Kedi Kumu Seçerken Dikkat Edilmesi Gerekenler
Kedi bakımı, ona sadece mama vermek ve onunla oynamaktan ibaret değildir. Tüy, tırnak ve diş bakımı da kedi besleyenlerin sorumluluklarındandır. Kedinin rahatça tuvalet ihtiyacını gidermesini sağlamak da kedi bakımının önemli ayaklarından biridir. Bunun için kedinizin boyutlarına uygun kedi tuvaletleri ve kedi kumlarına ihtiyaç duyarsınız. Kedi kumları, kedilerin yaşam alanlarında mutlaka bulundurulması gereken ürünlerdir.
Kedi sahipleri, kedi maması seçiminde yaptıkları gibi kedileri için hangi kumun ideal olduğunu genellikle deneme yanılma yöntemiyle uzun zamanda belirlerler. Kullanacağınız kedi kumunun kaliteli olması ve kedinizin sağlığına zarar vermemesinin yanında insanlar açısından kullanışlı olması da önemlidir.
Kedi Kumlarının Özellikleri
Piyasada farklı özellikte birçok kedi kumu bulunur. Kedi kumları, temelde üretildikleri malzemeye göre ikiye ayrılırlar. Bu ayrım, herhangi bir kimyasal madde içermeyen kedi kumları ile bu maddeleri içeren kumlar arasında yapılır. Doğal kedi kumları da denen katkısız kumlarının ambalajlarında bentonit, diatomit ya da sepiolit oldukları yazar. Ağaç talaşından üretilen kedi kumları da doğal olanlara örnektir. Katkı maddesi içeren kedi kumlarında ise sıvıyı kuvvetle emme, koku önleme gibi özellikler mevcuttur. Silika kedi kumu bu ürünlerden biridir.
Seçeceğiniz Kedi Kumunun Sahip Olması Gereken Özellikler
- Kum seçiminde öncelik kedinizin sağlığı olmalıdır. Bu nedenle doğal kedi kumları seçmeniz önemlidir. Fakat bu seçim, sıvıyı ve dışkıyı hapsetme, kokuyu giderme özelliklerini taşımayabilir. Bu durumda kedinizin kumunu sık temizlemeniz sorunu ortadan kaldıracaktır.
- Kedi kumları anti bakteriyel olmalıdır. Anti bakteriyel kedi kumları dışkı ve idrar nedeniyle ortaya çıkan bakterileri içinde hapseder.
- Kediler, çok dayanıklı hayvanlar olsa da kokulara ve toza karşı alerjik olabiliyorlar. Bu nedenle alacağınız kedi kumu kokusuz olmalı ve fazla toz çıkarmamalıdır. Eğer kediniz tuvalet ihtiyacını giderdikten sonra hapşırıyorsa kumunu kokusuz ve daha az tozlu bir kumla değiştirin. Böylece kedinizin solunum yollarını korumuş olursunuz.
- Kedi kumları topaklanma ve emicilik özellikleri açısından kuvvetli olmalıdır. Kediler çok titiz canlılar oldukları için dışkı ve idrar kokusunu duymak istemezler ve kumlarının ıslak kalması onların tuvalet ihtiyaçlarını ya kumun dışına yapmalarına ya da hiç yapmamalarına neden olur. Kaliteli kedi kumları tüm dışkıyı kaplayarak kötü kokuyu hapsederken idrarı da güçlü şekilde emerek topaklanacaktır. Bu şekilde siz de kokuya maruz kalmadan kolayca topaklanmış kumu temizleyebileceksiniz. Ayrıca topaklanan kumlar çok daha uzun süreli kullanılabilir.
- Kedinize seçeceğiniz kumun ince ve kalın taneli olması da kum seçiminde önemli bir kriterdir. Çok ince taneli kumlar kedilerin gözlerine, soluk borularına ve hatta üreme organlarıyla bağırsaklarına ilerleyebileceğinden kedilerin sadece alerjik reaksiyon göstermelerine neden olmakla kalmaz, aynı zamanda başka büyük sorunlar da çıkarabilir. İnce taneli kumların sizin için dezavantajlı tarafı patilere yapışarak tüm evin kum içinde kalmasına neden olmasıdır. Kalın taneli kumlar ise dışkıyı tam sarmayacağı ve daha az topaklanacağı için tam hijyen sağlamaz. Bu nedenle kediniz için belirleyeceğiniz kumların çok kalın taneli ya da çok ince taneli olmamasına dikkat etmelisiniz.
- Kedinizin sağlıklı kalması için kedi kumlarını günlük olarak temizlemeyi sakın ihmal etmeyin. Ayrıca kedi kumunu en az haftada bir kez tamamen yenileyin.
İlginizi çekebilir: Kedi Kumu Kokusu Nasıl Giderilir?