Görme Engelli Kedi Bakımı Nasıl Olmalı?
Engelli bir hayvanı sahiplenmek oldukça zor bir karardır. Çünkü engelli dostlarımızın bakımı bazı noktalarda daha özenli davranmayı gerektirir. Özellikle görme engelli bir kediye bakım vermek sağlıklı bir kedi sahiplenmekten daha zahmetli olacaktır. Ama gözleri görmeyen bir kedi ile yaşamak ve tüylü dostunuzun mutlu olmasını sağlamak sanıldığı kadar korkutucu değildir. Görme engeli olan kedinize nasıl bakım yapmanız gerektiği hakkında bilgi edinmeniz kedinizin daha huzurlu ve daha konforlu bir yaşam sürmesine olanak tanıyacaktır.
Onun Güvende Hissetmesini Sağlayın
Bilindiği gibi kediler oldukça tedirgin hayvanlardır. En bir ses ve harekette hemen kaçıp saklanma ihtiyacı duyarlar. Kendini koruma içgüdüsüyle hareket eden sevimli dostlarımız en güçlü yanları kulakları ve gözleridir. Gözleri görmeyen bir kediniz varsa onun bu keskin duyusunu kullanamadığı için daha ürkek olabileceğini aklınızdan çıkarmayın. Onun daima güvende olduğunu hissetmesini sağlamanız şarttır. Bunun için evde gürültü yapmaktan kaçınmalı ve ani hareket etmemelisiniz. Ayrıca ona sık sık dokunmalı ve onu sevdiğinizi göstermelisiniz.
Kör kedilerin fiziksel olarak güvene alınması da dikkat gerektirir. Diğer kediler gibi kör kediler de balkon ve pencere kenarlarında bulunmak isterler. Olası kazaları önlemek için pencerelere tel takılmalı ve balkonlarda kedi koruma ağları bulunmalı. Bunun yanında keskin kenarlı eşyalardan kaçınılmalı ve kedinin yaralanmasına ya da düşmesine neden olabilecek nesneler ortamda bulundurulmamalıdır.
Onunla Konuşun
Görme yetisi olmayan tüm canlıların diğer duyuları keskinleşir. Kedilerde de durum farklı değildir. Kediniz görmeyen gözlerinin yerine işitme duyusu başta olmak üzere diğer duyularını koyar. Yani kör kedilerin kulakları çok keskindir. Dolayısıyla en ufak bir sese tepki verirler. Siz de görme engelli kedinize seslenerek ve onunla konuşarak işitme duyusunu geliştirebilir, onun sizinle iletişimini de kuvvetlendirmiş olursunuz. Görme engelli kediler diğer kedilerden daha ürkek ve sese daha duyarlı oldukları için özellikle uyku halindelerse onlara yaklaşmadan önce mutlaka ses çıkarın ya da onlarla yumuşak bir ses tonuyla konuşun.
Eşyaların Yerini Değiştirmeyin
Kediler alışkanlıklarına çok bağlı ve değişiklikten olumsuz etkilenen canlılardır. Özellikle görme engelli kedilerde bu durum daha da fazladır. Görme yetisini yitirmiş ya da doğuştan göremeyen kedinizin bulunduğu mekanlarda eşyaların yerini değiştirmeniz uygun değildir. Özellikle kedinize ait objelerin konumu ile ilgili çok hassas davranmanız gerekir. Ona ait kedi mama ve su kapları ile kum kabını asla oynatmayın, bulunduğu yeri değiştirmeyin. Çünkü kediniz bu objelerin yerini kafasındaki bir haritaya oturtur ve aynı noktada bu nesneleri bulamazsa strese girer.
Onunla Oyun Oynamayı Asla Atlamayın
Kediler çok oyuncu canlılardır ve oyuncaklara bayılırlar. Oyun kedilerin hem enerjilerini atmasını sağlar hem de duyularını geliştirir. Görme engelli kedilerin diğer duyularının gelişmesi ve hareket etmelerinin sağlanması için bol bol oyun oynamaya ihtiyaçları vardır. Oyun kedinizi geliştireceği gibi kendine güveninin artmasına ve stresten uzak kalmasına da yardımcı olur.
Görme engelli kedilerin birçoğu doğuştan kör değildir. Genellikle göz hastalıkları ve iltihap gibi nedenlerden dolayı sağlıklı gözlerle doğan kediler görme yetilerini kaybediyorlar. Bunun önüne geçmek için kedilerin hassas gözlerinin hangi hastalıkları kapabileceğini bilmek ve tedavisi ile ilgili bilgi edinmeniz önemlidir. Kedilerde Göz Hastalıkları ve Belirtileri başlıklı makalemizi okuyarak bu konu hakkında bilgi alabilirsiniz.