Gloster Kanarya Özellikleri ve Bakımı Hakkında Her Şey
İngiltere’nin Gloucestershire kentinden adını alan Gloster Kanarya ya da diğer adı ile Glorya Kanaryası, 1920’li yıllarda üretilmeye başlanmıştır. 1960 yılında Amerika’ya getirilerek ünü İngiltere’nin dışına taşan bu kuşlar, ülkemizde de çok popülerdirler. Glorya Kanaryaları’nın iki çeşidi bulunmaktadır. Corona adı verilen ilk Glorya Kanaryası türünün başında şapkayı andıran tüyler bulunmaktadır. Bu tüyler, kuşun yüzünü tamamen kapatır ve Gloster Kanaryası’nı özel bir kuş haline getiren de bu özelliktir. Gloster Kanaryası’nın ikinci bir türü ise Consord’dur. Consord Kanaryası'nda şapka benzeri tüy yapısı bulunmadığı için “Şapkasız Glorya Kanaryası” adını alır.
Gloster Kanarya Genel Özellikleri
- İngiltere’nin Gloucestershire kenti anavatanlarıdır.
- Ortalama olarak 12 santimetre boyundadırlar.
- En belirgin fiziksel özellikleri yüzlerini kapatan şapka biçimindeki tüylerdir. Bu tüylerin arasından gözlerini görmek neredeyse imkansızdır. Bu tüy yapısı Corona adı verilen türünde bulunur. Consord Glorya Kanaryası’nda bu tüy yapısına rastlanmaz.
- Tüyleri diğer kanarya türlerinden farklı olarak vücutlarına yapışık şekilde, düz ve oldukça parlaktır.
- Tüy renkleri genellikle sarı tonlarında olup başlarındaki şapka misali tüyler kahverengidir.
- Göğüs kısımları yuvarlak ve geniştir.
- Çok fazla ötmezler. Erkekler dişilere göre daha ötücüdür ve sesleri dişilerden daha güzeldir.
- Bu kuşlarda cinsiyet ayrımı yapmak çok zordur. Fiziksel özellikleri çok benzeyen erkek ve dişi Gloster Kanaryalarının cinsiyetlerini belirlemek için seslerine ve ötüşlerine bakılır. Fakat erkeklerinin tüyleri biraz daha parlak ve canlı renklerden oluşur.
- Yavruları 18 ila 21 gün sonra yumurtadan çıkar.
- Sağlam ve dayanıklı kuşlardır. Fakat soğuk hava şartları ile sürekli hava akımı olan yerlerde ciddi şekilde hastalanabilirler. Ayrıca ısı değişimlerinden çok etkilenirler.
- Bronşit, astım, zatürre gibi solunum yolları problemleri ve pullanma bu kuşlarda sık görülen rahatsızlıklardır.
- 10 ila 12 yıl arasında bir ömre sahiptirler.
Gloster Kanarya Bakımı
Her kuş gibi kanaryalar da hassas hayvanlardır ve onların yaşam kalitesini artırmak için temiz ve geniş bir kafes gereklidir. Gloster Kanaryası’nın yaşam alanı olan kanarya kafesleri hijyenik olmalı ve düzenli olarak temizlenmelidir. Ayrıca su kapları ile yemliklerin de her gün temiz kalması sağlanmalıdır. Kafes genişliği ise kuşa oyun oynayacağı ve tüm yaşamsal ihtiyaçlarını karşılayacağı alanı verecek kadar fazla olmalıdır. Glorya Kanaryası’na özel olarak tel kafesler tercih edilmelidir. Çünkü Gloster Kanaryası’nın tüy yapısı elektriklenmeye müsaittir ve plastik malzemeler onlara zarar verebilir.
Glorya Kanaryası için yem seçerken nemlenmeye yatkın olmayan ürünlerin satın alınması önemlidir. Nemli gıdalar ve yemler tüm kuşların bağırsaklarında rahatsızlık yaratırken bu kanaryalarda olumsuz sonuç daha sık görülmektedir. Keten tohumu gibi gıdalar Glorya Kanaryaları'nın tüylerini sağlıklı ve parlak hale getirdiği için bu kuşların beslenme programlarında sıkça yer almalıdır. Ayrıca belirli ölçülerde yeşil sebze de Glorya Kanaryasına faydalı olacaktır.
Gloster Kanaryaları, her ne kadar sağlıklı kuşlar olsalar da soğuk hava şartlarına dayanıklı değillerdir. Soğuk ve rüzgâr onlar için ölümcül hastalıklara yol açabilecek bir etkendir. Kanaryanızı solunum hastalıklarına karşı korumanızın yolu kafesini esintinin olmadığı, en az 20 derece civarında bir sıcaklığı bulunan mekanlarda konumlandırmanızdır.
Bu yazımız da ilginizi çekebilir: Kanarya Bakımı Hakkında Merak Edilen Her Şey