Kedilerin Bıyıkları Ne İşe Yarar?
Kediler, her halleri ile özel canlılardır. İlginç hareketleri ve kendilerine has karakter yapıları ile dikkat çeken kedilerin birçok çarpıcı özelliği bulunur. Kedilerin insanları şaşırtan fiziksel niteliklerinden biri de bıyıklarıdır. Bıyıklar, dişi ve erkek her kedide mutlaka bulunur. Kedilerin sevimli ve havalı gözükmelerini sağlayan sert tüyler gibi gözükse de bıyıkların kediler için önemli işlevleri vardır. Sadece yüzlerinde bulunmayan bıyıklar; yön bulma, etrafı algılama, kendini koruma gibi hayati yetiler ile onların yaşamlarının devam etmesini sağlayan birer organ gibidir.
Kedi Bıyığı Kesilir mi?
Kedilerin bıyıkları keratinden oluşur ve bıyığın köklerinde hassas sinir uçları vardır. Bu sinir uçları sayesinde beyin ile iletişim halinde olan bıyıklar, belirgin olarak kedilerin yanaklarında bulunur. Kedinize baktığınızda her yanakta 6 ila 12 adet bıyık görmeniz mümkündür ama bıyıklar sadece yüz bölgesinde değildir. Bıyık; kedilerin göz üzerinde, kulaklarında, çenelerinde ve hatta ayaklarında da vardır. Dudak üzerinde bulunan bıyıklar iki yana doğru uzanır ve her biri birbirine simetrik olarak konumlanan aynı uzunluğa sahip sert tüylerdir. Sertliği nedeniyle yavru kedilerde sıklıkla kırılıp ve dökülen bıyıklar, yetişkin kedilerde de zamanla dökülür ve tekrar uzar. Doğal dökülmeler dışında asla kesilmemesi gereken kedi bıyığının kediler için birçok önemli işlevi vardır.
Kedilerin Bıyıkları Hem Kendini Savunmak Hem de Atak Yapmak İçin Gereklidir
Kediler, bıyık köklerinde bulunan sinirler sayesinde titreşimleri algılarlar ve bu sayede en ufak bir tehlikede kendilerini korumaya alabilirler. Savunmaya geçmek ve özellikle kaçmak için kedinin sinyalleri almasını mümkün kılan ve hassas birer radara benzeyen bıyıkların varlığı kedilerin mükemmel birer avcı olmalarını da sağlar. Çünkü sevimli dostlarımız bıyıklar ile en ufak bir hareketi dahi hissederler.
Bıyıkları Sayesinde Etrafı Algılarlar
Girecekleri alanların büyüklüğünü bıyıkları ile ölçen kediler, adeta bir cetvel gibi kullandıkları bıyıklar sayesinde gözlerine kestirdikleri alanların genişliğini algılayıp o alanlara sığıp sığamayacaklarını anlarlar.
Bıyıklar Üçüncü Göz Gibi İşlev Görür
Bıyıkların bir işlevi de kedilerin yakını görememesi ile ilgilidir. Yakın mesafedeki nesne ve canlıları görme konusunda pek başarılı olmayan kedilerin yardımına bıyıkları koşar ve bıyıklarına kulak vererek yakındaki her şeyin boyutunu ve mesafesini bıyıklarını kullanarak ölçmüş olurlar.
Bıyıklar Gece Görüşüne Yardımcı Olur
Kediler, insanlara kıyasla karanlıkta daha iyi görseler de ışıksız ortamda etrafı algılamak onlar için de kolay değildir. Kedilerin geceleri hiçbir nesneye çarpmadan rahatça yürüyebilmelerinde üstün gece görüşlerinin yanı sıra bıyıkların da rolü vardır. Bıyıklardaki hassas algı sayesinde nesne ve eşyaların yerlerini tespit eden kediler geceleri de ışığa ihtiyaç duymadan aktif olabilirler.
Bıyıklar Ruh Halini Yansıtır
Bıyıklar, kedilerin hangi psikolojik durum içinde olduklarını gösterirler. Eğer kedinizin bıyıkları öne doğru yönelmişse bu kedinizin hedefe kitlendiğinin göstergesidir. Bu durumda kediniz öne doğru sıçramak ya da atağa geçmek üzeredir. Geriye doğru yaslanmış bıyıklar ise gerginliğin işaretidir. Kediniz bıyıklarını geriye çekiyor ve yüzüne yapıştırıyorsa korkmuş ya da sinirlenmiştir. Bıyıkların her zamanki konumunda olması ise kedinizin rahat ve huzurlu olduğuna işaret eder.
Bu yazımız da ilginizi çekebilir: Kedilerde Isırma Problemi ve Çözümü