Kedi Aşı Takvimi
Kedilerin aslında dokuz canı yoktur, bu yüzden onları korumak için elinizden geleni yapmanız gerekir. Kilit nokta? Doğru aşıları, zamanında yaptırmaktır. Aşılar kedinizi virüs ve bakterilerin neden olduğu hastalıklardan korur. Ayrıca bağışıklık sistemini güçlendirebilirler.
Bir yavru kediniz veya yetişkin bir kediniz olsun, veterineriniz hangi aşıların en iyi olduğunu ve kedinizin ne sıklıkla aşı olması gerektiğini öğrenmenize yardımcı olabilir. Kedi aşıları genellikle yaşına, genel sağlığına ve yaşam tarzına bağlıdır. Veterineriniz aşıların ne sıklıkla, ne kadar sürmesi gerektiğini ve kedinizin belirli bir hastalıkla temas etme olasılığını da düşünerek aşılarını organize edecektir.
Aşı Ne Zaman Yapılmaya Başlanır?
Yavrular, yaklaşık 16 haftalık olana kadar düzenli aşı olurlar. 6 ila 8 haftalık olduklarında aşı olmaya başlarlar.
6 haftalıkken Karma Aşı-1 uygulanacak ilk aşıdır. Bebek kediniz 9 haftalık olduğunda Karma Aşı-2 uygulanmalıdır. Veteriner hekiminizin şirin dostunuza uyguladığı kedi karma aşısı, bebeğinizi Feline Panleukepenia, Feline Rhinotracheitis, Feline Calicivirus gibi hastalıklardan korur. Feline Panleukepenia, viral bir hastalıktır ve özellikle yavru kedilerde ölüme sebep olur. Oldukça bulaşıcı olan bu hastalığın tek çaresi aşıdır. Ülkemizde çok yaygın olan Feline Rhinotracheitis, çok yaygın ve bulaşma ihtimali yüksek bir hastalıktır. Özellikle sokakta yaşayan kedilerde görülen bu hastalıktan korunmanın çaresi aşıdır. Yavru miniğinizi sokaktan sahiplendiyseniz yavru kedi aşı takvimi çizelgesine mutlaka özen göstermeniz gerekir. Diğer bulaşıcı hastalıklara göre biraz daha masum olan Feline Calicivirus, ağız ülserine ve buna bağlı ağız kokusuna neden olur. Bulaşıcıdır. Bebek dostunuza yaptıracağınız Karma Aşı sayesinde tüylü dostunuz bu hastalıklardan korunacaktır.
Kedinizin dışarıda ne kadar zaman geçirdiğine, diğer kedilerin etrafında ne sıklıkta olduğuna ve bölgenizde yaygın olan hastalıklara bağlı olarak ekstra aşılara ihtiyaç duyulabilir.
- Klamidya: Bu bakteri için bir aşı genellikle FVRCP aşısının bir parçasıdır.
- Kedi lösemi: Bu ciddi viral enfeksiyon, tükürük, dışkı, idrar ve süt gibi birçok vücut sıvısı yoluyla yayılır. Aşı, dışarıda vakit geçiren kediler için önerilir. Kedi lösemi tedavi edilemez, bu nedenle önleme bir önceliktir.
- Bordetella: Bakıcıya giden veya köpek kulübesinde kalan kediler, çok sayıda hayvanın bulunduğu alanlarda hızla yayılan bu enfeksiyon için aşılanmalıdır. Aşı kedinizin hastalanmasını önler.
>> Kedi Sağlık ve Bakım Ürünleri
Güzel arkadaşınız 10 haftalık olup zevkle oyunlar oynarken yaptıracağınız Lösemi-1 aşısıyla onu kedi lösemisinden koruyabilirsiniz. Veteriner hekiminiz, tatlı yavrunuz 11 haftalık olduğunda herhangi bir aşı uygulamaz ancak yavru kediniz 12 haftalık olduğu zaman kuduz aşısını uygulayacaktır. 13 haftalık olan kediniz için Lösemi Aşısı-2 de yapılır ve lösemi aşısı ilk yıl için biter. Yavru kediniz 16 haftalık olduğu zaman veterineriniz kedinize kedi aşıları arasında en önemli aşılardan biri olan FIV Aşısı’nı uygular. FIV, kediler için oldukça tehlikeli bir hastalıktır.
Yavru Dostunuz Büyüdüğü Zaman
Yavru kediniz büyüyüp yetişkin bir kedi olduğunda her yıl 1 kez tekrarlamanız gereken aşılar bulunur. Yetişkin kedi aşı takvimi içinde Karma, Kuduz ve Lösemi Aşısı yer alır. Kediniz 1 yaşını geçtikten sonra bu aşıların her yıl 1 kez tekrarlanması gerekir. Ayrıca, şirin arkadaşınız dışarı çıkmasa bile her iki ayda bir dış parazit ve iç parazit aşısı yapılmalı.
Kedinizin davranışlarının ne anlama geldiğini petihtiyac.com/kedi-davranislari-ve-anlamlari linkindeki blog yazımızı inceleyerek öğrenebilirsiniz.