Çevik vücudu ve tatlı yüzüyle dikkat çeken Appenzeller Sennenhund cinsi köpekler İsviçre kökenli hayvanlardır. Appenzel Dağ Köpeği adını da alan bu patili dostlarımız çoban köpeği cinslerindendir. Özellikle çoban sürülerini gütme konusunda çok başarılı olan bu enerjik köpekler halen İsviçre kırsalının aranan köpek cinsleri arasındadırlar. Ama sayıları epey azalmış durumdadır.
Amazon nehrini mesken tutan ve Afrika, Güney Amerika ile Asya ve Avustralya kıtalarında da görülen Arowana balıkları farklı birçok renge sahip türleri ile bilinirler. Siyah Arowana, Afrika Arowanası, Avustralya Arowanası gibi farklı türleri bulunan bu balıkların en popüler cinsleri Platinum Arowana ve Silver Arowanalardır. Bakımı görece zor olan bu balıklar ilk kez akvaryum hobisi geliştirenler için uygun su canlıları değillerdir.
Kediler, çok dayanıklı hayvanlar olarak bilinseler de mideleri oldukça hassastır. Yemek konusunda son derece seçici olan bıyıklı dostlarımız, kolayca midelerini bozabilir, kusabilir ve hatta zehirlenebilirler. Bu kötü etkilerin yanında belirli yiyecekler de kedilerde gıda alerjisine neden olabilir.
Kısa kuyrukları, uzun burunları ve kaslı, minik gövdeleri ile dikkat çeken Fox Terrier köpekler, 18. yüzyıldan bu yana İngiltere’de varlık gösteren bu köpekler, fare gibi haşereler ile tilki avlarında büyük başarı göstermişlerdir. Av konusunda hayli yetenekli olan Fox Terrier ya da bir diğer adıyla Smooth Terrierler ülkelerinde Foxie adı ile de anılırlar.
Zebraya benzeyen çizgileri ve farklı kafa yapıları ile akvaryumların aranan canlılarından olan Frontoza balıkları Afrika kökenli bir Ciklet balığı türüdür. Cyphotilapia Frontosa adıyla bilinen bu balıkların türlerine göre değişik renkleri vardır. Ama vücutlarında genellikle açık renk fon üzerine 5 koyu renk dikey çizgi bulunur. Frontoza Brundi, Zaire Kapampa, Kavalla, Kigoma, Kipili, Mpimbwe, Nord Congo, Sambia ve Moba Zaire en bilinen türleridir.
Kuduz hastalığı köpeklerde görüldüğü gibi kedilerin de yakalanabileceği ölümcül bir hastalıktır. Tıpta Lyssa ya da Rabies olarak adlandırılan kuduz virüsü, bu virüsü taşıyan hasta hayvandan tükürük yoluyla bulaşır. Merkezi sinir sistemini etkileyen ve beyin iltihabına yola açan kuduz hastalığı öldürücüdür. İnsanlara da geçen ve yakalandıktan sonra tedavisi olmayan kuduz hastalığından korunmak için mutlaka evcil hayvanlara kuduz aşısı yaptırılmalıdır.
Mavi – gri kürkleri ve parlak, güzel gözleriyle büyüleyen Korat kedileri, dünyanın en zeki kedilerindendir. Siyam kedileri gibi Tayland kökenli olan Korat kedilerinin tarihi 14. yüzyıla kadar dayanır. Ünleri Avrupa ve Amerika kıtasına yayılan Koratlar oldukça sosyal, hareketli ve eğlenceli canlılar. Ülkelerinden kutsal sayılan ve şans getirdiğine inanılan bu kediler çok nadir bulunuyor ve ülkemizde sahiplenilmesi en zor kedilerin arasında yer alıyor.
Yaşadığımız deprem felaketi ciddi can ve mal kayıplarına neden oldu. Yaralarımızı sarmaya çalışırken bu süreçte evcil hayvan sahipleri de hayvan dostlarını deprem anında nasıl korumaları gerektiğini ve deprem sonrasında onlar için neler yapmaları gerektiğini düşünmeye başladılar. Özellikle deprem riski olan bölgelerde yaşayanlar evcil hayvanları için deprem anında neler yapmaları ve depremden sonra travmalı hayvanlara nasıl yaklaşmaları gerektiğini bilme ihtiyacı içindeler.
Rengarenk pullara sahip, en güzel akvaryum balıklarından bir olan Lepistes balığı dünyada yaygın olarak beslenmektedir. “Milenyum balığı” adıyla da bilinen bu balıklar insanlığa ve doğaya yaralıdırlar. Gupi ismini de alan bu balıkların pek çok farklı türü vardır. Toksedo, Mozaik, Albino, Kobra, Guppy, Çim, Fil Kulak, Red Mozaik, Full Red, Full Black, Sarı Kaplan, Koi, Panda ve Moscow Lepistesler en bilinen türlerinden bazılarıdır.
Evcil hayvanların sağlıklı kalmalarını sağlamak ve hastalık ile ameliyat durumlarında onları korumak için bazı malzemelere kullanmak durumunda kalırız. Bu malzemeler evcil dostlarımızın canını sıksa da kullanılması zorunludur. İşte bunlardan biri de köpek yakalıkları olmaktadır. Köpek yakalıklarının kullanım amacı, genellikle ameliyat sonrasında köpeğin dikişli yeri yalamasını önlemek ve kulak ile göz gibi yüz bölgesinde bulunan enfeksiyonlu yaraları kaşımasının önüne geçmektir.