Kediler Nasıl Sosyalleştirilir?
Sosyalleşme insanlarda olduğu gibi evcil hayvanlarda da gerçekleşmesi zaruri bir durumdur. Evcil dostlarımızın evin tüm bireyleri ile iyi iletişim kurması ve eve gelen misafirlerle iyi geçinmesi hem hayvanın hem de ev halkının huzuru için gereklidir. Ayrıca evdeki diğer evcillerle iyi geçinmek için de küçük yaşta sosyalleşmek evcil dostlarımızın daha sağlıklı bir psikolojiye sahip olmalarını beraberinde getirir. Fakat kediler muhabbet kuşları ve köpekler gibi pek de sevecen hayvanlar değillerdir. Kedilerin bağımsızlığa düşkün doğaları ve kendi sınırlarını koruma istekleri onları sosyalleşme olgusundan bir nebze de olsa uzak tutar. Ama kediler de sosyalleşebilir ve diğer canlılarla ilişki kurabilmek kediler ile sahiplerinin iletişimini de kuvvetlendirir.
Kedileri Sosyalleştirmenin Yolları
Her canlı gibi kedilerde yavruyken onlara öğretilenleri daha çabuk kavrar ve benimserler. Dolayısıyla kedilerin öğrenmeye açık olmadığı yanılsamasını bir kenara bırakarak kedinizi eve aldığınız ilk andan itibaren kedinize evin kurallarını öğretip onu sosyalleştirmeye başlayabilirsiniz. Köpekler gibi eğitime yatkın olmayan kedileri yavruyken sosyalleştirmeye çalışmak çok daha kolay olacaktır. Bunun için adım adım gitmeniz tavsiye edilir.
Yavru kedinizi sosyalleştirmenin ilk adını onu tanımaktan geçer. Kedinizi gözlemleyerek onun sevdiği ve sevmediği şeyleri belirlemek bu süreçte çok işinize yarayacaktır. Kediniz ne zaman sevilmek ne zaman oyun oynamak ve ne zaman iletişim kurmak istiyor? Bu isteklerin sıklığı ve süresi ne kadar? Kedinizin yalnız kalma isteği fazla mı? Gün içinde zaman zaman kimsenin ona erişemeyeceği bir alana saklanıyor mu? Sizinle göz teması ya da sesle iletişim kurmaya çalışıyor mu? Tüm bu soruların yanıtlarını vermeniz biraz uzun sürebilir. Ama kedinizin daha sağlıklı iletişim kurmayı öğrenerek stresten uzak, uzun bir ömür sürmesi için bu uğraşa değer.
Bu sorular cevabını verecek kadar kedinizi tanıdıysanız ona sabırla yaklaşmalı ve onu sosyalleştirme adımlarını uygulamaya koymaya başlamalısınız. Bu adımları yeni sahiplendiğiniz yetişkin kediye de uygulayabilirsiniz.
Ona Zaman Ayırın
Yavru kedinizi sosyalleştirmenin ilk yolu ona yakın olmaktır. Onunla zaman geçirmeniz ve evde yaşayan diğer insanlarla ilişki kurmasını sağlamanız gerekir. Bunun için kedinizle oyun oynayıp onu düzenli şekilde tarayarak iletişimizi kuvvetlendirebilirsiniz. Kediniz sevilmek istediğinde ise onu reddetmeyin. Sevgi isteğine karşılık vermeniz kedinizin sosyalleşmesi için gereklidir. Onunla konuşmanız ise mutlak yapılması gereken bir şeydir. Kedinizle göz teması kurarak yumuşak bir ses tonuyla konuşu ve size cevap vermesini bekleyin. Bazı kedi cinsleri miyavlamaya ve mırıldanmaya pek yatkın olmasalar da siz onunla konuştuğunuzda sizi dinleyecek ve size elinden geldiği kadar karşılık verecektir.
Ona Güvende Olduğunu Hissettirin
Tedirgin canlılar olan kedilerde kendilerini koruma içgüdüsü fazladır. Yani bıyıklı dostlarımız güvende hissetmedikleri canlıların yanında kalmak istemedikleri gibi onlar için tekinsiz olacağını hissettikleri mekândan da kaçarlar. Kedilerde güven hissini tesis etmek ise sizinle olan ilişkisine ve evi yuva olarak benimsemesine bağlıdır. Evde korkacağı ve tehlike altında hissedeceği bir nesne ya da durum olmamalıdır. Yüksek ses, sürekli sevilme isteği ile bunaltılma, ani hareketler ve eve başka canlıların sık sık gelmesi kedinizi tedirgin eder. Yavru ya da yetişkin fark etmeksizin kedinizi eve getirdiğiniz günden itibaren ona güvende olduğunu hissettirmeniz sosyalizasyonu için gereklidir.
Onu Yeni İnsanlarla ve Diğer Evcillerle Tanıştırın
Kedinizi iyice tanıdıktan ve ona güven verdikten sonra yeni insanlarla tanıştırarak sosyalizasyon sürecini başlatabilirsiniz. Öncelikle kedinizi eve gelen ve kedilere doğru yaklaşabilecek yabancı insanlarla tanıştırın. Bu tanışmalar kısa olsun. Gelen yabancılar kediyle önce konuşarak sonra kedinin yaklaşmasını bekleyerek iletişim kurmalıdır. Eğer kedi sevilmek isterse bunu belli etmek için sürtünme hareketini gerçekleştirecektir. Yabancı insanlarla başarılı şekilde ilişki kurabilen kediniz bir sonraki basamağa geçmeye hazır olacaktır. Başka kendi türünden olmak üzere kedinizi diğer evcillerle tanıştırmayı deneyebilirsiniz. İlk karşılaşmalar biraz sancılı geçecektir. Burada alacağınız önlem kedi ödül mamaları ile kedinizi sakinleştirmek ve ödüllendirmek olsun. Ama daha sonra kediniz ya bu yeni canlı ile arkadaş olmayı başaracak ya da ilişki kurmaktan kaçınacaktır. Bu durumda onu zorlamamalı ve sınırlarını ihlal etmekten kaçınmalısınız. Ayrıca sosyalizasyon sürecinde kedinize zaman tanımanız da önemlidir.
Görme Engelli Kedi Bakımı Nasıl Olmalı? başlıklı yazımızı da okuyabilirsiniz.