Muhabbet Kuşu Türleri ve Özellikleri
Muhabbet kuşları, Avustralya’dan dünyaya yayılmış papağan ailesine mensup kuşlardır. Tartışmasız dünyada ve Türkiye’de en çok tercih edilen evcil kuş türü olan muhabbet kuşu; zekâsı, konuşabilmesi, canlı renkleri, oyunculuğu ve insanlara olan uyumu ile büyüleyici hayvanlardır. Muhabbet kuşları, evleri şenlendirmelerinin yanında, küçük boyutları ve kolay bakımları sayesinde de tercih edilirler. Sahipleri olan ev arkadaşlarına son derece bağlı olan muhabbet kuşları, evdeki diğer evcil hayvanlarla da iyi geçinirler. Dost canlısı bu sevimli hayvanların birçok türü bulunmaktadır.
>> Muhabbet Kuşu Kafesleri ve Oyuncakları
Muhabbet Kuşu Türleri
Muhabbet kuşları, değişik renklere sahiptirler. Renk farkı muhabbet kuşlarının türünü belirler. Her türlerin özellikleri de birbirinden farklıdır. Hangi muhabbet kuşu türünü besleyeceğinize karar verirken tür özelliklerine dikkat etmek işinizi kolaylaştırır ve kendinize en uygun muhabbet kuşunu bulmanıza yardım eder. Muhabbet kuşu türlerinden bazıları şunlardır:
Açık Yeşil Muhabbet Kuşları
Bu tür muhabbet kuşları, ülkemizde en sık görülen muhabbet kuşlarındandır. Açık yeşil muhabbet kuşlarının karakteristik özelliği başlarının sarı, gövdelerinin açık yeşil renkte olmasıdır. Genellikle kuyruk renkleri koyu mavi, ayakları gridir. Boyları 18 cm civarındadır. Bu tür muhabbet kuşlarının bağışıklık sistemleri kuvvetlidir. En doğal muhabbet kuşları olarak bilinen bu türe mensup kuşlar, iyi bir bakımla 15 yıla kadar yaşayabilirler. Açık yeşil muhabbet kuşları aynı zamanda en çok konuşan muhabbet kuşu türüdür.
Albino Muhabbet Kuşları
Gözleri kırmızı, gövdesi ve başı ise bembeyaz olan Albino muhabbet kuşları, kendilerine has fiziksel özellikleri nedeniyle diğer muhabbet kuşlarının arasından sivrilir. Pigment eksikliği nedeniyle genetik bir hastalık olan albinizm sebebiyle diğer hayvan türleri gibi muhabbet kuşları da bembeyaz tüylerle kaplıdır. Daha çok dişi olan Albino muhabbet kuşları, bu genetik hastalık dolayısıyla hassas kuşlardır ve iyi bir bakıma ihtiyaç duyarlar. Özellikle deri hastalıklarına karşı savunmasız olan bu kuşlar çok özel hayvanlardır.
Gök Mavi Muhabbet Kuşları
Kanatları gri renk, gövdesi ise gök mavisi olan bu muhabbet kuşu türü Sky Blue olarak da bilinir. Sky Bluelar en çok beslenen evcil kuşlardan biridir. Ortalama 18 – 19 santimetre boyunda olan bu kuşlar sırtlarında ve kanatlarında siyah beyaz desenler taşırlar. Bazılarının başlarında siyah çizgiler olabilir. Mavi muhabbet kuşları konuşmaya yatkın bir muhabbet kuşu türüdür.
Gri Kanat Muhabbet Kuşları
Gri Kanat muhabbet kuşlarının yüzlerinde beyaz ya da sarı renkler hakimdir. Gövdesi koyu gridir. Bu renk, kuyruğa doğru gidildikçe açık griye döner ama kuyrukta maviye dönük bir gri halini alır. Diğer muhabbet kuşlarıyla ortalama aynı boydadır. Ömürleri 7 yıl kadardır. Diğer tür muhabbet kuşlarına göre daha agresiftirler. Bu nedenle eğitilmeleri daha zordur.
Lutino Muhabbet Kuşları
Lutinoların yüzleri, gövdeleri ve kanatları sarı renktedir. Yanaklarında benekler bulunur. Lutino muhabbet kuşlarının ayakları pembe, gagaları ise turuncu renk olur. Tepelerinde ise uzun tüyleri vardır.
Show Jumbo Muhabbet Kuşları
İngiliz veya Hollanda muhabbet kuşu adıyla da bilinir. 24 cm'ye varan boylarıyla diğer muhabbet kuşlarından daha iri gövdeleri vardır. Karakteristik bir diğer özelliği tüylerinin bol olmasıdır. Bu nedenle deri hastalıklarına diğer muhabbet kuşlarından çok daha fazla yatkındırlar. Göz çevreleri ve gagalarının etrafı sık tüylerle kaplı olduğu için bu bölgelerdeki alerji ya da mantar gibi deri hastalıklarını tespit etmek Jumbolarda zordur.
Pakistan Muhabbet Kuşları
Bu kuşlar Patagonya muhabbet kuşu adıyla da bilinirler. Diğer muhabbet kuşlarından daha miniklerdir. Ancak bir serçe büyüklüğünde olan Patagonya kuşları Türkiye’de pek görülmez.
Çekoslovak Muhabbet Kuşları
Kanat ve kuyruk tüyleri çok uzun olan Çekoslovak muhabbet kuşu, ince bir gövdeye sahiptir. Diğer muhabbet kuşlarından çok daha uzun boylu ve iridirler. Yine ülkemizde az görülen bir kuş türüdür.
İlginizi çekebilir: Muhabbet Kuşlarının Yakalanabileceği Hastalıklar