Köpeklerin Kulakları Neden Kesilir? Kulak Kesilmesi Doğru Mudur?
Kuyruğu kesilmiş köpekler gibi kulakları kesilmiş köpeklere de rastlamak maalesef mümkün. Günümüzde halen yapılan kulak kesme uygulaması, köpeğin duyma organı ve iletişim organlarından birinin ortadan kaldırılması anlamına geliyor. Bu çağ dışı uygulamanın yapılıyor olmasının nedenleri ise;
- Köpeğin daha estetik ve vahşi bir görünüm kazanması,
- Patili dostlarımızın kulakları kesildiğinde daha güçlü olacağı yönündeki batıl inançlar,
- Yasadışı şekilde köpek dövüşlerine sokulan köpeklerin kavga sırasında rakiplerine kulaklarından yakalanmasını önlemek. Yani kulakların köpek için zayıf nokta olarak algılanmasıdır.
Tüm gerekçelerin anlamsız ve keyfi olduğu açıktır. Köpek dövüştürmek gibi köpeklere eziyet etmek de ciddi bir insanlık suçudur. Ama bu suç özellikle belli cins köpekler üzerinden işlenmektedir. Kulağı kesilen köpek cinsleri başta Pitbull, Doberman Pinscher ve Rottweiler köpekler olmak üzere Boxer, Danua, Dogo Argentino, Schnauzer ve ülkemizde kangal köpekleridir.
Köpeklerin Kulaklarının Kesilmesi Doğru Mudur?
Köpeklerin herhangi bir organını kesmek onları istismar etmektir ve tamamen yanlıştır. Yani hiçbir geçerli sebebi olmayan köpeklerde kulak kesme işlemi asla doğru değildir. Köpeklerde kulak kesiminin pek çok zararı vardır:
- Her ameliyat gibi kulak kesme uygulamasının da belirli riskleri vardır. Örneğin yara kapanmayabilir ya da iltihap kapabilir.
- Kulak kesimi sonunda köpeğin duyma yetisi zarar görebilir ve köpek sağır kalabilir.
- Enfeksiyon halindeki kulak ise köpeğin acı çekmesine hatta ölmesine sebep olabilir.
- Köpeklerin en hassas organlarından biri olan kulağın kesilmesi ağrılı ve acılı bir işlemdir. Bu uygulama köpeğin çok şiddetli acı çekmesine neden olur.
- Kulak kesildikten sonra köpeğin kulakları hayat boyu en hassas yeri olacak ve köpek kulaklarını hep sakınacaktır.
- Kuyruk gibi kulaklar da köpeğin iletişim için kullandığı araçlardan biridir. Kulak hareketleri ile kendini ifade eden patili dostlarımızın bu iletişim kanalı ellerinden alınmış olur.
- Kulak kesimi ciddi psikolojik sorunlara yol açabilir. Köpek bir çeşit travmaya maruz bırakıldığı için daha mutsuz ve daha agresif olabilir. Hatta depresyona girebilir.
Hayvanın göreceği bu zararlar göz önünde bulundurularak köpeklerde kulak kesme uygulaması asla yapılmamalıdır.
Köpeklerin Kulaklarını Kesmek Yasal Bir Uygulama Mıdır?
Tıbbi açıdan yararı bulunmayan, hatta köpekler için son derece sakıncalı olan ve zararlı sonuçlar doğuran kulak kesme işlemi yasal değildir. Ülkemizde yürürlükte olan Hayvanları Koruma Kanunu’nun 8. maddesine göre hayvanların sağlık durumlarını iyileştirmek adına yapılan tıbbi işlemlerin dışında herhangi bir müdahalede bulunulması kesin bir şekilde yasaklanmıştır. Yani hiçbir köpeğin hiçbir uzvu ve kulakları asla kesilemez.
Hayvanları sakatlamaktan başka bir tanımlaması olmayan kulak kesme işleminin son bulması ve hayvanların hakkettiği değeri görmesi umuduna tutunarak kulakları kesilmiş bir köpek gördüğünüzde yetkililere bildirebilirsiniz.
Köpeklerin Kulakları Hangi Durumlarda Kesilebilir?
Köpeklerin kulakları ancak bazı istisnai durumlarda kesilebilir. Köpek cilt kanseri gibi ölümcül bir hastalığa yakalandıysa ve bu hastalık kulağı etkilenmişse köpeğin kulağı alınabilir. Yaralanma ve kangren gibi sağlık sorunlarında da köpeklerin kulakları tamamen ya da bir kısmi olacak biçimde cerrahi operasyonla kesilebilir. Bu istisnai durumlar sonucu kulağın alınması tüm tedavi yöntemleri tükendiği zaman gerçekleştirilebilir ve mutlaka veteriner hekimin kararı ile kontrolünde yapılmalıdır. Operasyon sonrası ise veteriner hekimin uygun gördüğü ilaçlar ile köpek sağlık ve bakım ürünleri kullanılmalıdır.
Köpeklerin Kuyruğu Neden Kesilir? Kuyruk Kesilmesi Doğru Mudur? başlıklı yazımız da ilginizi çekebilir.