Kedilere Nasıl Eğitim Verilir?
Kediler, köpekler gibi eğitime yatkın canlılar değillerdir. Ancak bu onların eğitilemeyeceği anlamına gelmez. Kedinizin hem fiziksel hem de psikolojik sağlığını muhafaza etmek ve sizinle daha mutlu bir yaşam sürmesini sağlamak için onu belli konularda eğitmeniz gerekir. Tuvalet eğitimi başta olmak üzere kucağınızda kalma, ısırmaktan ve tırmalamaktan vazgeçme konularında eğitim alabilirler. Yani kedileri eğitmek kolay olmasa da mümkündür. Kedi eğitiminde unutulmaması gereken, kedilerin ceza ile istenilen davranışı yapmayacağıdır. Kediler, ceza aldıklarında tam tersi davranışlar gösterebilir ve sizden uzaklaşabilirler. Kedinizi eğitirken ceza yerine ödül kullanmayı aklınızdan çıkarmayın ve eğitim boyunca istediğiniz davranışları göstermesi, istemediklerinizden kaçınması için kedi ödül mamaları kullanın. Ödül mamaları, kedinizin olumlu hareketlerini pekiştirecek, olumsuz hareketlerini ise söndürmeye yarayacaktır.
Kedinize Tuvalet Eğitimi Verin
Kediniz, eve ilk geldiğinde ona tuvalet alışkanlığı kazandırmanız şarttır. Kedilerin en hızlı öğrendiği konu tuvalet ihtiyacını doğru yerde gidermektir. Tuvalet eğitimi, yavru kediler için de yetişkin kediler için de kolaydır. Kediniz evde ilk kez eşelenmeye başladığında tuvalet ihtiyacını gidereceği anlamına gelir. Bu hareketi takip ederek kedinizin tuvalete gitmesi gerektiğini tespit edebilirsiniz. Bu durumda kediyi hemen kucağınıza alıp onu kumuna götürün. Kedi tuvaletini bir kez kuma yaptıktan sonra onunla yumuşak bir ses tonu ile konuşun ve onu okşayın. Bu pekiştirme hareketi kedinizin kumun yerini öğrenmesini sağlar ve kediniz birkaç tekrardan sonra tuvaleti geldiğinde kumuna gitmesi gerektiğini kavrar.
Kedinize Kucakta Durmayı Öğretin
Kediler, kucağa alınmaktan pek hoşlanmazlar ama kucakta durmayı öğrenmeleri birçok noktada avantajdır. Örneğin; kedinizi veterinere götürürken, muayene ettirirken, tırnaklarını keserken ve tüylerini fırçalarken kucağınızda sabit durmayı öğrenmesi gerekir. Bir kedi, yavruyken kucakta kalmayı daha çabuk öğrenir. Yetişkin bir kedinin ise buna alışması zordur. Kedinizin kucağınızda uzun süre kalmasını beklemek ise hata olacaktır. Kedinizi belirli bir süre kucağınızda tutmak için ona ödül maması verip onunla konuşarak ve onu severek yaklaşmanız uygun olacaktır.
Kedinize Tırmalama ve Isırma Davranışlarından Vazgeçmesini Öğretin
Kediler, oyuna davet etmek istediklerinde ya da aşırı sevgi gösterdiklerinde tırmalayıp ısırabilirler. Tırmalama ve ısırma davranışı sizi kendisinden uzak tutmak ya da kendisi savunmak için de kediler tarafından gerçekleştirilir. Ayrıca kediler tırnaklarını törpülemek için eşyaları tırmalarlar. Kediniz sizi tırmalayıp ısırıyorsa ona yüksek sesle ve kararlı bir tonda “Hayır” deyin. Bu sırada işaret parmağınızı ona doğru uzatabilirsiniz. Böylece hem ses hem de hareket ile ona bu davranışı istemediğinizi belirtmiş olursunuz. Kediniz sizi ısırmayı ve tırmalamayı bırakana kadar ona işaret parmağınızı uzatıp “Hayır” deyin ve istediğiniz biçimde davrandığında onu sevip ona ödül maması verin.
Kedinizin eşyaları tırmalamasını istemiyorsanız tırmalamaya yeltendiği zaman onu hemen tırmalama tahtasına götürün. Tırmalama tahtasını tırmaladığında ise onu ödüllendirin. Birkaç kez tekrar edeceğiniz bu işlem sonrasında kediniz tırmalama ihtiyacını tırmalama tahtası ile gidermeye alışacaktır.
Kedinize Masa ve Mutfak Tezgâhı Üzerine Çıkmamayı Öğretin
Kediler, yuvalarına çabuk adapte olan canlılardır. Evi öyle benimserler ki tüm alanları kendilerinin sanırlar. Kedilerin meraklı karakter yapıları da adapte olmaya yatkın doğaları ile birleşince mutfak tezgâhlarına, dolap üstlerine ve yemek masalarına çıkmaları kaçınılmaz olur. Bunu önlemek ve kedinin sınırlarını bilmesini sağlamak için yine “Hayır” komutunu kullanmak ve olumlu davranışlarını pekiştirmek gerekir. Aynı zamanda kedinizi asla masa ve tezgahlar üzerinde beslememek ve onu sizin yiyeceğiniz yemeklerden uzak tutmanız da kedinin eğitimine fayda sağlayacak, evinizin kurallarını öğrenmesine adım oluşturacaktır.
Bu blog yazımız da ilginizi çekebilir: Kediler Yeni Evlerine Nasıl Alıştırılır?