Kedilerde Göz Çapaklanması
Hastalıklara karşı dirençleri açısından oldukça dayanıklı hayvanlar olan kedilerin en hassas organları mideleri ve gözleridir. Mide problemleri doğru beslenme ve kuru mama tüketimi ile çözülebilirken, kedilerin göz sağlıklarını muhafaza etmek için özel bir bakıma gereksinim duyulabiliyor. Gözlerinde gözlemlenebilecek en ufak bir rahatsızlık belirtisi göz kayıplarına varacak sonuçlara yol açabileceğinden kedilerde göz çapaklanması önemsenmelidir. Göz çapaklanması da olası bir göz probleminin yanında başka bir hastalığın işareti olarak düşünülmesi gereken ciddi bir durumdur.
Kedilerin Gözleri Neden Çapaklanır?
Göz çapaklanması, özellikle sokakta yaşayan kedilerde sıklıkla görülür. Dışarıda yaşamanın getirdiği bu sorunun kaynağı, hijyenik ortamda bulunmamak ve sağlıklı beslenmemektir. Ayrıca göz çapaklanmasına bağışıklık sistemi henüz kuvvetli olmayan yavru kedilerde de rastlanır. Uzun tüylü kedi cinslerinde ise toz ve kirler, göz etrafındaki tüylere yapışarak gözün enfeksiyon kapmasına sebep olduğu için göz akıntısı ve ardından da çapaklanma olur. Bu sebeplerin yanında göz rahatsızlıklarına neden olan en önemli etken enfeksiyonlardır. Kedinizin gözleri çapaklanıyorsa başka bir kediden enfeksiyon kapmış olabilir. Fakat çapaklanmaya başta göz akıntısı olmak üzere, hapşırık, burun akıntısı, halsizlik, ishal ya da kusma gibi belirtiler de eşlik ediyorsa sorun sadece kedinizin gözünde değildir. Tek başına göz akıntısı ve çapaklanma varsa ve kediniz evden dışarı çıkmıyorsa mutlaka evdeki toz ve benzeri zararlı etkiler kedinizin gözünde enfeksiyon oluşmasına yol açmıştır. Özetle göz çapaklanması, gözdeki enfeksiyonun bir sonucudur ve hemen önlem alınmasını gerektirir.
Kedilerde göz çapaklanmasının bir diğer nedeni aşılarının tam yaptırılmaması ve bağışıklık sisteminin zayıflaması da olabilir. Ayrıca kaliteli kuru kedi maması tüketmeme ve yanlış beslenme de kediler de göz sorunları yaşanması sonucunu doğurabilir. Başka bir neden ise kedinizin oyun oynarken gözünü şiddetli biçimde bir yere çarpması ya da diğer kedilerle kavga etmesi sonucu gözüne darbe almasıdır. Soğuk algınlığı ve iç parazit taşıma gibi durumlar da göz çapaklanmasının ortaya çıkmasına yardımcı etkenlerdir. Her durumda kedilerde göz çapaklanması ciddiye alınmalı ve tedavi ettirilmelidir.
Kedilerde Göz Çapaklanmasının Tedavisi
Sağlıklı bir kedinin göz çevresi temiz ve gözleri parlak olur. Kediler, zamanlarının çoğunu kendilerini temizleyerek geçirdikleri için geçici çapaklanmaları görmek pek olası değildir. Çünkü göz çevrelerini de patilerini yalayarak temizler ve gözlerini çapaklardan arındırırlar. Yani kedinizin gözünde çapak varsa bu bir rahatsızlığın işaretidir ve tedavi edilmesi gerekir. Burada kedi sahiplerine düşen ise durumun takibini yapmak ve gözlerini temizlemek olacaktır. Öncelikle kedinizin gözünü steril bir suyla silmeniz ve 24 saat gözlem yapmanız gerekir. Bu su, oda sıcaklığına getirilmiş ve daha önce kaynatılmış olmalıdır ki göze herhangi bir zarar verilmesin. Kaynatılmış ve soğutulmuş suyu nemli bir yüzey elde edilinceye kadar sargı bezine dökmeniz ise ikinci aşamadır. Bu işlemde pamuk kullanmak uygun değildir. Peçete de kedinin hassas olan gözüne zarar verebileceğinden göz temizleme esnasında gazlı bez kullanılmalıdır. Nemli gazlı bezin yüzeyi kedinin gözüne bir kez sürülmeli ve aynı yüzey iki kez göze temas ettirilmemelidir. Yoksa enfeksiyon ya da mikrop yayılabilir. Kedinizin çapaklarını temizleme işlemini 24 saat içinde iki ya da üç kez tekrarlamanız uygundur. Bir gün geçtikten sonra kedinizin gözü çapaklanmaya devam ediyorsa onu mutlaka veteriner hekime götürmeniz gerekir. Çünkü sorun bir günden fazla sürüyorsa sıradan bir çapaklanma olmayabilir.
Kedinizin göz sağlığını korumak ve gözlerinde çapak oluşumunu önlemek için çarpıp kendini yaralayabileceği köşeli ve sivri eşyaları kaldırmalı ve gözlerini kontrol etmelisiniz. Ayrıca tozlu ve kirli ortamların kedilerin gözlerinde çapak oluşumuna neden olduğunu da unutmayın.
Bu yazımız da ilginizi çekebilir: Kedilerde Göz Hastalıkları ve Belirtileri