Köpek ve Kedi Kimliği Nasıl Çıkarılır?
Artık hayvan dostlarımız da birer kimlik sahibi. "Bu kimlik kartına nasıl sahip olunuyor?" dediğinizi duyar gibiyiz. Biliyorsunuz, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı geçtiğimiz yıllarda; kedi, köpek ve gelinciklerin kimliklendirilmesi ve kayıt altında tutulmasını zorunlu tutan bir düzenlemeyi duyurdu. Bu gelişmeden sonra ise evcil hayvan kimlik kartına ilişkin detaylar, kedi ve köpek besleyenlerin en fazla merak ettiği konuların başında geldi. Biz de evcil hayvanlar için kimlik uygulamasının tüm detaylarını adım adım anlattık.
Köpek ve Kedi Kimliği Nedir?
Öncelikle "kedi ve köpek kimliği ya da evcil hayvan kimlik kartı nedir", özetle bundan bahsedelim. 2018 tarihli Resmi Gazete’de yayımlanan düzenleme ile birlikte zorunlu hele gelen uygulama, köpekler için 2021 yılı itibarıyla; kedi ve gelincikler için ise 2022 yılının sonuna kadar tamamlanması gerekiyor. Bahsi geçen tarihlere kadar evcil hayvan besleyenlerin gerekli işlemleri yaptırması gerekiyor. Bu yasa yürürlüğe girmeden önce köpek ve kedilerin resmi olarak bir kimlikleri bulunmuyordu. Fakat, veteriner hekimler tarafından tutulan aşı takvimleri, bir nevi kimlik görevini görüyordu. Bu belgeler hem şehirlerarası hem de uluslararası yolculuklarda kullanılıyordu. Fakat son düzenleme ile bu uygulama artık geçersiz kılındı ve evcil hayvanlar için birer kimlik kartı zorunluluğu getirildi.
Böyle uygulamaya geçilmesine neden olan çok sayıda etken var. Bunların başında ise hayvanlara karşı işlenen şiddet suçlarını artması ve hayvanların sahiplenenler tarafından bir süre sonra sokağa salınması geliyor. Bu vesile ile yürürlüğe giren uygulamalardan biri de mikroçip uygulamasıdır. Bir iğne ile kedi ve köpeklerin kürek kemikleri arasına yerleştirilen mikroçip sayesinde evcil hayvanlar artık kayıt altında tutuluyor. Bu sayede evcil hayvanlara ilişkin oluşabilecek herhangi bir üzücü olayın önüne geçilmiş olunuyor. Hatırlatmak da fayda var; bu durumun önüne geçmek için çeşitli kedi güvenlik ürünleri de bulunıyor. "Köpek ve kedi kimliği nedir?" sorusuna cevap verirken kısaca mikroçip uygulamasından da bahsetmiş olduk. Peki ama bu kimlikler nasıl çıkarılır? Şimdi yazımızın geri kalanında hem kedi ve köpek kimliklerinin nasıl çıkarılacağını hem de kimlik ve mikroçipin işlevlerini tek tek anlatacağız.
Köpek ve Kedi Kimliği Çıkarırken Nelere Dikkat Edilmelidir?
Geldik yazımızın en önemli noktasına… Kedi, Köpek ve Gelinciklerin Kimliklendirilmesi ve Kayıt Altına Alınmasına Dair Yönetmeliği gereğince evcil hayvanlara ilişkin bilgiler, bakanlık veya ilçe müdürlükleri tarafından kayıt altında tutulacak. Peki hayvan sahiplerinin neler yapması gerekiyor, hangi adımları takip etmesi gerekiyor? Evcil hayvan kimliği çıkarma sürecinde bilmeniz gerekenleri sizler için şu şekilde;
Bir köpek kimliği ya da kedi kimliği çıkaracaksınız; bilmeniz gereken çok önemli detaylar var. Eğer evcil hayvanınız yeni doğum yaptıysa yavruların bakımını kendiniz üstleneceksiniz. Bu hayvanlara ait bilgilerin, en geç üç ay içerisinde Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nın il ya da ilçe müdürlüklerine bildirilmesi gerekiyor.
Evcil hayvanların kimlik bilgileri, aşıların tam olduğunu gösteren kimlik kartlarında ve derilerinin altına işlenen mikroçiplerde de yer alıyor. Bahsi geçen mikroçiplerde bulunan 15 haneli kod sayesinde, kedi, köpek ve gelinciklere ilişkin tüm bilgiler kayıt altında tutulmuş oluyor.
Kedi ve köpek kimlik kartlarında, evcil hayvan sahiplerinin bilgileri yer alacak. Bir sahip değişikliği söz konusu olduğunda ‘Ev Hayvanı Sahip Değişikliği’ belgesinin 60 gün içerisinde il ve ilçe müdürlüklerine götürülmesi gerekiyor. Evcil hayvanların sahiplerine ilişkin bilgiler, ilgili veteriner hekim tarafından sisteme yeniden giriliyor.
Eğer evcil hayvan kimliği kaybolduysa, mutlaka 2 ay içerisinde ilgili bakanlığa bildirilmesi gerekiyor. Bildirim yapıldıktan sonra hemen gerekli işlemler başlatılıyor. Diğer bir önemli konu ise evcil hayvan satışı yapan pet shopların da bu pasaportları en az 5 yıl boyunca saklaması gerekiyor.
Eğer yurt dışından kedi ya da köpek getirtildiyse, hayvanlara ait ithalat belgeleri, pasaportları ile birlikte bakanlığa teslim edilerek yenilenmesi gerekiyor.
Bir sokak hayvanı sahiplendiyseniz ya da barınaktan bir kedi ya da köpek sahiplendiyseniz, ‘Sahipsiz Hayvan Edinme Formu’ ile en geç iki ay içerisinde, bakanlık müdürlüklerine başvuru yapmanız gerekiyor.
Kedi ve Köpek Kimliği Çıkarma Ücreti Ne Kadar?
Merak edilen bir diğer konu da; kedi kimliği ücreti ve köpek kimliği ücreti. Evcil hayvanınıza kimlik çıkartmak için ekstra bir ücret ödemenize gerek yok. Sadece yapılan aşıların ücretini ödemeniz yeterli oluyor.
"Köpeklerde Kuduz Aşısı" yazımızdan aşı süreçlerine ilişkin detaylı bilgiler öğrenebilirsiniz.