Köpek Sahiplerinin Yaptığı Hatalar
Sadık dostlarımız köpeklerle aynı evi paylaşmak keyifli bir deneyimdir. Ama adeta birer çocuk gibi ihtiyaçlarının düzenli olarak karşılanmasını beklerler. Onlara sadece sevginizi vermek yeterli değildir. Köpeğinize uygun yaşam koşulları oluşturmak, tüm gereksinimlerine cevap vermek ve ona zaman ayırıp ilgi göstermenin yanında, onun temel eğitimlerini tamamlamak da size düşer. Köpeğinizin egzersizlerini aksatmamak, tüy ve tırnak bakımını yapmak da ciddi bir zaman ve emek ister. Ayrıca bakımı pek ucuza mal olmadığı için belli miktarda bir masrafı da gerektirir. Tüm bunları yerine getirdikten sonra bile, insanlar pek çok hata yapmaktadırlar. Bu hataları bilmek ve farkına varmak ise yanlışları en aza indirerek köpeğinizin her açıdan sağlıklı bir yaşam sürmesine olanak sağlar.
Köpek sahiplenenlerin sıklıkla yaptığı hatalar ise şunlardır:
Köpeklere Tuvalet ve Temel İtaat Eğitimi Vermemek
Köpekler kediler gibi kendilerini temizleyen ve kumlarına hemen alışarak tuvalet ihtiyaçlarını sorunsuzca karşılayan hayvanlar değildirler. Onu evinize getirdiğiniz ilk andan itibaren mutlaka sabırla tuvalet eğitimi vermelisiniz. Ayrıca hemen ismini öğretip basit komutları almasını sağlamalısınız. Eğer bir köpek disiplinli bir eğitime tabi tutulmazsa, sizi ve kendini çok zor durumlara sokabilir. Bunun için köpeğinize koyduğunuz kuralları asla esnetmemeli ve kurallar konusunda kararlı olmalısınız. Fakat kurallara uymasını sağlamak için onu cezalandırmak yerine kurala uyduğunda onu ödüllendirmek daha uygundur. Köpek eğitiminde zorlanıyorsanız profesyonel yardım almanızı tavsiye ederiz.
>> Köpek Temizlik ve Uzaklaştırıcılar
Köpeklerin Egzersizlerini Düzenli Olarak Yaptırmamak
Köpekler boyutları ne olursa olsun düzenli olarak günde en az bir kere dışarıya çıkarılmalıdırlar. Her gün egzersiz yapması için ev dışına çıkaramayacaksanız onu sahiplenmekten hemen vazgeçin. Çünkü yetersiz egzersiz eklem sorunları, sindirim yolları hastalıkları, iç organ yağlanması ve obezite gibi çok önemli sağlık sorunlarına neden olabileceği gibi psikolojik problemleri de beraberinde getirir.
Köpekleri Doğru Beslememek
Köpekler kediler gibi yemek konusunda seçici canlılar değildirler. Sorgusuz sualsiz tadını beğendiği her şeyi yeme eğilimdedir ve çoğunlukla yediği hemen her şeyin tadını beğenir. Köpeklere yüksek kalite kuru köpek mamaları dışında herhangi bir gıdayı vermeniz doğru değildir. Onlara zaman zaman yaş köpek maması vermeniz yerinde olacaktır ama bazı yiyecekler onlar için oldukça zararlıdır. Örneğin kemik, köpeklerin bağırsaklarını delerek yaşamlarının kısalmasına hatta ölümlere neden olabilir. İnsanların tükettiği gıdalar, baharatlı yiyecekler ile tuz ve şeker içeren besinler asla köpeklere yedirilmemelidir. Ayrıca köpeklerin disiplinleri açısından mama saatlerine sadık kalınmalı, mamaları her gün aynı saatte verilmelidir.
Köpekleri Uzun Süre Yalnız Bırakmak ve Sosyalleştirmemek
Köpekler, sahiplerine çok sadık ve bağlı hayvanlardır. Bu nedenle sahiplerinden ve aileden gördükleri insanlardan uzun süre ayrı kaldıklarında hırçınlaşabilecekleri gibi depresyona da girebilirler. Asla uzun süreler evde yalnız bırakılmamalıdırlar. Ayrıca ev içinde ve dışında diğer insan ve evcillerle ilişki içinde olmalı ve sosyalleştirilmelidir. Sadece sahibini gören bir köpek, başka bir canlı ile karşılaştığında çok saldırgan davranabilir. Bunun önüne geçmek için yavruyken diğer canlılarla tanıştırılmalıdır.
Temel Bakım İhtiyaçlarını Gidermemek
Köpeklerin yaşamsal ihtiyaçları mama yemeye ve su içmeye indirgenmemelidir. Bakımında düzenli beslenme kadar egzersiz yapma ve temel bakımlarının eksiksiz yapılması da önemli bir ayaktır. Köpeklerin aşıları, rutin veteriner kontrolleri ve kısırlaştırma operasyonu zamanında ve eksiksiz yapılmalıdır. Kediler gibi sahipleri ile kaliteli zaman geçirmek ve oyun oynamak isterler. Bu nedenle ona mutlaka zaman ayırmalısınız. Bakımındaki diğer noktalar ise temizliğini sağlamaktır. Köpekler, kediler gibi kendilerini temizleyen canlılar olmadıkları için burada da görev sahiplere düşer. Tüy uzunluğuna göre belirli aralıklarla taramanız, dişlerini fırçalamanız ve tırnaklarını kesmeniz gerekir. Ayrıca göz çevresi ve kulak çevrelerinin temizlenmesi ve cinslerine göre değişen periyodlarla onları yıkamanız da şarttır.
Bu yazımız da ilginizi çekebilir: Köpek Nasıl Yıkanır?