Evde Tavşan Beslemenin Avantaj ve Dezavantajları Nelerdir?
Evcil hayvan sahiplenmek ciddi bir sorumluluktur. Hayvanı aldığınız andan itibaren onun beslenmesine, bakımına ve rahat bir yaşam sürmesini sağlayacak koşulları hazırlamaya özen göstermek gerekir. Kedi, köpek, kuş ya da tavşan fark etmeksizin tüm evcil hayvanların bakım ihtiyaçları farklılık gösterir ve bu canlıların bakımı eksiksiz yerine getirilmelidir. Evciller arasında ayrı bir özen isteyenler ise tavşanlar olmaktadır. Tavşanlar köpekler kadar eğitime açık, kuşlar kadar sosyal ve kediler kadar bağımsız olmadıkları için onların bakımında başka gereksinimler ortaya çıkar. Ayrıca her evcil hayvanda olduğu gibi tavşan beslemenin de avantajları ve dezavantajları vardır. Tavşan beslemeye karar verdiyseniz olumlu ve olumsuz yönleri ile tavşanları tanımanız işinizi kolaylaştıracaktır.
Tavşan Beslemenin Avantajları
- Tavşanlar tüm vücutlarını saran yumuşacık tüyleri ve pofuduk görüntüleri ile insanların en sevimli bulduğu canlılardan biridir. Dolayısıyla bir tavşan beslemek insanları psikolojik olarak olumlu etkiler. Ayrıca huzurlu kalma ihtiyaçları çok yüksek olan bu hayvanlar insanlara da huzur verirler.
- Tavşan beslemek diğer evcil hayvanlara bakım vermekten görece kolay olduğu için avantajlıdır. Dolayısıyla özellikle çocuklara hayvan sevgisi aşılmanın ve sorumluluk bilinci kazandırmanın iyi bir yolu tavşan sahiplenmek olabilir.
- Tavşanlar doğaları gereği ürkek hayvanlardır. Ürkekliklerinin nedeni ise bu hayvanların doğada diğer canlılara av olmaları ve bu nedenle kendilerini güvene almak istemeleridir. Tavşanların ürkek olmalarının tavşan sahiplerine avantajı ise saldırgan ve agresif tavırlar sergilemeyen uysal bir hayvanı besleme lüksüdür.
- Tüm tavşan cinsleri oldukça uyumludur. Bu da yavruyken alıştırılmak kaydı ile tavşanların diğer evcillerle iyi geçinmesi anlamına gelir.
- Yalnız bırakılmaya en uygun evcil canlıların başında gelen tavşanlar sahiplerinden sürekli ilgi ve sevgi beklemezler. Yani tavşan sahiplenmek asgari düzeyde iletişim isteyen bir canlıyla sorunsuz bir ilişki kurmanızı sağlar.
- Tavşanlar sanıldığından çok daha zeki hayvanlardır ve biraz uğraşla eğitilmeye yatkın hale gelebilirler.
- Uzun kulaklı dostlarımızın dışkılarının kokmaması ve tavşanların kendilerini temizleyen canlılar olmaları bakımlarını yaparken avantajdır.
Tavşan Beslemenin Dezavantajları
- Tavşan beslemenin en büyük zorluğu onlarla ilişki kurmaktır. Tavşanlar kendilerini korumak amacıyla kaçıp saklanma içgüdüsüne sahip oldukları için sizinle hemen iletişim kurmak istemeyeceklerdir. Onların güveninizi kazanmanız düşündüğünüzden fazla zaman alabilir.
- Tavşan beslenen evlerde kablolara ve tahta nesnelere dikkat etmek gerekir. Çünkü tavşanlar birer kemirgendirler. Ayrıca bu kemirgenler obur canlılar oldukları ve dişleri sürekli büyüme eğilimde olduğu için her nesneyi kemirmek isterler. Tavşanların kemirme içgüdüsü eşyalara zarar vermelerinin yanında kendileri için de ciddi bir tehlike halini alabilir.
- Tavşanlar kendilerini temizleme eğiliminde olan hijyenik hayvanlar olarak bilinseler de düzen konusunda başarılı değillerdir. Etrafa tavşan yemi saçarak ortalığı dağıtabilirler.
- Tavşanlar küçük alanlarda yaşayamazlar. Bunun nedeni kendi alanlarında strese girebilmeleri ve sürekli bir keşfetme arzusunda olmalarıdır. Dolayısıyla kafesleri büyük olmalıdır. Bu da tavşan sahiplerine hem evlerinde yer açmak açısından hem de maddi açıdan külfet demektir.
- Hassas hayvanlar olan tavşanlarçabucak strese girerler. Stres tavşanların ömürlerini kısaltan bir etken olarak çok tehlikelidir. Bu nedenle tavşanların korkmaması ve huzurlu hissetmeleri önemlidir.
- Hayvan sahiplenmek onun sağlıklı kalmasını ve uzun bir ömür sürmesini garantiye almayı zorunlu kılar. Bunun için sadece beslenme ve bakımın yanında düzenli sağlık kontrolü yaptırmak da şarttır. Dolayısıyla tavşanınızı veteriner hekim muayenesine belirli zamanlarda götürmeniz gerekir. Ama her veteriner hekim tavşanlara bakmamaktadır.
Tavşan Davranışları ve Anlamları Nelerdir? yazımız da ilginizi çekebilir.