x
sadsad x
asdasd

Ekstrem Bir Deneyim: Evcil Yılan Bakımı

26 Ekim 2020
Ekstrem Bir Deneyim: Evcil Yılan Bakımı

Evcil hayvan seçiminde kimilerinin tereddüt ve korkuyla baktığı yılanlar, kimileri içinse bir tutku. Egzotik bir canlı olan yılan son yıllarda Türkiye’de daha fazla tercih edilmeye başlandı. Yılan beslemeyi düşünenler için kilit nokta, zehirli olmayan yılanların evde beslenebileceğini bilmektir. Zehirsiz ama uysal ve ısırmayan cinslerle de evinizi paylaşabilirsiniz. Önemli olan hangi yılan türünü sahiplenecekseniz onun özelliklerine hâkim olmanızdır. Yılanlar, soğuk kanlı canlılardır ve içgüdüsel olarak sürekli savunma halindedirler. Bu yüzden kendilerini tehdit altında hissettiklerinde ya da aç olduklarında çok tehlikeli olabilirler. Bu bilgiye dayanarak yılan sahiplenmek isteyenler genellikle küçük boyutlu ve kısa dişli yılanları tercih ederler.

Yılan bakımı kolay değildir. Çünkü, yılan diğer evcil hayvanlardan çok farklı, özel bir canlıdır ve yılanın beslenme alışkanlıkları ile bakımı da diğer evcil dostlarımızdan oldukça uzaktır. Yılan sahiplenirken yavru olması avantajdır. Çünkü yavruyken sahiplenilen yılan sahibine çabuk alışır ve eğitilmesi daha kolay olur.

Yılan Bakımı

Yılanlar, nemli ve sıcak ortamları sever. Bu yüzden yaşam alanlarının 30 derece civarında olması gerekir. Yılan bakımında ısı değişimleri evcil dostunuzun sağlığını ciddi olarak etkiler. Bu nedenle yılanınızın yaşadığı ortamda ısı sabit olmalıdır. Yılanlar, akvaryumda yaşayabilirler ama geniş bir ortam da rahatça hareket etmek isteyeceklerdir. Akvaryumun zemini kum ya da talaşla kaplı olmalıdır. Yılanlar tehlike altında olduklarını hissettiklerinde saklanmak isterler. Yılanın yaşam alanında saklanabileceği kaya, ot ya da benzeri doğal malzemeler bulunan karanlık bir alan olmalıdır. Genellikle gün ışığı onlar için yeterli olur. Fakat yılanınızın güneş ışığına doğrudan temas etmediğinden emin olun.

Yılanların Beslenme Alışkanlıkları

Ağaç yılanları dışında tüm yılanlar etçildir. Evcil hayvanlar arasında tercih yaparken yılanın tükettiği besinleri ve beslenme koşullarını mutlaka dikkate almalısınız. Yılanlar, hayatta olan canlılarla beslendiği için onları beslemek oldukça zordur. Yılanı her zaman canlı bir organizmayla beslemek mümkün olamayacağından yılan sahiplenmek isteyenler dondurulmuş ya da yeni ölmüş canlılar da kullanmak zorunda kalır. Dondurulmuş avlar hazır paketler halinde satılmaktadır ama bunlar yılana verilmeden önce mutlaka ılık suda tamamen çözdürülmelidirler. Yılanlar, canlı avları yedikleri için dondurulmuş avlar ilgilerini çekmeyebilir. Bu durumda çözdürülmüş av tavuk ya da et suyuna batırılıp yılana verilmelidir.

Yılan sahiplenmenin avantajlarından biri onu her gün beslemeniz gerekmemesidir. Yılan, ortalama on güne kadar açlığa dayanabilir. Yine de erişkin bir yılan beş günde bir gıda almalıdır. Yılanlar; böcekleri, kurbağa ve fareler ile diğer sürüngen ve kuş türlerinden bazılarını yemeyi severler. Ayrıca yılan besinleri yılanın boyutuna göre değişir. Yılan büyüdükçe besin de büyümelidir. Yılan besliyorsanız, onun ihtiyaç duyduğu an ulaşabileceği yakınlıkta temiz su bulundurmayı unutmayın. Yılanlar az su içseler de ıslanmak, yani kendilerini nemli tutmak için suya ihtiyaç duyarlar.

Evde Besleyebileceğiniz Yılan Türleri

Gabon Engereği: Zehirli bir engerek türü olmasına rağmen sakin doğası nedeniyle ısırdığı pek görülmez. Kocaman dişleri sizi korkutmasın, üzerine basmadığınız sürece tehlike arz etmez, uysal bir canlıdır.

GABON ENGEREĞİ

Mısır Yılanı: En fazla 180 santimetre boyutlara ulaşabilen Mısır Yılanı, güzel desenleri ile dikkat çeker. Uysaldır, ısırmaya meyilli değildir ve 20 yıl kadar ömürleri vardır.

MISIR YILANI

Kraliyet Pitonu: Boyu ortalama 130 santimetre olan ve popüler adıyla Ball Python (Top Piton) da denen bu yılan, 20 yıl hayatta kalabilir. Zehirsiz ve küçük oldukları için evde rahatlıkla beslenebilir.

KRALİYET PİTONU

Süt Yılanı: Zehirsiz bir yılan türüdür. Kendi türünü de yediği için tek başlarına yaşarlar. Ortalama ömürleri 25 yıldır.

SÜT YILANI

Java Çamur Yılanı: Siyah ve gri renkleri olan, ince yapılı bu hayvan her türlü sürüngenle beslenebilir.

JAVA ÇAMUR YILANI

Yeşil Ağaç Pitonu: Boyları 2 metreye kadar ulaşılabildiği için geniş bir mekâna ihtiyaç duyarlar. Genellikle estetik görüntüye sahip olduğu için evlerde beslemek için tercih edilirler.

YEŞİL AĞAÇ PİTONU

Kör Yılan: En tehlikesiz yılan türlerinden biridir. 25 santimetre ortalama boya sahiptir. Yaygın olarak beslenmektedir.

KÖR YILAN

Sarı Yılan: İri ebatlara sahip olsa da zehirsiz ve zararsızdırlar. Kemirgenleri yedikleri için tarımsal faaliyetlere faydaları vardır. Nesilleri tehlikede olduğundan koruma altına alınmışlardır.

SARI YILAN

Albino Ruthven Kral Yılanı: Yılan beslemek isteyenlerin ilk besleyecekleri türlerdendir. Kendi türünü de yiyebildiği için yalnız beslenmelidirler. Miskin canlılardır ve insanlar açısından tehlikeli değillerdir.

İlginizi çekebilir: Evde Beslemek İçin En Uygun 5 Tavşan Türü

T-Soft E-Ticaret Sistemleriyle Hazırlanmıştır.