x
sadsad x
asdasd

Kiraz Barb Balığı Özellikleri ve Bakımı

06 Nisan 2022
Kiraz Barb Balığı Özellikleri ve Bakımı

Kiraz Barb Balığı, bakımı kolay olduğu ve diğer balıklar ile huzur içinde yaşayabildiği için sıklıkla tercih edilen bir akvaryum canlısıdır. Kiraz Barbus ya da Cherry Barb adları ile de bilinen bu balıkların bilimsel adı Barbus Titteya’dır. Kiraz ismini almalarının nedeninin bu balıkların renginin kiraza benzemesi olduğu düşünülmektedir. Özellikle çiftleşmeye hazır erkekleri parlak bir kırmızı renge döndüklerinden bu görüşün doğru olma ihtimali yüksektir.

Çok ünlü bir balık türü olan bu canlı Güney Asya ülkelerinde özelikle de Sri Lanka’nın sığ sularında görülür. Kiraz Barb balıkları akıntısız sular ile nehir ve derelerde yaşayabilirler.

>> Balık Yemleri

 kiraz barb

Kiraz Barb Balığı Genel Özellikleri

  • Anavatanları Güney Asya olmakla birlikte, özellikle de Sri Lanka’dır.
  • Minik balıklardır. Yetişkin Kiraz Barb balıklarının boyları ancak 4 ila 5 santimetreye ulaşır.
  • Erkeklerin rengi kırmızı, dişilerin ise daha soluk, yani turuncuya yakındır.
  • Erkek Cherry Barb balıklarının gövdeleri üreme dönemine girdiklerinde parlak kırmızı renge döner.
  • Dişilerinin gövdeleri erkeklere göre daha şişkin yapıdadır. Cinsiyet ayırımı da renk ve bu şekil farklılığına bakılarak yapılır.
  • Hem otçul hem de etçil olarak beslenirler.
  • Suyun orta ve yüzeyine yakın seviyelerinde yüzerler.
  • Akıntılı sularda yaşamaları mümkün değildir. Durgun ve sığ suları sevdikleri için akvaryum onlar için ideal bir yaşam alanı olabilir.
  • Yaşadıkları akvaryumun sıcaklığı 23 derecenin altına düşmemelidir. Üreme zamanlarında ise suyun derecesi 26’ya yükseltilmelidir.
  • En az altı adet Kiraz Barb balığı birlikte beslenmelidir. Akvaryumdaki dişi Kiraz Barb sayısı daima erkeklerin iki katı olmalıdır.
  • Barışçıl bir balık türü olduğu için diğer akvaryum canlıları ile birlikte yaşam sürebilirler.
  • Kardinal balığı, Amano karidesi ve Neon balığı gibi canlılarla yaşamaları uygundur. Fakat doğada da sürüler halinde yaşadıkları için kendi türlerinden balıklarla aynı ortamda güvende hissetmeleri sağlanır.
  • Ortalama ömürleri 5 yıl kadardır.

 kiraz barb balığı

Kiraz Barb Balığı Bakımı

Akvaryum hobisi olanlar tarafından en popüler balık türlerinden biri kabul edilen Kiraz Barb balığının bakımı son derece kolaydır. Bu balıklar hem etçil hem de otçul beslenebildikleri için onlara kuru yemler verebilirsiniz. Sık sık beslenmek isteyen bu balıklar yem yeme konusunda çok da seçici değillerdir. Bu nedenle onlar için otomatik yemleme makinesi almak da yerinde bir karar olacaktır. Aynı zamanda Kiraz Barb balığınızı Artemia, diatom gibi besinlerle de besleyebilirsiniz.

Cherry Barb ve Barbus Titteya adıyla da bilinen bu balık türünün yaşam ortamında en az 40 litre su bulunmalıdır. Suyun seviyesi ortalama 24 ila 25 derece arasında olmalı, akvaryum suyu her zaman temiz tutulmalıdır. Bunun için Kiraz Barbların yaşam sürelerini uzatmak için güçlü filtreler kullanılması da tavsiye edilir. Ayrıca bu balıkların agresif akvaryum canlıları ile aynı tankta tutulmaları sakıncalıdır. Çünkü Kiraz Barblar barışçıl canlılardır ve kendileri gibi küçük ve saldırgan olmayan balıklarla iyi anlaşırlar. Akvaryum dizaynında bitkiler ve doğal dekorlar kullanılması da bu balıkların tehlike anında kaçıp saklanmalarını sağlar. Parlak tabanlı akvaryumlar ve açık renk boyanmış yaşam alanları bu balıkları diğerlerine yem edebileceği için tercih edilmesi uygun olmayan unsurlardır.


Görünüşü, renkleri ve barışçıl doğası ile Kiraz Barb balıklarını anımsatan Neon Tetra Balığı Özellikleri ve Bakımı hakkındaki yazımız da ilginizi çekebilir.

T-Soft E-Ticaret Sistemleriyle Hazırlanmıştır.