Alman Kurdu Bakımı ve Özellikleri
Alman kurdu; Alman çoban köpeği ya da K9 polis köpeği diye de bilinir. Geçmişi 19.yy'a dayanır. İlk üretim amacı, koyun gütme amaçlı olarak çoban köpekliğidir. Cesur, akıllı, itaatkar ve güçlü olan bu tüylü dostumuz polislikten, bekçiliğe, çobanlıktan, arama kurtarmaya ve rehberliğe kadar bir çok görevi başarı ile yerine getirebilecek kabiliyettedir. Bu özellikleri onu dünyada en çok tercih edilen köpekler listesinde ilk 10'a sokmaktadır.
Amerika'daki popüleritesini I. Dünya Savaşı sırasında Onbaşı Lee Duncan tarafından Fransa'da kurşun ve bombalarla dolu bir üreme kulübesinden koparılmış küçük bir köpek yavrusu borçludurlar. Savaşın sonunda Duncan, köpek yavrusu memleketi Los Angeles'a geri getirdi, onu eğitti ve gösteri şovunda en ünlü köpeklerden biri haline getirdi.
Sosyal bir köpek olmasına rağmen bir golden retriever gibi herkese sıcak davranmaz. Mesafeli durur. Bu özelliği ile iyi bir koruma ve bekçi köpeğidir. Golden retriever hakkında detaylı bilgi öğrenmek isterseniz yazımızı okuyabilirsiniz.
Alman Kurdu Köpeklerinin Özellikleri
Alman kurdu, aktif ve akıllı köpeklerdir. Eğitim, oyun ve çalışma ile meşgul olmaları gerekir. Günlük egzersiz, hem fiziksel (koşu ve frizbi gibi) hem de zihinsel (eğitim seansları gibi) bir zorunluluktur.
Alman çoban köpekleri, yabancılara uzak ve şüpheli durur. Sosyal ve iyi kalpli bir köpek yetiştirmek için Alman çoban köpeğinizi birçok deneyime sokun, evcil hayvanlara ve insanlara gösterin, tanıştırın. Köpek eğitimi dersleriyle başlayan itaat eğitimi, onları diğer insanlara ve köpeklere alıştırmak ve temel köpek davranışlarını öğretmek için önemlidir.
Sürü içinde yaşamaya alışkın olan alman çoban köpeği, yalnız bırakılma konusunda eğitilmelidir. Ayrılık kaygısı yaşayan bu dostlar için bu eğitim olmazsa olmazdır.
- Boyut: Erkek alman kurtları, 60-65 cm uzunluktadır. Dişi alman kurtları ise 50-55 cm uzunluktadır. Ağırlıkları ortalama 35-40 kg arasındadır.
- Karakter: Son derece zeki, eğitilebilir bir köpektir. Yalnız bırakılmaya alıştırılmalıdır. Erken sosyalleşme eğitimi verilmelidir. Ailesi tarafından az egzersiz yaptırılırsa ve ilgilenilmezse bunu havlama ,eşya çiğneme gibi kötü huylar ile gösterecektir. Aile bireylerine çok bağlıdır. Tehdit hissettiğinde son derece güçlü ve koruyucu olabilir.
- Sağlık: Alman çoban köpeği ırkı genellikle sağlıklıdır. Ama tüm ıklar gibi belirli sağlık sorunlarına eğilimlidir. Bunları bilmekte fayda var. Kalça displazisi, dirsek displazisi, gastrik dilatasyon, dejeneratif miyelopati, ekzokrin pankreas yetmezliği ve alerjiler.
Alman Çoban Köpeği Bakımı
Başlangıçta bütün gün sürüler halinde yetiştirilen Alman kurtları, aksiyon için üretilmiştir. Bu, günlük egzersizle harcamaları gereken çok fazla enerjileri olduğu anlamına gelir.
Onları egzersiz yapmadan uzun süre yalnız bırakırsanız, sorun yaşamanız kaçınılmazdır. Can sıkıntısı ve hareketsizlik çiğneme, kazma ve havlama gibi davranış sorunlarına yol açar. Havlama mutlaka bir sorun olduğu için yapılan bir davranış değildir, ancak köpek sıkılmışsa olabilir. "Sessiz" komutunu öğrenmek, her Alman çoban köpeğinin itaat eğitiminin bir parçası olmalıdır.
Bu tüylü dostlar güçlü çenelere sahiptir ve bir şeyleri kemirmeyi severler. Onlara zaman ayırmadığınız zamanlarda kendilerini eğlendirmeleri için çiğneme oyuncağı verebilirsiniz. Kauçuk ve plastik köpek oyuncakları orta ve büyük ırk köpekler için uygundur. Özel yapısı sayesinde köpeğinizin dişlerini de temizler ve diş taşı oluşumunu önler.
Alman Kurdu Kürk Bakımı
Alman kurdu iki katmanlı kürke sahiptir. İlki deriyi kaplayan yumuşak tüylü katman, ikincisi de daha uzun tüylerden oluşan koruyucu katmandır. Düzenli tarama ve tüy bakımı sağlanabilir. Haftada en az 2 kere taranması gerekmektedir.
Çok sık banyo yapması, kürkünü sağlıklı tutan yağ tabakasını yok eder, bu nedenle banyoyu sadece köpeğinizin gerçekten ihtiyacı varsa düşünün. Alman kurtları, kötü şöhretlerine rağmen, beslenmesine bağlı olarak, oldukça temiz ve kokusuz olma eğilimindedir.
Beslenme
Alman Çoban Köpeğinizi hangi mamalar ile besleyeceğiniz ve doğru porsiyon boyutları hakkında bilgi için veteriner hekiminize veya profesyonel beslenme uzmanınıza danışmalısınız. Daha sonra ihtiyacınız olan ürünü köpek malzemeleri kategorimizden sipariş edebilirsiniz.