Sokakta yaşayan canlarımız ne yazık ki evlerde beslenen evcil hayvanlar kadar şanslı değil. Sokak hayvanlarının bizlere çok ihtiyacı var. Günümüzde hayvan hakları ile ilgili duyarlılığın artması ile birçok insan sokak hayvanlarını korumak ve onların yaşamlarını devam ettirmelerini sağlamak adına çaba gösteriyor. Ama başta hayvan severler olmak üzere pek çok insanın da sokak hayvanları ile ilgili çekinceleri bulunuyor. Bunun başlıca nedeni sokakta yaşam süren canlarımız hakkında yanlış bilinenler.
En eski köpek cinslerinden biri olan Harrier köpek ırkı Orta Çağ’dan beri Avrupa’da varlığını sürdürmektedir. Harrier köpekler koku alma duyuları çok gelişmiş ve oldukça enerjik canlılardır. Mükemmel şekilde iz sürebilen bu canlılar anavatanları İngiltere’de ve Avrupa’nın diğer ülkelerinde çok eski zamanlardan beri özellikle tavşan avında sahiplerine eşlik etmişlerdir.
Kedi sahipleri kedilerinin sağlıklı bir ömür sürmesi ve mutlu olması için ellerinden geleni yaparlar. Fakat bu iyi niyetli çaba bilgisizlik yüzünden ters tepebilir ve kedi sahiplenen hayvan severler bazen bilmeden kedilerine zarar verecek hatalar yapabilirler. Bilinçsizce yapılan bu hataların başında ise minik dostlarımızı ihtiyacı olandan fazla miktarda beslemek, kısırlaştırmamak, oyun için zaman ayırmamak, veteriner kontrollerini aksatmak ve güvenlik önlemleri almamak geliyor.
Vahşi kediler arasında kedi aşıklarının en sevdiği cins ise Karakulak kedisi. Evcilleştirilebilen Karakulak kedileri fiziksel özellikleri ile Vaşaklara benzerler. Nesilleri tükenme tehlikesi ile karşı karşıya kalan Karakulak kedileri, yoğunluklu olarak Afrika’da görülür. Bu vahşi kedilerin kusursuz bir hafızaları ve gelişkin bir zekâları bulunmaktadır.
Tüy renkleri ve sessiz yürüyüşleri nedeniyle “Gri Gölge” adı ile anılan Weimaraner köpek ırkı 19. yüzyılda Almanya’da ortaya çıkmıştır. Bir av köpeği cinsi olan Weimaraner cinsi köpekler cesaretleri ve müthiş av yetenekleri ile bilinirler. Çarpıcı güzellikleri, karakteristik tüy renkleri, zekâları ve güçlü bedenleri ile çok sevilen bu köpekler Amerika Birleşik Devletleri’ne ithal edildikten sonra tüm dünyaya adlarını duyurdular.
Zarif bedeni ve büyük, farklı şekle sahip kulakları ayırt edici özellikleri olan Oriental Bicolor kedi ırkı diğer Oriental kediler gibi Siyam kedilerinin soyundan gelir. Oriental Bicolor kedilerinin diğer atası ise iki renkli Amerikan Shorthair cinsidir. Amerika Birleşik Devletleri’nde üretilmeye başlanan bu kediler 1980 yılında Avrupa’ya götürülmüş, 1983 yılında ise ayrı bir kedi ırkı olarak kabul görmüştür.
Memeli hayvanlar olan köpekler insanlar gibi üreme yolları ve üreme organları ile ilgili çeşitli rahatsızlıklar yaşayabilirler. Bu rahatsızlıkların başında rahim iltihabı tıbbi adıyla “Pyometra” gelir. Pyometra rahim yapısının bozulması ve rahmin iltihapla dolmasıdır. Yaygın olarak kısırlaştırılmamış, 7 yaş ve üzeri köpeklerde görülen bu rahatsızlığa 7 yaşın altındaki genç köpeklerde az da olsa rastlanır. Bu hastalık köpek için oldukça rahatsız edicidir ve tedavi edilmezse ölümcül sonuçlara yol açabilir.
Kedilerin görme ve koklama duyuları gibi işitme duyuları oldukça gelişmiştir. Kedilerin insanlara kıyasla çok daha yüksek ve düşük frekanslı sesleri rahatlıkla duyabildikleri yapılan bilimsel araştırmalarla kanıtlanmıştır. Aynı zamanda köpeklerden de daha iyi bir duyma kapasitesine sahiplerdir. Geniş bir frekans skalasında duyum sağlayabilen kediler kulaklarını döndürerek bizim duyamadığımız sesleri de duyabilirler.
Seyahatlerinde ve tatillerinde evcil hayvanlarını yanlarından ayırmak istemeyenlerin tercihi genellikle uçak yolculuğu oluyor. Eğer özel aracınız yoksa ya da araçla gidilemeyecek bir mesafede seyahat edecekseniz evcil dostunuzu yanınıza almanız için zaten uçak kullanmaktan başka şansınız pek de yok. Evcil hayvanınızla uçak yolculuğu ise bazı ön şartları ve hazırlıkları gerektirdiği gibi belirli hususlarda bilgi edinmenizi de gerektiriyor.
Tıbbi adı koprofaji olan dışkı yeme, köpeklerde sıklıkça görülen bir durumdur. Köpekler için dışkı iğrendirici olmamasının yanında tersine ilgi çekicidir. Köpekler özellikle otçul beslenen canlıların dışkısını koklayıp tatma eğilimindedirler. Kedi dışkısı da köpekleri fazlaca cezbeder. Köpeğin sağlığı açısından son derece zararlı sonuçlara yol açabilecek bu durumun birçok farklı nedeni olabilir. Bu sebepler yanlış beslenmeye bağlı ya da davranışsaldır.