Kedilerde Isırma Problemi ve Çözümü
Kedilerde ısırma çok yaygın gözlenen bir davranıştır ve özellikle yavru kediler sahiplerini bol bol ısırma eğilimi gösterirler. Kedilerin bu içgüdüsel hareketinin birçok farklı nedeni olduğu gibi ısırma problemi biraz sabır ve çaba ile en aza indirebilir ya da ortadan kaldırabilir. İçgüdüsel ve doğal bir tepki olan ısırma, kedilerin kökenleri ile bağlantılı şekilde düşünülüp anlamlandırılmalıdır. Evcil kedilerin atalarının vahşi kediler olduğu düşünüldüğünde kedinizin sizi ısırması size daha kabul edilir gelecektir. Kediler, keskin dişlere ve tırnaklara sahip avcılık yetenekleri gelişmiş hayvanlardır. Dişler, tırnaklar gibi kediler için hem bir savunma hem de saldırı aracıdır. Uzuvlarını bizler gibi işlevsel şekilde kullanamayan kedilerin ısırarak ve tırmalayarak kendilerini ifade etmenin bir yolunu da bulmuş oldukları da bir gerçektir ancak bu can acıtıcı ısırıklara maruz kalmak kedi sahiplenenler için büyük sıkıntı yaratabilir.
>> Kedi Ağız ve Diş Bakımı Ürünleri
Yavru Kediler Neden Isırır?
Kediler, özellikle yavru oldukları dönemde sık sık sahiplerini ve ellerine geçen her tür eşya ve nesneyi ısırmak isterler. Bu, yavru kedilerin bulundukları ortamı ve birlikte yaşadıkları canlıları tanımalarının bir yoludur. Isırma, aynı zamanda oyuncu ve yaramaz bir doğaya sahip olan bu canlıların eğlence amacı ile gerçekleştirdikleri bir harekettir. Ayrıca diş çıkaran küçük kediler de kaşınan dişleri için buldukları her şeyi ve sahiplerini ısırabilirler.
Kedinizin sizi ısırmasının bir diğer nedeni de ondan uzak durmanızı istediğini göstermek içindir. Kediniz mırıldayarak size kendini sevdirip bundan çok keyif aldığı bir anda aniden sizi ısırıyorsa onu artık sevmeyi bırakmanız gerektiğini size anlatmaya çalışıyordur. Bağımsız karakter yapıları nedeniyle kediler, onun sınırlarını geçtiğinizde sizi sert bir şekilde uyarma ihtiyacı duyarlar ve bu isteklerini ısırarak gösterirler. Size haddinizi bildirmek ve sınırlarınızı hatırlatmak için atılan bu sert ısırıklar ona tepki vermediğinizde yumuşar ve kesilir.
Sizi çok sevdiklerini göstermek için onunla oyun oynarken ya da onu severken de sizi nazik bir biçimde ısırabilirler. Zaten ısırmanın şiddetinden bunun bir sevgi ısırığı olduğu anlarsınız fakat yavru kediler sizin canınızı acıttıklarını henüz anlayamadıkları için sevgi ısırıklarının şiddetini ayarlayamayabilir ve canınızı yakabilirler.
Özetle kediler oyun oynarken, sevgi gösterirken ve kızdığı zaman ısırma davranışını sergileyebilirler. Merak etmeyin, kediniz bu üç durumda da ısırırken sizi sevmediğini göstermeye çalışmıyor. Isırma onların doğal tepkisidir ve engellenebilir.
Kedilerin Isırması Nasıl Engellenir?
Kediler, son derece zeki hayvanlar olsalar da inatçı ve bağımsız doğaları nedeniyle eğitilmeye pek de yatkın değildirler. Bu yüzden onlara öğretmeyi amaçladığınız her şey için çaba, sabır, kararlılık ve zaman gerekir. Yani kedinizin sizi ısırmaması için ona ceza vermek bu davranışı pekiştirmekten başka bir işe yaramayacaktır.
Kedinizin ısırma davranışını ortadan kaldırmak için alınacak en iyi önlem onunla yavruyken doğrudan elinizi hedef alan oyunlar oynamamanızdır. Elinizi henüz küçük yaşta oyuncak olarak gören kedilerin el ve ayak gibi sık hareket eden uzuvlarınızı yetişkinliğinde ısırması kaçılmaz olacaktır. Kediniz, sizi her ısırdığında ona tek bir komut ile tepki vermeniz yanlış bir şey yaptığını öğrenmesi için gereklidir. Örneğin kediniz size yanaşarak ya da üstünüze çıkarak sizi canınızı acıtacak şekilde ısırdığında onu hemen yere koyun, kendinizden uzaklaştırın ve elinizi kaldırarak ona “Hayır” deyin. Bu sırada ses tonunuz kararlı ve yüksek olsun. Kediniz bu komutu birkaç sefer aldığında ısırılmak istemediğinizi öğrenecektir ama inatçılığı nedeniyle sınırlarınızı zorlamaya devam edecek ve komutu öğrendiğini size belli etmemeye çalışacaktır. Siz yine de aynı hareketi yapmaya devam edin ve onunla o anda oyun oynamayı ya da onu sevmeyi kesin. Fakat asla kedinize küsmeyin ve onu cezalandırmayın. Emin olun kediniz kısa zamanda sizi ısırmayı kesecektir.
Bu blog yazımız da ilginizi çekebilir: Kedilerde Diş Dökülmesi ve Detaylı Diş Bakımı