Köpeklerde Hamilelik Süreci ve Hamile Köpeklerin Bakımı
Tüm memeli canlılar gibi köpekler de doğum yaparak çoğalırlar. 10 ayı geçmiş ve kısırlaştırılmamış tüm dişi köpekler çiftleşme sonucunda gebelik ile karşı karşıya kalacaklardır. Hamile kalan köpeğin bakımı ve psikolojik ihtiyaçları ise değişecek ve beslenmesinde daha özenli olmanız gerekecektir. Gebelik boyunca köpek sahiplerinin köpeklerde hamilelik ile ilgili bilgi sahibi olmaları sorunsuz bir doğum ve yavruların sağlıklı dünyaya gelmesi için şarttır.
Köpeklerde Gebelik Belirtileri
Hamilelik, insanlarda olduğu gibi köpeklerde de istisnai bir durumdur. Köpekler hamile kaldıklarında fiziksel ve psikolojik bazı belirtiler göstermektedirler. Köpeklerin gebelik süreci ırka göre farklılık göstermekle birlikte 56 gün ila 70 gün kadar sürer. Köpekler, hamile kaldıklarında karınları hemen şişmez. Bu nedenle bir köpeğin gebe olup olmadığını ilk günlerde dışardan bakarak anlamak zordur. Köpeklerde hamileliğin en net belirtisi bulantı, kusma ve karın şişliğidir. Ultrason ise hamileliği tespit etmenin en sağlam yoludur.
Köpeklerin karnı çiftleşmeden yaklaşık bir ay sonra büyümeye başlar. Karın büyümesinin yanında köpeğinizin memelerinin belirginleşmeye başlaması da gebelik belirtilerinden en çarpıcı olanıdır. Hamile köpeklerde şişen meme uçları aynı zamanda renk de değiştirir.
Bir aylık bu süreç sonunda köpeğinizin davranışlarında da bir takım değişiklikler meydana gelir. Köpeğinizde iştah kaybı, yalnız kalma isteği ve sürekli dinlenme eğilimi gebelik işaretlerindendir. Ayrıca köpeğiniz gebelik boyunca daha sinirli ve agresif de olabileceği gibi çekingen ve depresif de davranabilir.
Hamile Köpeklerin Bakımı
Köpeğiniz hamilelik belirtileri gösteriyorsa yapmanız gereken ilk şey onu veteriner hekime götürmek olmalıdır. Muayeneye gitmek hem köpeğin sağlıklı bir gebelik geçirmesine olanak tanıyacak hem de hamilelik ile ilgili tüm bilgileri edinmenizi sağlayacaktır.
Hamileliğin ilk haftalarında köpeğinizin kaç yavru doğuracağını belirlemek olası değildir. 28 günden önce yapılacak muayene ve testler sadece köpeğin gebeliğini doğrular. Kaç yavrunuz olacağı ancak gebeliğin 28. gününden sonra belli olur. Zaten köpeğinizin ihtiyaçları ve davranışlarındaki farklılık da bu dönemden sonra hızla değişmeye başlar.
Hamile köpeklerin bakımında en önemli ayağı beslenme oluşturur ve bu süreçte gebe köpeklere verilecek besinlere çok dikkat edilmelidir. Çünkü hamilelik boyunca köpeklerin her zaman aldıkları vitamin ve minerallerden daha çoğuna ihtiyaçları bulunmaktadır. Aynı zamanda hamile bir köpeğin enerji ihtiyacı da artar. Köpeğiniz bu süreçte sadece kendisini değil yavrularını da beslemekle yükümlüdür. Bu nedenle gebe köpeklerin enerjisi yüksek kaliteli köpek maması ile beslenmeleri elzemdir. Ayrıca dışarıdan vitamin ve mineral takviyesi de yapılmalıdır. Fakat beslenme diyeti mutlaka veteriner hekim tavsiyesine uyularak planlanmalıdır.
Beslenme dışında dikkat edilmesi gereken diğer nokta da muayenelerin aksatılmadan yapılması ve köpeğin rahat edebileceği bir ortamı ona sağlamaktır. Hamile köpeklerin bakımında eksik etmemeniz gereken ise köpeğinize psikolojik olarak destek vermek ve onu sevip koruduğunuzu ve güvende olduğunu ona hissettirmektir.
Kedilerde Hamilelik Süresi ve Doğum Sürecinde Yapılması Gerekenler ile ilgili bilgi sahibi olmak istiyorsanız yazımızı okuyabilirsiniz.