Kedilerde Davranış Bozuklukları ve Çözümü
Kediler, vahşi ataları gibi sosyalleşmesi zor canlılar değildir. Daha yavruluk dönemlerinden itibaren etrafları ve yaşadıkları canlılarla iletişim kurmaya başlayan kediler, insan duygularına duyarlı ve hassas hayvanlardır. Onlar da bizim gibi strese girerler ve mazur kaldıkları belli durumlar kedilerde de davranış bozukluklarına sebep olabilir. Kedilerde genellikle mutlu olmadıkları, güvende hissetmedikleri ve yoğun şekilde yalnız kaldıkları zamanlarda sıklıkla görülen davranış bozuklukları şunlardır;
- Depresyon
- Agresyon
- Anksiyete
- Pica Sendromu
- Obsesif Kompülsif Bozukluk
Depresyon
Kediniz sürekli saklanma eğilimi gösteriyor ve iletişim kurmayı reddediyorsa bu davranışlar depresyon belirtisi olabilir. Depresyonun ileri seviyelerinde kumu dışında farklı bir yere dışkılama ve idrar yapma, aşırı yalanma, sürekli korku içinde olma, oyuna ilgisiz kalma ve kaçma isteği ile iştahsızlık da görülür. İştahsızlığın tersine aşırı yemek yeme davranışı da kedilerde depresif ruh halinden kaynaklanır. Bu belirtileri kedinizde tespit ettiyseniz ve kedinizin fiziksel bir rahatsızlığı yoksa kediniz depresyonda olabilir.
Agresyon
Kediler, kendilerini tehlike altında hissettiklerinde ya da istemedikleri bir şeye zorlandıklarında agresif davranabilirler. Kedilerde agresyon, hem bir korunma hem de savunma davranışı şeklinde gözlenir. Kendilerini, bölgelerini ve sınırlarını korumak için kedilerin gösterdiği agresif tavırların dışında kediniz sürekli sinirli ve saldırma eğilimde ise ciddi stres altında olabilir. Bu stresin kaynağı çoğunlukla güvende hissetmeme ve korku duygusudur. Agresyon anksiyete sorununun da bir sonucudur.
Anksiyete
Kedilerde anksiyete, insanlarda olduğu gibi sürekli kaygı ve endişe hissetmekten ileri gelir. Normalde kendilerini korumaya ve güvene almaya çok yatkın canlılardır. Fakat kediniz en ufak bir sese bile tepki veriyor ve kaçıp saklanıyorsa fazla kaygılı olabilir.
Anksiyete, kedilerde sadece güvenli alanda kalma şeklinde kendini göstermez. Yalnız kalmak da kediler için bir sorundur ve evde yalnız kalacakları zaman terk edilme anksiyetesi yaşayabilirler. Kedilerdeki anksiyetenin bir hali de onu veterinere götürdüğünüzde ortaya çıkar. Kedinizi evden çıkardığınız anda endişeye kapılarak hırçınlaşmaya ve miyavlamaya başlar. Bunu aşırı şekilde yapıyorsa onu yuvasından edeceğiniz endişesine kapılmıştır.
Pica Sendromu
Kediniz kumaş, ip, tel, kum gibi yememesi gereken şeyleri yeme eğilimi gösteriyorsa bu Pica sendromuna işaret eder. Pica sendromunun nedenleri stres, depresyon ve anksiyetedir. Yani kedinizdeki başka bir davranış bozukluğu Pica sendromuna sebep olabilir.
Obsesif Kompulsif Bozukluk
Yoğun kaygı ve stres anksiyeteye, anksiyete de obsesif kompulsif bozukluklara neden olabilir. Bu davranış bozukluğunda kediniz sürekli olarak aynı şeyleri yapmak ister ve yapamadığı zamanlarda agresifleşir. Sürekli temizlenme, çok sık biçimde kuyruğunu kovalama, sabit bir ses tonu ile aralıksız miyavlama, aynı nesneleri düzenli olarak kemirme ve tırmalama gibi davranışların altında obsesif kompulsif bozukluk yatmaktadır.
Kedilerde Davranış Bozukluklarının Sebepleri ve Çözümü
Kedilerde görülen davranış bozukluklarının temel nedenlerinden biri yeterince sosyalleşememedir. Kediler, yavruluk dönemlerinden itibaren sahiplenilmeli, insanlarla ve diğer evcillerle küçük yaşlarda tanıştırılarak sosyalleştirilmelidir. Kedilerin sosyalleşme aracı oyundur. Bu canlılar sağlıklı olduklarında oyuna mutlaka tepki verirler ve karşı tarafı bir oyun arkadaşı gibi görürler. Aynı zamanda oyun, kedinin ihtiyaç duyduğu ilgiye ulaşmanın da bir vasıtasıdır. Yavruyken sosyalleştirilen kedilerin diğer canlılarla iletişime açık olduğu ve buna bağlı olarak depresyon, stres ve agresyondan uzak oldukları görülmüştür. Ayrıca sosyal kedilerin daha mutlu ve huzurlu bir yaşam sürdükleri de tespit edilmiştir.
Kedi sahiplerinin kedileri ile kurdukları iletişim de kedilerin davranışlarını belirler. Kedinizle sert oyunlar oynamanız ve ona sert davranmanız gergin, sinirli ve stresli olmasına neden olur. Kedinizi yalnız bırakmanız ve ona yeterince vakit ayırmamanız ise onun saldırgan ve depresif bir ruh haline bürünmesinin temel sebebidir.
Kediler, alışkanlıklarına bağlı hayvanlardır ve güvenli alanlarında değişiklik yapılmadan yaşamak isterler. Kedinize güvenli bir ortam yaratıp günlük rutinlerine bağlı kalmanız kedinizin ruh sağlığı açısından olumlu olacaktır. Onun eşyalarının yerini değiştirmemeli ve onu her gün aynı saatte beslemeli ve taramalısınız. Ama her şeyden önce kedinize onu sevdiğinizi göstermelisiniz.
Bu yazımız da ilginizi çekebilir: Kedi Sahiplenmeden Önce Dikkat Edilmesi Gereken Noktalar