Köpeklerde Ev İçi Tuvalet Eğitimi
Köpekler; size olan bağlılıkları ve sadakatleri, sevimlilikleri ve içtenlikleriyle çok güzel canlılardır. Bir köpekle yaşamanın birçok avantajı olsa da dezavantajları da bulunur. Köpek sahiplenmede en büyük problem tuvalet ihtiyacının karşılanmasıdır. Köpekler, kediler gibi ilk seferde tuvaletlerini yapmaları gereken yeri öğrenemezler. Bunun için eğitilmeleri gerekir. Bu eğitim, köpeğinizin eve geldiği ilk andan itibaren başlatılmalıdır. Yoksa köpeğiniz evde bulduğu her yere tuvaletini yapabilir. Köpekler, kedilerden farklı olarak kendilerini temizleyen, hijyen düşkünü canlılar olmadıkları için tuvalet eğitimleri kolay değildir. Bu konuda köpek sahiplerinin son derece sabırlı olması, evcil dostlarına zaman tanımaları ve tuvalet kazalarına hazırlıklı olmaları gerekir.
Ev İçi Tuvalet Eğitiminde Yaş Önemlidir
Köpeğinizin tuvaletini yapacağını yeri ev içinde belirlediyseniz, ona vereceğiniz tuvalet eğitiminin ilk belirleyicisi köpeğinizin yaşıdır. Eğer köpeğiniz yavruysa verilecek eğitim belli açılardan daha kolaydır. Çünkü köpeğiniz sizden önce herhangi bir eğitim almadığından ev düzenine alışması daha rahat olacaktır. Fakat yavru köpekler komut almaya henüz alışmadıklarından öncelikle sizi dinlemesini öğrenmeleri gerekir. Eğer köpeğiniz sizden önce başka bir evde ya da sokakta yaşadıysa alışkanlıklarını devam ettirmek isteyecektir. Ama yetişkin köpekler yavru köpeklere göre komutları uygulamak konusunda daha iyidirler.
Tuvalet Yapacağı Alanı Hazırlayın
Köpek sahipleri genellikle evlerindeki ikinci tuvaleti ya da teras, balkon gibi alanları köpek tuvaleti haline getirmekten yanadırlar. Bu belirlediğiniz alanı köpeğinizin de benimsemesi için eve geldiği ilk andan itibaren köpeğinize gösterin. Köpeğiniz eve ilk gelişinde evin kendi yaşam alanı olduğunu belirlemek için işeme davranışında bulunacaktır. Bunu anladığınız anda onu hemen tuvalet alanına götürün ve tuvaletini yapana kadar başka bir yere gitmesine izin vermeyin. Tuvaletini yaptığında ona hemen bir ödül verin ve onu sevin. Bu tuvalet alanına mutlaka gazete kâğıdı, köpek kumu ya da köpek tuvalet pedi yerleştirin ve tuvaletini bu materyallerin üzerine yapmasını sağlayın. Köpeğinizin kirli materyali koklamasına izin verin ve bu materyalleri ikinci tuvalet ihtiyacına kadar temizleriyle değiştirmeyin. Böylece ikinci kez tuvaletini yapmaya geldiğinde kendi dışkı ve çişinin kokusunu alan köpek buranın tuvalet alanı olduğunu yavaş yavaş anlamaya başlayacaktır.
>> Köpek Tuvalet Eğitimi Ürünleri
Tuvalet Alanı Dışındaki Her Yeri Hijyenik Hale Getirin
Köpekler, eşsiz koku alma duyuları sayesinde nereye tuvaletlerini yapacaklarını belirlerler. Yani köpeğiniz evin herhangi bir yerine tuvaletini yaptığında, orayı temizleyip kokuyu gidermezseniz aynı yere tekrar tuvaletini yapmaya çalışacaktır. Dolayısıyla köpeğinizin tuvalet alanı dışında hiçbir yerden kötü koku almaması gerekir. Tuvalet ve banyo gibi sizin kullandığınız alanlardan koku aldığı sürece oralara dışkılama eğiliminde olabilirler. Bu alanların kapısını kapalı tutun ve köpeğinizin kesinlikle buralara girmesine izin vermeyin. Ev içinde çöp bulundurulması da köpeğinizi tetikleyen bir unsurudur. Bunun için çöplerinizi ev dışında balkon, bahçe gibi alanlarda biriktirmeniz yararınıza olacaktır. Kendi tuvalet alanı dışında her yerin temiz ve kokusuz olduğunu gören köpeğiniz zamanla evin içinde başka bir yere tuvaletini yapmaması gerektiğine koşullanacaktır.
Köpeğinizi İyi Gözlemleyin
Köpekler, mama yedikten kısa bir süre sonra tuvalet ihtiyacını karşılamak isteyecektir. Bu nedenle mama yedikten ve suyunu içtikten hemen sonra onu tuvalet alanına götürün ve tuvaletini yapana kadar bekleyin. Tuvaletini doğru yere yaptığında onu mutlaka ödüllendirin. Yanlış yere yaparsa onu kısa komutlarla uyarın ve asla ceza vermeyin. Tuvalet eğitimi sürecinde gözünüz hep evcil dostunuzun üzerinde olsun. Alışkanlıklarına bağlı canlılardır ve benzer durumlara aynı tepkileri verirler. Köpeğinizin tuvaleti geldiğinde de hep aynı hareketlerde bulunacaktır. Bu nedenle tuvalet ihtiyacı geldiğinde nasıl davrandığını, hangi hareketleri yaptığını iyi gözlemleyin. Onun kolaylıkla ulaşabileceği bir yere konuşlandırdığınız tuvalet alanına gidene kadarki davranışlarına bakın. Aynı davranışları tekrarladığı an onu bu tuvalet için belirlediğiniz yere hemen götürün. Köpekler her zaman tuvaletleri geldiğinde dışkılayıp çiş yapmazlar. Bazen ilgisiz kaldıklarında ya da hasta olduklarında tuvaletlerini yaparlar.
Sağlıkları yerindeyse ve sizden yeterinde ilgi ve sevgi görüyorlarsa köpekler tuvalet eğitimine olumlu cevap verirler. Eğitiminize rağmen evin herhangi bir yerine tuvaletlerini yapıyorlarsa ona karşı davranışlarınızı tekrar gözden geçirin. Böylece kısa sürede ona tuvalet eğitimi vererek ilişkinizi sağlıklı bir şekilde yürütebilirsiniz.
Bu blog yazımız da ilginizi çekebilir: Köpeklere Tuvalet Eğitimi Vermenin En Etkili Yolları