Köpeklerde Ağız Kokusu Neden Olur? Nasıl Engellenir?
Sevimli ve sadık dostlarımız köpekler; doğru beslenme, düzenli egzersiz, temizlenme ihtiyaçlarının yanında kulak, tüy ve ağız bakımlarının yapılmasına gereksinim duyarlar. Köpek sahipleri beslenme ve egzersiz hatta temizlik ile tüy bakımı konusunda köpeklerine oldukça özenli bir bakım sağlarken ağız bakımında yetersiz kalabiliyorlar. Tüm evcil canlılar için büyük önem arz eden ağız bakımı yapılmayan köpeklerde ise ağız kokusuna rastlamak çok olası.
Köpeklerde Ağız Kokusunun Nedenleri
Köpeklerde sık rastlanan sorunlardan biri olan ağız kokusunun başlıca nedeni eksik bırakılan ağız bakımıdır. Onlar da insanlar gibi bakteri oluşumuna yatkın bir ağız yapısına sahiptirler. Ağızda biriken bakteriler ve yemek artıkları diş eti hastalıkları ile diş çürümelerine neden olur. Bu durumun yaratacağı kötü sonuç ise yoğun bir ağız kokusu hatta diş kaybıdır. Bu nedenle dişleri düzenli olarak fırçalanmalı ve ağızları temizlenmelidir. Ayrıca köpeklerin ağzı diş çıkartırken de koku yapar. Fakat bu ortalama olarak üç yaşının altındakilerde görülür. Sevimli dostunuz üç yaşından büyükse ve tüm dişleri tamamlanmışsa ağız kokusunun başka nedenleri olabilir. Yani ağız kokusu sadece diş ve diş eti problemlerine işaret etmez. Köpeğinizin ağız bakımını düzenli olarak yaptığınız ve diş ve diş etlerinde bir sorun gözükmediği halde ağzı kokuyorsa bunun nedeni böbrek rahatsızlıkları, şeker hastalığı ya da sindirim yollarındaki bir sıkıntı olabilir. Köpeğinizin ağzının koktuğunu düşünüyorsanız hemen onun dişlerini fırçalamaya başlayın ve sorununun devam edip etmediğini gözlemleyin. Koku geçmiyorsa başka ciddi bir sağlık sorunu olabilir. Bu durumda onu vakit kaybetmeden veteriner hekime götürün.
Köpeklerin Ağız Kokusunu Engellemek İçin Ne Yapılmalı?
Köpeğiniz tüm dişlerini çıkardıysa ve herhangi bir hastalığı bulunmadığı halde ağzı kokuyorsa sorun diş ve diş etlerindedir. Bunu tespit etmenin yolu ise genellikle basittir. Diş etlerinde kanama varsa ya da diş rengi değişerek beyazdan sarıya döndüyse diş bakımını ihmal etmişsiniz demektir. Dişlerde lekelenme ve diş etlerinde renk değişimi çok daha büyük bir tehlikenin işaretidir ve köpeğiniz dişlerini kaybetme tehlikesi ile karşı karşıya kalabilir. Yani ağız kokusu ciddi bir rahatsızlığın belirtisidir ve atlanmaması gerekir. Ağız kokusunun kaynağı diş ve diş etleri ise veteriner hekiminizin gözetiminde ağız bakımı yapıldığında bu sorun büyük oranda ortadan kalkar. Köpeklerin ağız bakımı ise kuru mama dışında onlara gıda vermemek, bol su içmelerini sağlayarak ağızlarının daha temiz kalmasına katkıda bulunmak ve dişlerini düzenli olarak fırçalamaktan geçer.
Köpeklerde Ağız Bakımı Nasıl Olmalı?
Köpekler yavruyken alıştırmadığınız takdirde diş bakımlarının yapılmasından pek de hoşlanmazlar. Ama sağlıkları için dişleri haftada iki kez fırçalanmalıdır. Köpeğinizin dişlerini onlar için özel olarak üretilen köpek diş bakım ürünlerini kullanarak temizlemelisiniz. Köpek diş macunları ve diş fırçaları kötü kokulara neden olan diş plağı oluşumunu ve diş çürümeleri ile diş eti çekilmelerini önler. Ayrıca bu diş macunları et tadı ve farklı aromalara sahip oldukları için köpeklerin lezzetli bulabileceği ürünlerdir. Diş fırçalamayı bir oyun haline getirmeniz de minik dostunuzun duruma alışmasını kolaylaştıracaktır. Köpeklerin ağız kokusunu gidererek sağlıklı dişlere kavuşmalarını sağlamak için ağız bakım suları ve ağız bakım jelleri dahil tüm ürünlere Pet İhtiyaç’tan ulaşabilirsiniz.
Bu yazımız da ilginizi çekebilir: Köpekler Neden Kusar?