x
sadsad x
asdasd

İki Kedi Birbirine Nasıl Alıştırılır?

17 Ocak 2022
İki Kedi Birbirine Nasıl Alıştırılır?

Evde bir kediniz varken ikinci bir kedi almak istiyorsanız sizi pek de kolay olmayan bir süreç bekliyor demektir. Çünkü kediler rutine çabuk alışan, alanlarını korumak isteyen ve sosyallikten pek hoşlanmayan yaratıklardır. Dolayısıyla bir kedinin yuva olarak benimsediği bir mekâna yeni bir kedinin gelmesi evin yerleşiği olan kedi tarafından tehdit olarak algılanacaktır. Kediniz, kendi türünden olan bu yabancı yüzünden strese girecek ve yuvasını korumaya yönelik agresif davranışlar sergileyecektir. Çünkü buradaki en önemli tehdit yeni gelen kedi gücünü kanıtlarsa eski kedinin evini kaybetmesidir. Bir kedinin yuvasını terk etmeye zorlanması ise en büyük kabusudur. Bu stresli durumda dengeyi sağlamak ve iki kediyi birbirine alıştırmak kedi sahiplerine düşer.

>> Kedi Malzemeleri

 iki kedi birbirine nasıl alıştırılır

İkinci Kedinin Yaşı Önemlidir

Kediler, vahşi ataları gibi birbirlerine üstünlüklerini göstererek kendilerini korumaya çalışırlar. Yani kediniz, ikinci kedinin kendisi için bir tehdit oluşturmadığından emin olmak için ona üstünlük sağlamak isteyeceğinden eve gelen minik dostunuzun evdeki kediden yaşça daha küçük olması iki kedinin birbirine alışması için avantajlı olacaktır. Böylece ev sahibi kedi, kendi alanını korumak için daha az agresifleşecek ve birbirini benimseme süresi azalacaktır.

İlk Tanışma İçin Doğru Zamanı Seçin

İkinci kediyi eve getireceğiniz zamanı iyi ayarlamanız kedilerin tanışmasının daha az stresli geçmesi için önem arz eder. Tanışma vakti evin sessiz olduğu bir zaman dilimine rast getirilmelidir. Ayrıca yerleşik kedinin en sakin olduğu vakit hangisi ise o seçilmelidir. Özellikle uyku saatine yakın bir tanışma kedilerin sakin kalmasını sağlayacağından avantajlı bir seçim olacaktır.

Tanışma İçin Mutlaka Taşıma Çantası Kullanın

Misafir kediyi eve getirdiğiniz ilk gün onu mutlaka taşıma çantasının içine koyun ve onu bu çantadan çıkartmayın. Yerleşik kedi yeni arkadaşını böylece rahatlıkla tehdit edebilecek ama ona zarar veremeyecektir. kedi taşıma çantası yeni gelen kedinin zarar görmemesi için mutlaka gereklidir. Çanta içindeki kediye ulaşamayan ev sahibi kedi, belirli bir zaman sonra ona saldırmaktan vazgeçecektir. Ayrıca bu çanta sayesinde iki kedi de zarar görmeden birbirilerinin kokusuna alışmış olacaktır. Daha sonra kediyi taşıma çantasından çıkarıp çantayı ortada bırakmanız da büyük kedinin kokuya alışmasını sağlar.

Yeni Gelen Kediyi Ayrı Odaya Alın

Evin asıl sahibi olan kedi ile yeni dostunuzun ilk bir hafta aynı odada kalması çok sakıncalıdır. Çünkü büyük kedi, küçük kediye ciddi şekilde zarar verebilir. Bu nedenle henüz misafir olan kediyi bir odaya kapatmanız ve büyük kedinin zaman zaman kapının altından onu tehdit etmesine izin vermeniz şarttır. Böylece büyük kedi gücünü küçüğe göstermiş olur. Zamanla bu tehditler azalacak ve büyük kedi küçük kedinin varlığına alışmaya başlayacaktır.

 iki kedi birbirine alışması

Ayrı Eşyalar Kullanın

İki kediniz için ayrı kum, mama ve su kapları kullanın ve asla sonradan gelen kedinin yerleşik kediye ait hiçbir eşyayı kullanmasına izin vermeyin. Çünkü bu açıkça savaş demektir ve ev sahibi kediyi tetikleyerek saldırıya geçmesine neden olur.

Kedileri Bir Araya Getirin

Tüm adımları gerçekleştirdikten sonra iki kediyi yavaş yavaş karşılaştırmaya başlayın. Fakat bu karşılaşmaları kontrollü ve kısa zaman dilimleri içinde yapın. Yalnız kalmamaları gereken bu karşılaşmaların ilk zamanlarında büyük kedi küçüğü biraz hırpalamak isteyecektir. Bu bir güç gösterisidir ve ne kadar hızlı gerçekleşirse alışma süresi o kadar kısalır. Bu durumda fazla müdahaleci olmayın ama minik kedinin zarar görmesine de izin vermeyin. Kedileriniz yavaş yavaş birbirlerine alışacak ve birlikte oyun oynamaya başlayacaklardır.


Bu içeriğimiz de ilginizi çekebilir: Kediler Yeni Evlerine Nasıl Alıştırılır?

T-Soft E-Ticaret Sistemleriyle Hazırlanmıştır.