İnsanların en özel dostlarından biri de hayvanlar. Peki her hayvan bir insana iyi bir arkadaş olabilir mi? Eğer bir hayvan arkadaş edineceksek hangi türler evde beslemeye uygun?
Artık sadece insanların değil, hayvan dostlarımızın da birer pasaportu var. Evcil hayvanı olan pek çok kişi de pet pasaportu süreçlerini merak ediyor.
Artık hayvan dostlarımızın da birer kimlikleri bulunuyor. ‘Bu kimlik kartına nasıl sahip olunuyor?’ dediğinizi duyar gibiyiz. İşte detaylar...
Geçtiğimiz yıl evcil hayvan besleyenler için kritik bir sene oldu. Çünkü kedi ve köpekler için çip uygulamasına resmen geçildi.
Yaşadığımız deprem felaketi ciddi can ve mal kayıplarına neden oldu. Yaralarımızı sarmaya çalışırken bu süreçte evcil hayvan sahipleri de hayvan dostlarını deprem anında nasıl korumaları gerektiğini ve deprem sonrasında onlar için neler yapmaları gerektiğini düşünmeye başladılar. Özellikle deprem riski olan bölgelerde yaşayanlar evcil hayvanları için deprem anında neler yapmaları ve depremden sonra travmalı hayvanlara nasıl yaklaşmaları gerektiğini bilme ihtiyacı içindeler.
Argente ya da diğer adıyla Gümüş tavşanı büyük tavşan ırkları arasında sayılır. Bazı türleri aşırı büyürken diğerlerinin ebatları ortalama bir tavşan büyüklüğünde kalır. En iri türü gri renge çalan mavi Argente tavşanlarıdır. Mavinin yanında şampanya, kahverengi ve siyah olmak üzere dört farklı türü bulunan bu sevimli kemirgenler Fransa’nın Champagne bölgesinde melezlenerek elde edilmiştir. Argente (gümüş) tavşanlarının özellikle iri türleri ülkemizde son yıllarda oldukça yaygın şekilde tavşan tutkunları tarafından beslenmektedir.
Uzun yıllardır vahşi hayvanların takibi gerçekleştirmek üzere bilim adamları tarafından söz konusu hayvanlara yerleştirilen mikroçipler artık kedi, köpek ve gelincik gibi evcil hayvanlara da takılıyor. Üstelik mikroçip uygulaması bazı ülkelerde olduğu gibi bizim ülkemizde de artık bir zorunluluk. Mikroçipler ile sahibi bulunan ve kalıcı bir kimlik edinen hayvanların korunması ve sağlık kontrollerinin eksiksiz yaptırılması amaçlanıyor.
Tavşan besleyenler tavşanların kendilerini sık sık temizlediğini görür. Gerçekten de tavşanlar kedilere benzer şekilde tüylerini yalayarak kendilerini temizlerler. Bu temizlenme biçimi tavşanların tüy yutmasına dolayısıyla sindirim sorunlarına yol açar. Bu nedenle tavşan sahipleri uzun kulaklı dostlarının temizlenmesi ile ilgili yollar ararken en çok takıldıkları soru tavşanlar yıkanmalı mıdır, olur. Bu konuda farklı görüşler olmakla birlikte tavşanların zorunlu haller dışında yıkanması sağlıkları açsısından uygun değildir.
Seyahatlerinde ve tatillerinde evcil hayvanlarını yanlarından ayırmak istemeyenlerin tercihi genellikle uçak yolculuğu oluyor. Eğer özel aracınız yoksa ya da araçla gidilemeyecek bir mesafede seyahat edecekseniz evcil dostunuzu yanınıza almanız için zaten uçak kullanmaktan başka şansınız pek de yok. Evcil hayvanınızla uçak yolculuğu ise bazı ön şartları ve hazırlıkları gerektirdiği gibi belirli hususlarda bilgi edinmenizi de gerektiriyor.
Adını yetiştirildiği yerden yani, Belçika’nın Beveren şehrinden alan Beveren tavşanı, 19. yüzyılın sonlarında keşfedilmiştir. Melez bir ırk olan bu tavşanların karakteristik özelliği maviye çalan gri renk tüyleridir. Bu nedenle bu tavşanlara Mavi Beveren tavşanları da denmektedir. Güzel ipeksi kürklere sahip olan Beveren tavşanları melezlenerek başta siyah ve beyaz olmak üzere birçok renkte üretilmektedir.