x
sadsad x
asdasd

Kedilerde Hamilelik Süresi ve Doğum Sürecinde Yapılması Gerekenler

10 Haziran 2021
Kedilerde Hamilelik Süresi ve Doğum Sürecinde Yapılması Gerekenler

Kedilerde Gebelik Süreci

Kediler, memeli hayvanlar oldukları için belli bir gebelik sürecinden geçerek ürerler. Bir kedi, yaklaşık olarak 9 aylık olduğunda bedeni üremeye hazırdır. Bu süre, kedinin cinsi ve yaşadığı koşullara göre 6 aya inebildiği gibi 12 aya da çıkabilir. Bu süreler göz önüne alındığında kedilerin kısırlaştırılması da 6 aydan erken olmamak kaydı ile on ikinci aya kadar gerçekleştirilmelidir. Fakat kısırlaştırma operasyonu kediniz ilk belirtileri göstermeden yapılmamalıdır.

Kediler, yılda 3 kez doğum yapabilir ve hamilelik süreleri ortalama olarak 2 ay sürer. Her doğumda en az 2 yavru dünyaya getiren kedilerde bu sayı 5-6 yavruya kadar çıkabilir. Hamilelik süreci, insanlarda ve diğer memelilerde olduğu gibi kediler için de zor bir süreçtir. Cins kediler, tekir gibi miks ırklara göre gebelik sürecini daha sert atlatırlar ve hamile her kedinin bakım ihtiyaçları artar.

 kedilerde hamilelik

Kedilerde Hamilelik Belirtileri

Bir kedinin hamile olduğunu ilk birkaç haftada anlamak zordur. Eğer kedinizin çiftleştiği tarihi biliyorsanız hamilelik ve doğum zamanını da tahmin edebilirsiniz. Çünkü kediler, çiftleşmenin ardından 24 saat içinde gebe kalırlar.

Hamileliğin ilk haftalarında bazı kediler iştah kaybı yaşayarak ilk işaretleri verebilirler. Gebeliğin ilerleyen haftalarında kedilerde baş dönmesi, mide bulantısı ve kusma gibi etkiler de gözlenebilir. Halsizlik, çabuk yorulma, oyun isteğinin azalması ile enerji ve hareketlerinde kısıtlılık da çoğu kedide hamilelik belirtisi olarak yorumlanır. Fakat bu belirtileri asla göstermeyen kediler de bulunmaktadır. Gebeliğin üçüncü haftasında kedinizin çok fazla mama yeme eğilimde olduğunu takip edersiniz. Üçüncü hafta ile birlikte kedinizin karnı büyümeye başlar ve meme uçlarının rengi değişir. Gittikçe şişen karın ve belirginleşerek rengi koyu pembeye dönen meme uçları hamileliğin fiziksel belirtileridir. Ayrıca kediniz üçüncü ile dördüncü hafta ve sonrasında karnına dokunulmasına izin vermeyecektir.

Gebe Kedilerde Davranış Değişiklikleri

Gebelik boyunca fiziksel değişimlerin yanında kedilerin ruh halinde de farklılıklar olacaktır. Davranış değişiklikleri iki şekilde ortaya çıkabilir. Kediniz, sizden daha fazla ilgi ve şefkat beklentisine girip daima yanınızda olmak isteyebilir. Kedinizin davranışları bunun tam aksine yalnız kalma ve saklama isteği yönünde de gerçekleşebilir. Birbirine zıt bu iki davranış kalıbının da nedeni kedinin hamileyken kendini daha savunmasız hissetmesi ve güvende olmak istemesidir. Ayrıca kediniz gebelik sürecinde her zamankinden daha çok sevgiye ihtiyaç duyabileceği gibi daha agresif de olabilir.

 kedilerde hamilelik belirtileri

Doğum Öncesi Süreçte Yapılması Gerekenler

Kediler, çiftleşme sonrası ilk 24 saat içinde gebe kalırlar. Gebeliğin ikinci haftasında her şeyin yolunda olup olmadığı kontrol etmek için kedinizin veteriner hekim muayenesini mutlaka yaptırmanız gerekir. Kediniz için gereken aşı ve vitamin takviyeleri veteriner hekiminiz tarafından belirlenecektir.

Doğum yaklaştıkça kediniz rahat edebileceği ve yavrularını güvenle dünyaya getireceği bir ortam arayışına girer. Bunun için kedinize uygun bir ortam hazırlamalısınız. Örneğin ona bir kedi yatağı edinmeniz gerekebilir. Eğer kediniz sizin hazırladığınız ortamı tercih etmiyorsa onu zorlamayın ve kedinizin seçtiği yeri doğuma uygun hale getirin. Kediniz yüksek ihtimalle ulaşmanız zor olan dolap içi, yatak altı gibi kuytu bir yeri belirleyecektir.

Kediler, yaklaşık 2 ay hamilelikten sonra doğum yaparlar. Bu süreç birkaç gün kısalabilirken birkaç hafta kadar da uzayabilir. Ama kediniz mama yemeyi iki gün boyunca kesip hazırladığınız doğum ortamından çıkmayı reddediyorsa doğum anı gelmiş demektir. Bu süreçte kedinizi sık sık kontrol etmeyi ihmal etmeyin fakat ona fazla temas etmekten ve onu strese sokmaktan kaçının.

Doğum Anında Neler Yapılmalı?

Kedilerin doğumu 24 saat içinde sonlanır. Kediniz, doğumdan hemen önce içgüdüsel olarak genital bölgesini yalayıp kendini doğuma hazırlar. Nefes alışveriş hızı değişen kediniz, doğum boyunca çeşitli mırıltılar çıkararak doğum tamamlanana kadar bulunduğu yerden ayrılmaz. Dolayısıyla onu yerinden oynatmak ya da ona dokunmaya çalışmak kesinlikle doğru değildir. Doğum anında kedinizi kendi haline bırakmanız büyük önem taşır. Eğer doğum 24 saati aşan bir sürede gerçekleşmediyse veteriner hekime danışmanız gerekir.

Kediler, genellikle ilk yavrularını yarım saat içinde dünyaya getirirler. Daha sonraki yavrular ise her 15 - 20 dakikada bir doğar. Bütün yavrular doğduktan sonra anne kedi onları yalayarak temizler ve plasentayı yer. Bu, doğal bir durumdur ve müdahale edilmemesi gerekir.

Sorunsuz gerçekleşen bir doğumdan hemen sonra anne ve yavrularını veteriner hekime götürmeniz gerekmez. Doğumdan sonra yavruların ve anne kedinin durumunu gözlemleyerek veteriner hekimle iletişimde olunması yeterlidir. Yavrular birkaç gün içinde gözlerini açıp hareketlenmeye başlayana kadar da yavrulara dokunulmamalı ve annenin bulunduğu yere su ve mama bırakılmalıdır.


Doğum hazırlığında bir kediniz varsa ve yavruların isimleri konusunda kararsız kaldıysanız En Popüler Dişi ve Erkek Kedi İsim Önerileri başlıklı blog yazımızı inceleyebilirsiniz.

T-Soft E-Ticaret Sistemleriyle Hazırlanmıştır.