Kediler Neden Kısırlaştırılmalı?
Kedi sahiplendiğinizde kedinizin doğru bir beslenme programına alınması ile ağız, tüy ve diş bakımlarının yapılmasının yanında başka sorumluluklar da sizi beklemektedir. Kedinizin sağlıklı ve uzun bir ömür geçirebilmesi için aşılarının aksatılmadan yapılmasının yanında, kısırlaştırılması da gerekir. Kediler en çok on aylık olduğunda kısırlaştırma operasyonuna hazır hale gelirler. Kısırlaştırma ameliyatı için kedilerin içgüdüsel olarak ilk çiftleşme isteği belirtilerini göstermesi beklenir. Hatta bu işaretler beklenmeden dört ayını doldurmuş kediler bile kısırlaştırılabilir. Kısırlaştırılma süreci kediniz ve sizin için zor olsa da gereklidir.
Kısırlaştırma Operasyonu Nedir?
Kedilerin üremesinin önüne geçilmesi için kullanılan en etkili yöntem kısırlaştırma operasyonudur. Bu operasyon anestezi altında yani kediler uyutularak yapılan ciddi bir ameliyattır. Erkek kedilerde kısırlaştırma yaklaşık olarak bir saat süren bir ameliyattan ibarettir ve genellikle dikiş bile atılmadan tamamlanır. Testisleri alınan erkek kedi artık üreme isteğine sahip değildir. Dişi kedilerde ise karın cerrahisi yoluyla yumurtalık ve tüm rahim alınır. Dişi kedilerin kısırlık operasyonu erkek kedilerinkine kıyasla çok daha ağır geçer ve ameliyat sonrası dişi kedi bir süre veteriner hekim tarafından gözetim altında tutulmalıdır. Dişi ve erkek kediler kısırlaştırma operasyonundan sonra çiftleşmeye ihtiyaç duymazlar ve dişi kedilerin hamile kalma riski tamamen ortadan kalkar.
Dişi Kedileri Kısırlaştırmanın Faydaları
Bilindiği gibi dişi kediler yılda üç kez doğum yapabilirler. Bu da her doğumda kedinizin sağlığının riske girmesi ve ömrünün daha kısa olması demektir. Dişi kedilerin hayatları boyuncu hiç doğum yapmamış olmaları onlar için ciddi bir avantajdır. Ayrıca kısırlaştırma dişi kedilerde yumurtalık ve rahim kanseri riskinin de ortadan kalmasını sağlarken meme kanseri olasılığını da en aza indirir. Dişi kedi artık bir üreme organına sahip olmadığı için bu organların herhangi bir enfeksiyon kapması da mümkün değildir. Kısırlık operasyonundan sonra dişi kedilerde davranış değişiklikleri de gözlenir. Kızgınlık dönemindeki stresi yok olan dişi kedi daha sakin ve daha huzurlu olacaktır.
Erkek Kedileri Kısırlaştırmanın Faydaları
Erkek kediler kısırlaştırıldığında üreme organlarındaki kanser riski ortadan kalkmış olur ve salgıladıkları erkeklik hormonu nedeniyle ortaya çıkacak birçok hastalığın önüne geçilebilir. Ayrıca erkek kediler dişi kedileri çağırmak için yaşam alanlarına koku bırakma eğilimindedirler. Bu idrar yoluyla olur ve idrarın kokusu oldukça ağırdır. Kısırlaştırılmış bir erkek kedi ise koku bırakma ihtiyacına artık sahip değildir. Erkek kediler kısırlaştırma sürecinden geçmemişse çiftleşmek için evden kaçmaya çalışırlar. Kaçma eğilimi birçok ölümcül kazaya sebep olabileceği gibi diğer erkek kedilerle edilen kavgaların da ciddi yaralanmalara yol açması kaçınılmazdır. Eve alışmış bir kedinin sokakta yaşaması her açıdan çok zor olacağından erkek kedi sağ salim evine dönemeyebilir, döndüğünde ise sokaktan kapacağı herhangi bir hastalık sonucu sağlığından da olabilir.
Kedilerde Kısırlaştırmanın Dezavantajları
Kedilerin kısırlaştırılması birçok yönden yararlı olsa da obezite sorunu açısından dezavantajlıdır. Kısırlık operasyonu sonrası kedilerin iştahlarının artması ve hareketliliklerinin azalması kilo alma eğilimlerini artırır. Ameliyat olmuş kedilerin kilo kontrolünü sağlamak için mutlaka kısırlaştırılmış kedi mamaları ile beslenmeleri gerekir. Üreme organları alınmış bir kedi kalorisi yüksek mamalar ile beslenirse obeziteye bağlı olarak şeker hastalığı, kalp ve eklem rahatsızlıkları gibi kötü sonuçlarla karşılaşabilirler. Obezite ve onun beraberinde getireceği hastalıklardan korunmak için doğru mamaların seçilmesi ile kedilerle egzersiz yapmalarını sağlayacak oyunlar oynanması sorunu çözecektir.
Bu yazımız da ilginizi çekebilir: Kedilerde Hamilelik Süresi ve Doğum Sürecinde Yapılması Gerekenler