x
sadsad x
asdasd

Papağanlarda Stresin Nedenleri, Belirtileri ve Çözüm Yolları

29 Temmuz 2022
Papağanlarda Stresin Nedenleri, Belirtileri ve Çözüm Yolları

Dünyada ve ülkemizde en sevilen evcil hayvanlardan biri kuşlardır. Kuş türleri arasında ise güzellikleri, sevecenlikleri ve zekâları ile papağanlar hayvan severlerin gözdesi olmaktadır. Tüm evcil kuşlar gibi papağanlar da son derece hassas hayvanlardır. Hava değişimlerinden bile kolaylıkla etkilenip hasta olabilen papağanlar, neşeli ve eğlenceli bir doğaya sahip olsalar da duygusal anlamda da özen isterler. Papağanların fiziksel ihtiyaçlarının yanında psikolojik gereksinimlerinin de giderilmesi şarttır. Yoksa papağanlar strese girebilirler. Stresin papağanlardaki en korkunç etkisi ise bu sevimli ve zeki kuşların hayatlarını kaybetmeleri oluyor.

 papağanlarda stresin nedenleri

Papağanlar Neden Strese Girer?

Papağanlar için ölümcül sonuçları olabilen stres birçok farklı nedene bağlı olarak tetiklenebilir. Bu nedenler şunlardır;

  • Sürekli kafeste kapalı kalmak,
  • Yalnız bırakılmak,
  • Yüksek sese maruz kalmak ve fazla gürültülü ortamlarda yaşamak,
  • Yem değişikliği,
  • Aşırı korku ve kaygıya sebep olan durumlar yaşamak,
  • Tehdit altında hissetmek,
  • Oyun ve egzersiz gibi aktivitelerin düzenli gerçekleşmemesi,
  • Ortam değişikliği,
  • Yaşam ortamına yeni bir canlının girmesi,
  • Kafes ve eşyaların temizlenmemesi.

 

>> Papağan Yemi ve Krakerleri

Papağanlarda Stres Belirtileri Nelerdir?

Papağanlar hem fiziksel hem de psikolojik açıdan epey hassas canlılardır ve iyi gözlemlenmezlerse hastalıkları ve strese girdikleri anlaşılmayabilir. Bunun için özellikle strese girdiklerini anlamak için bazı belirtilerin takip edilmesinde fayda vardır. Papağanlardaki stresin en belirgin işaretleri tüy yolma, iştah kaybı, halsizlik, agresif davranma, bazı davranışları sürekli tekrarlama ve devamlı olarak tiz sesler çıkarmadır.

Tüy yolma bir papağanın mutsuz olduğunda en çok verdiği tepkilerin başında gelir. Bu davranış genellikle sosyalleşmenin eksik olduğu durumlarda görülür. İştah kaybı ise fiziksel bir sorunun göstergesi olabildiği gibi papağanlar için psikolojik bir tepki de olabilir. Yoğun stres altındaki bir papağan yeme ilgisini kaybedecek ve buna bağlı biçimde de halsizleşecektir. Kilo kaybına da doğrudan neden olan iştahsızlığın yanında papağanınız kafesin bir köşesine sinerek etrafına ilgisiz davranmaya başlayabilir. Bunun tam tersi biçimde papağanlarda stres agresif davranışlara da sebep olabilir. Kanatlı dostunuz sizi ısırmaya çalışıyor ve şiddet içeren davranışlarda bulunuyorsa stresten mustariptir.

Papağanlar strese girdiklerinde eşyalara ve diğer canlılara zarar verme eğilimi gösterdikleri gibi sürekli biçimde tiz çığlıklar da atabilirler. Ayrıca iki yana sallanma, kafesin demirlerine vurma, kafasını belli yönlerde hareket ettirme, kanatlarını açma, tüylerini kabartma gibi tekrar eden davranışlar da papağanların strese girdiğini gösteren belirtilerdir.

papağan stresi 

Papağanlarda Stres Nasıl Azaltılır?

Papağanınızın stresini azaltmak ve daha mutlu olmasını sağlamak için öncelikle stres kaynağını bulmanız gerekir. Yüksek ses, gürültülü yaşam alanı, küçük kafes ve kirli ortam gibi fiziksel koşulları düzeltmekle işe başlayabilirsiniz. Bunun için kuşunuzun kafesini değiştirerek daha büyük bir papağan kafesi alabilirsiniz. Kafes temizliğine özen gösterip papağanı kafesten her gün belirli saatlerde dışarı çıkarabilirsiniz. Bu değişiklikler papağanın daha iyi hissetmesini sağlayacaktır.

Papağanınıza yeni oyuncaklar alarak onunla oyun oynamayı denemeniz ve saha sakin bir yaşam alanını ona sunmanız ise ikinci adım olmalıdır. Sosyal hayvanlar olan papağanlar yalnız kalmaktan olumsuz yönde etkilenirler. Bunun önüne geçmek için ona hemen bir arkadaş edinmeniz doğru olmaz. Ailenin bu yeni üyesi papağanın daha çok tehdit altında hissetmesine ve stresin derinleşmesine neden olur. Doğru çözüm papağanınızla yoğun şekilde ilgilenmek ve ona sevgi vermek olacaktır.

Papağan cinslerinden biri olan muhabbet kuşlarının bakımı hakkında her şeyi öğrenebileceğiniz Muhabbet Kuşu Bakımında Dikkat Edilmesi Gerekenler yazımızı da okuyabilirsiniz.

T-Soft E-Ticaret Sistemleriyle Hazırlanmıştır.