Astronot Balığı Özellikleri ve Bakımı
Oscar adı ile de bilinen Astronot balıkları Güney Amerika kökenli su canlılarıdır. Bir akvaryum balığı türü olan astronot balığı bakımı en kolay balıklar arasında yerini alır. Pek çok farklı renkte değişik türlerine rastlayabileceğiniz Astronot balıklarının karakteristik özelliği zekalarıdır. Bu keskin zekâ sayesinde Astronot balıkları sahiplerini kısa sürede tanır ve onlarla bağ kurabilirler. Şaşırtıcı biçimde sevilmekten de hoşlanan Astronot balıkları yem elde edebilmek için akrobatik hareketler yapmayı da öğrenebilirler. Bu ilginç özellikleri ve güzellikleri nedeniyle Astronot balıkları ya da diğer adlarıyla Oscar balıkları akvaryum hobisi olanlar arasında dünyanın en popüler balıkları olarak bilinirler.
Astronot Balığı Genel Özellikleri
- Güney Amerika’daki Amazon Nehri anavatanlarıdır.
- Tatlı su balıklarıdır.
- Yavruyken ancak 3 ila 4 santimetre boyutunda olan bu balıklar çok hızlı büyürler. Yetişkinliğe eriştiklerinde 30 santimetreye kadar ulaşabilirler.
- Genellikle kırmızı, mavi, sarı ve yeşil renk kombinasyonlarına sahiptirler. Tek renk olanları da mevcuttur.
- Gözleri iri, başları büyük ve ağızları geniş olur.
- Sırt yüzgeçlerinden biri dikensi ve sert bir yapıya sahipken diğeri yumuşaktır.
- Genellikle akvaryumun orta ve dip kısımlarında yüzerler.
- Etobur canlılardır ama ot ile de beslenebilirler.
- Ağır hareket etmelerine rağmen sıçrama konusunda başarılıdırlar.
- Saldırgan balıklardır. Bu nedenle diğer balıklarla aynı akvaryumda yaşam sürmeleri zordur.
- Yaşam sürdükleri akvaryumda suyun sıcaklığı 23 ila 30 derece arasında olmalıdır.
- Yumuşak ve orta sert sularda yaşayabilirler.
- Bitkili akvaryumları sevmez, bitkilere zarar verirler. Bu nedenle akvaryum dekorları taş ve kütük gibi sert malzemeler olmalıdır.
- Erkek Astronot balıklarının büyüme hızı dişilere oranla daha fazladır.
- Cinsiyet ayrımı yapmak zordur.
- Beyaz benek hastalığına yakalanma oranları yüksektir. Ayrıca kafada delik rahatsızlığı da bu balıklarda sık görülür. Ayrıca bu balıkların iç parazitlere karşı korunmaları da gerekir.
- Yaşam süreleri 10 yıldır. İyi bir bakımla ömürleri iki kata kadar çıkar.
Astronot Balığı Bakımı
Bakımı zor olmayan Astronot balığının en sevilen özelliği onu besleyen insanlarla bağ kurabilme yetisidir. Bu balıklar zekâları sayesinde çabuk adapte olur ve insanlarla iyi iletişim kurarlar. Dokunulmaktan ve sevilmekten hoşlanan Astronot balıkları ilginç karakter özelliklerinin yanında sıçrama kabiliyetleri ile de şaşırtıcı su canlılarıdır. Kendi büyüklüklerinin üçte biri kadar yukarı sıçrayabildikleri için kapaksız akvaryumlarda yaşamaya uygun değillerdir. Kaliteli balık yemi çeşitlerine karşı koyamayan Astronot balıkları ağırlıklı olarak etobur beslenirler. Bu nedenle bu balıkların kendilerinden küçük balıklarla aynı akvaryum içinde bakılmaları önerilmez. Agresif yapıları da beslenme şekilleriyle birleştiğinde en iyi seçim Astronot balıklarının kendi türleri ile bakılmalarıdır. Ama bazı Cichlidae (Ciklet) balığı türleri ve Çöpçü balığı gibi barışçıl su canlılarıyla ile iyi geçinirler.
Yetişkin bir Astronot balığının besleneceği akvaryum en az 250 litre olmalıdır. Bu balıklar biraz dağınık oldukları için yemleri suyun her yerine dağıtarak tüketirler. Bu da akvaryumun daha hızlı kirlenmesi ve sık sık temizlenmesi gerektiği anlamına gelir. Temizliğin yanında Astronot balıklarının yaşadıkları akvaryumun filtresinin de güçlü olmasına dikkat edilmelidir.
Astronot balıklarının en iyi geçinebildiği balıklar arasında yer alan Akvaryumların En Yanlış Anlaşılan Canlısı: Çöpçü Balığı ile ilgili yazımızı da okuyabilirsiniz.