Kediler kısıtlanmayı ve zorlanmayı sevmedikleri için taşıma çantalarına girmek istemezler. Kedilerin bu insanlara benzer özellikleri kedi sahiplerine neredeyse kâbus yaşatır. Sevimli dostunuzu kedi taşıma çantaları içine zorla yerleştirmeye çabalamadan önce onu bu çantalara alıştırmanız daha akılcı bir yöntem olmasının yanında her iki taraf için de bu büyük stres kriz olmaktan çıkacaktır.
Her kedi sahibi en az bir kez kedisinin açık camlardan, balkonlardan, teraslardan ve hatta evlerinin çatısından düştüğüne şahit olmuştur. Kendilerini korumaya yoğun şekilde programlı ve epey temkinli canlılar olan kedilerin yüksekliği ne olursa olsun belirledikleri yerlere tırmanmaları ve oradan düşmeleri aslında şaşırtıcı bir durumdur. Kedilerde düşme sendromu denen ve sonuçları ölümcül olabilen bu durum farklı nedenlere bağlı olarak gerçekleşir.
Bazı kediler sokakta yaşadıkları travmadan ötürü, bazıları da cinsleri gereği çekingen olabilirler. Kimileri ise kendilerini korumak için saldırgan davranışlar gösterebilirler ve bu utangaç ve agresif tavırların sönümlenmesi beklediğinizden uzun sürebilir. Kedinizin daha sosyal olması, size ve diğer insanlara alışması için uygulamanız gereken oldukça basit yöntemler bulunmaktadır.
Kedilerin ana gıdaları olan kuru mamalardan başka su ihtiyaçlarını gidermek ve sindirim sistemlerini düzenlemek için yaş mamalara ihtiyaçları vardır. Fakat yaş mamalar ölçülü biçimde ve ancak haftada 2 ya da 3 kez kedilere yedirilmelidir. Bir kedinin yiyeceği yaş mama miktarını belirleyen ise kedinin yaşı, cinsi, kilosu, kalori ihtiyacı ve özel sağlık durumu olmaktadır.
Kedilerin ön patilerinde beşer, arka patilerinde ise dörder adet parmak ve tırnak bulunur. Bu bilgi, ilk kez kedi sahiplenenler için yeterince şaşırtıcıdır. Kedilerle ilgili daha da hayret verici olan ise kedilerin polidaktil, yani çok parmaklı olabilmeleridir.
Kediler de diğer memeli canlılar gibi belirli dönemlerde çiftleşmeye hazır hale gelirler. Kızgınlık dönemi adı verilen bu süreçte kedinin ırkına, yaşam koşullarına ve cinsiyetine göre farklı belirtiler gösterdikleri ve bu etkenler doğrultusunda değişik davranışlar sergiledikleri gözlemlenir. Kedi sahipleri kızgınlık dönemindeki kedilerine daha çok ilgi ve sevgi göstermeli ve onlarla daha fazla vakit geçirmelidir.
Kediler, karakter yapıları ve doğaları gereği köpekler gibi eğitilmeye pek açık canlılar olmasalar da belli komutları, durumları ve bilgileri hızlı bir şekilde öğrenebilirler. Kediniz tuvaletinin yeri başta olmak üzere sizinle iletişim halinde olmayı, belli komutları ve en karmaşık oyunları bile öğrenecektir. Bunun için tekrar ve sabır anahtarınız olacak.
Kediler, karakter yapıları ve doğaları gereği eğitilmeye pek yatkın canlılar olmasa da zeki hayvanlardır. Özellikle kedilerin başarılı olduğu hafıza, gözlemleyerek öğrenme ve problem çözme bu canlıların zeki olduklarının göstergeleridir. Kedilerin de zekalarını geliştirmek için ise iyi bir bakım, düzgün yaşam koşulları, doğru beslenme ve zeka geliştirici kedi oyuncakları kullanmak önemlidir.
Kediler de köpekler gibi kuyruklarını hareket ettirerek iletişim kurar ve hissettiklerini belli ederler. Bu kuyruk sallama hareketi içgüdüsel bir davranıştır ve duruma göre farklı biçimlerde gözlemlenir. Yani kediler mutluyken, keyifliyken, sinirliyken ve tehdit altında hissediyorken kuyruklarını farklı şekillerde hareket ettirirler.
Saklanma davranışı, kedinizin yalnız kalma isteğinden kaynaklanabileceği gibi korku ve endişe duyduğu anlarda da gerçekleşiyor olabilir. Ayrıca kediler, sizleri oyuna davet etmek ya da ısınmak gibi nedenlerden ötürü de gizlenme ihtiyacı duyarlar. Ama atlanmaması gereken nokta kedilerin hastalandıklarında da saklanma davranışında bulunduklarıdır.