Kedi Piresi Nedir? Kedi Piresi Nasıl Tedavi Edilir?
Kediler, her gün düzenli olarak tüylerini yalayarak temizleyen hayvanlar olsa da pirelenebilirler. Üstelik kedi piresi sadece sokakta yaşayan kedilerde görülmez. Eğer evde yaşayan kediniz sık sık dışarı çıkıyorsa kedi pirelerine açık halde demektir. Başka kedilerle temas ve bitkilerin bol olduğu alanlarda bulunma gibi farklı sebepler de kedinizin pirelenmesine yol açabilir. Bu nedenle evcil kedilere dış parazit aşıları düzenli olarak yaptırılmalı, pire damlaları ve pire spreyleri ihmal edilmemelidir. Kediniz pirelenirse kedi pirelerinin taşıdığı hastalıklar daha ciddi sorunlara neden olabilir.
Kedi Piresi Nedir?
Bilimsel adı Ctenocephalides Felis olan kedi piresi, 1 ila 2 milimetre boyutlarında canlılardır. Kedilerden beslenen bu canlı, kahverengi ya da siyah renkteki minik bir böceği andırır. Uçamayan bu pireler, muazzam şekilde sıçrama yetisine sahiptirler. Bu zıplama yeteneğini güçlü arka bacaklarına borçlu olan kedi pireleri, konak olarak seçtiği kedinin derisini delecek ve kanını emebilecek bir ağız yapısı ile dünyaya gelirler. Kedi pireleri konağın kanını emerek beslenmelerinin yanında larvalarını da kedinin derisine bırakarak kısa zamanda çoğalabilirler. Sıcak ortamları severler. Bir kediye bulaştıklarında deriyi ısırır ve kaşıntı ile alerjiye neden olurlar. Özellikle yaz aylarında artan pirelenme vakaları için bazı önlemleri almak elzemdir.
Kedilerin Pirelendiği Nasıl Anlaşılır?
Kediniz özellikle yaz aylarında evden dışarı çıkıyor ve sokakta yaşayan kedilerle temasa girerek bitkilerin sık olduğu yerlerde dolaşıyorsa pirelenme ihtimali yüksektir. Kedi piresinin ilk belirtisi yoğun ve sürekli kaşınmadır. Bu kaşınma kedinizin keyfi kaşınmalarından çok farklı ve dikkat çekicidir. Kediniz pirelendiğinde çok sık kaşınır ve huzursuzdur. Bu durumda kedinizin tüylerini kontrol etmeniz gerekir. Tüylerin deriye yakın kısımlarında küçük böcekleri andıran pireleri görmeniz zor değildir. Kedinizde pire olup olmadığını kontrol ederken korkuya kapılmayın. Kedi piresi, insana geçmez.
Kedi Piresi Tedavisi Nasıl Yapılır?
Kedinizde kedi piresi olduğundan emin olmak için tüylerini ve derisini kontrol ettikten sonra onu mutlaka veteriner hekime götürmeniz gerekir. Veteriner hekimin verdiği tedavi yöntemlerini eksiksiz uygulayarak kedi piresinden kedinizi kurtarmanız mümkündür.
Bu yöntemlerden ilki kedinizin pire şampuanları ile banyo yapmasını sağlamak ve kedi ve köpekler için üretilen pire tarakları ile kedinizi taramak olacaktır. Kedinizi pire öldüren ürünlerle yıkamak ve pire tarağı kullanarak taramak, kedi pirelerinin miktarını azaltmak için çok önemli bir adımdır. Fakat bu önlem kedi piresinden kurtulmak için yeterli değildir. Pire şampuan ve sabunları ile pire taraklarının veteriner hekimin belirlediği sıklıkta kedinize uygulanması tedavinin tamamlanması için kaçınılmazdır. Bu süreç boyunca kedinizi diğer evcil hayvanlara yaklaştırmamız ve ev dışana çıkarmamanız da gereklidir.
Kedilerin tüy bakımı hakkında daha fazla bilgiye ulaşmak istiyorsanız Kedilerde Tüy Dökme Problemi ile ilgili yazımız da ilginizi çekebilir.