Kedilerde Kısırlaştırma
Kısırlaştırma, kedinizin üremesini önlemek için cerrahi bir prosedürdür. Dişilerde buna 'spaying' denir. Erkeklerde ise 'castration' denir. Üreme organları farklı olduğu için veteriner literatüründe farklı isimlerle adlandırılmışlardır.
Hem spaying hem de kastrasyon genel bir anestezi altında yapılır ve kedinizin günlük hasta olarak yerel veterineriniz ile kalması gerekebilir.
Kısırlaştırma, hem siz hem de kediniz için bir dizi büyük fayda sağlar. Kedinizi mutlu ve sağlıklı tutmanıza yardımcı olur. Kediler üreme olgunluğuna çok hızlı bir şekilde ulaşabildikleri için, veterinerler 4 aylıktan itibaren kısırlaştırmayı önerir.
Erkek Kedilerde Kısırlaştırma İşlemi
Kısırlaştırma, dişi ve erkek kedilerin çoğalmasını önlemek için yapılan cerrahi bir işlemdir. Erkek kedilerde kısırlaştırma işlemi için testisler çıkarılır. Bu, testosteron hormonunun ana kaynağıdır. Testisler çıkarıldığı için, testosteron hormonunun seviyeleri ameliyattan sonra hemen düşer. Kısırlaştırma genel bir anestezi içerir. Kediniz, sabah veteriner kliniğine girer. Aynı gün akşam taburcu edilir. Tüm cerrahi prosedürler bir miktar risk içerse de özellikle erkek kedilerde risk oldukça düşüktür.
Dişi Kedilerde Kısırlaştırma İşlemi
Dişi kedilerde kısırlaştırma işlemi için yumurtalık histerektomi tekniği yaygın olarak kullanılan bir uygulamadır. Bu teknikte; hem yumurtalık hem uterus çıkarılır. Kediniz, bir kez kısırlaştırıldıktan sonra artık hamile kalamaz ve regl dönemi olamaz. Dişi kediler teorik olarak 4 aylıktan itibaren anne olabilir. Bu sebeple dişi kedinizi istenmeyen hamileliklerden uzak tutmak için 4 aylıktan itibaren kısırlaştırabilirsiniz.
>> Kısırlaştırılmış Konserve Kedi Mamaları
Kısırlaştırılan Kedilerde İyileşme Süreci Ne Kadar Sürer?
Tüm cerrahi prosedürler rahatsız edici olabilse de, kısırlaştırma sonrası, kedilerde iyileşme, genellikle çok hızlıdır. Çoğu vakada; kediler büyük çoğunlukla operasyon sonrası birkaç saat sonra ayakta olurlar. İyileşme sırasında bazı ağrı kesiciler verilebilir. Bazı kediler operasyonu takip eden bir gün boyunca dinledirilebilir.
Deri iyileşmesi dahil, kedinin kendi benliğine geri dönmesi maksimum 10 gün sürer. Bu 10 gün süresince, yaralı bölgeyi temiz tutmak ve kedinizin bölgeyi yalamayacağından emin olmalısınız. Bunun için kedi ve köpeklerde yaralı bölgeleri yalamalarını engellemek için koni kullanılır. Kediler doğal olarak bir yarayı temizlemek için yalamak isteyecektir. Steril olan bölgeye ağzındaki bakterileri sokmasını engelleyebilecek en önemli ürün konidir. Doğal iyileşme süreci oldukça hızlı olacaktır. Kediler iyileşme sırasında evde kalmalıdırlar. Evcil hayvanınız koni ile yemek yemeye çalışıyorsa, yemek zamanlarında koniyi çıkarmanızda bir sorun yok - sadece kedinizi izlemeyi unutmayın ve yemeği bittikten sonra koniyi tekrar kullanın.
Kısırlaştırmanın Kediler İçin Faydaları ve Zararları
- Hamilelik riski yoktur.
- Rahim enfeksiyonu riskini ortadan kaldırır. Dişi kedilerde rahim enfeksiyonu (pyometra) meydana gelebilir ve bazen ölümcüldür.
- Kısırlaştırma, kedinizin dışarıda dolaşmasına engel olur. Özellikle erkek kedilerde bu trafik kazalarına ve kayıplara neden olabilir. Evden kaçma güdüsüne sahip kediler, yüksek pencereler, küçük boşluklar ve diğer tehlikeli yollar da dahil olmak üzere kaçma yöntemlerinde oldukça yaratıcı olabilirler.
- Kedilerde meme kanserleri ortaya çıkabilir. Erken kısırlaştırma, bu kanserlerin meydana gelme riskini büyük ölçüde azaltır.
Kısırlaştırılan Kediler Kilo Alır mı?
Kısırlaştırdıktan sonra kedinizin kalori ihtiyacı düşer. Kısırlaştırılmak, doğrudan kilo almaya neden olmaz, ancak evcil hayvanınız işlemden önce ve sonra aynı günlük kalorileri yerse ekstra kilo almaya başlayabilirler. Kısırlaştırılmış evcil hayvanlar için özel olarak formüle edilmiş kısırlaştırılmış kedi maması kullanmanız yararına olacaktır. Veya kedinizin kilosunu izlemenin yanı sıra kedinizin günlük kalorilerini hafifçe düşürmek, kedinizin işlemden sonra sağlıklı ve ince kalmasını sağlayacaktır.