin bakımında yapacağınız ilk şey onu güneş ışınlarından korumak olacaktır. Güneş kedinizin derisinde yaralar açmaya ve deri kanseri gibi ciddi rahatsızlıklara neden olacağından kedinizi kontrollü olarak balkon ya da pencere kenarlarına çıkarmalısınız. Güneş ışığının ve yapay ışıkların albinoların çok hassas olan gözlerine de zarar verdiği unutulmamalıdır.
Albino kedilerin özellikle göz sağlıklarına dikkat edilmeli ve gözlerinde herhangi akıntı ya da çapaklanma olursa hemen veteriner hekime götürülmelidir. Albino kedinizin göz muayeneleri aksatılmamalı ve daha yavruyken herhangi bir görme kusuru varsa durum kontrol altına alınmalıdır. Çünkü albinoların ilerleyen yaşlarda görme yetilerini kaybetme olasılıkları azımsanmayacak biçimde yüksektir. Ayrıca bu kedilerin sağırlık olasılıkları da unutulmamalıdır. Bağışıklık sistemleri kuvvetli olmayan bu kediler iyi beslenmeli ve kedi vitaminleri ile desteklenmelidirler.
Bu yazımız da ilginizi çekebilir: Kedilerde Su Tüketiminin Önemi