İnsanlarla dostluk kurma konusunda en başarılı evcillerin başında gelen köpekler, duygularını da cömertçe sergilenmekten kaçınmazlar. Fakat konuşma yetileri olmadığı için köpeklerin sahiplerine ne hissettiklerini ancak vücut dillerinden ve hareketlerinden anlayabiliyoruz. Köpeğinizin sizi yalaması, sizinle göz teması kurması, birlikte uyumak istemesi, sizi görünce aşırı heyecanlanması ve her fırsatta size fiziksel olarak temas etmeye çalışması gibi davranışlar size olan sevgisinin göstergesidir.
Hem köpek hem de kuş dostlarının en merak ettikleri konulardan biri köpeklerle kuşların bir arada yaşamalarının mümkün olup olmadığıdır. Bu bambaşka iki canlıyı birbirine alıştırmak hayli zordur. Birbirinden farklı niteliklere sahip olan bu hayvanların arkadaş olmaları için ciddi bir sabır göstermeli ve çaba sarf edilmelidir.
Köpeklerin sırt bölgesinde görülen kepek, cildi nemli tutacak salgı bezlerinin çalışması ile ilgilidir. Ama köpeklerde görülen kepek oluşumu sadece cildin nemi ile ilgili olmayabilir. Köpek kepeğinin sebepleri basitçe kuru hava olabildiği gibi kepeklenme parazitler, yanlış beslenme ile obezite, cilt enfeksiyonları, hormon dengesinin bozulması ve bunun gibi ciddi durumların bir yansıması şeklinde de okunabilir.
Gövde ve başları tamamen tüylerle kaplı olan köpekler de insanlar gibi sadece serinleme isteği ile değil, yüzmekten keyif aldıkları için denize ve havuza girebilirler. Ama her köpek yüzmekten hoşlanmaz ve ıslanmak bazı köpekler için bir kâbus olabilir. Ayrıca yüzmeye gitmeden önce köpeğinizin güvenliğini sağlayacak bazı önlemleri almanız bu eğlenceli etkinliği sorunsuz gerçekleştirmeniz açısından önemli bir etken olacaktır.
Kuyruk sallamak köpekler için kendi türlerinden ve tür dışı diğer canlılarla yakalanmaya çalışılan bir iletişim yoludur. Köpeklerin kuyruk sallama nedenleri acıkma, susama, oyun ve özgürlük ihtiyaçlarından kaynaklanır. İhtiyaçların yanında hissettikleri olumlu ve olumsuz duygular da köpeklerin kuyruk hareketlerine bakılarak anlaşılır.
İnsanlara koruma ve bekçilik etmenin yanında güvenlik kuvvetlerinde de görev alan köpekler; özellikle yalnız yaşayanlar, fiziksel ve ruhsal rahatsızlıkları bulunanlar ile engelli insanlara da destek olan canlılardır. İnsanlara her açıdan faydası dokunan bu güzel canlılarla büyüyen çocuklarda da çok olumlu sonuçlar ortaya çıktığı görülüyor. Köpeklerle büyüyen çocuklar daha sağlıklı, daha stressiz, daha sosyal ve daha mutlu oluyor.
Köpeklerin cinsine, yetiştirilmesine, beslenmesine, gördüğü eğitime ve yaşam koşullarına göre zekâ düzeyleri değişmektedir. Köpeklerde zekâ çoğunlukla verilen komutları anlama ve doğru uygulama ile problem çözme yeteneği olarak tanımlanır ancak köpeklerin zekâları sadece bu özelliklerle açıklanamaz. Yapılan araştırmalar köpek zekasının bazı türleri olduğunu ve geliştirilebileceğini ortaya koymuştur.
Köpeklerin ilgi ihtiyacına cevap vermek, sizinle arasındaki bağı kuvvetlendirmek ve daha sağlıklı bir psikolojiye kavuşmalarını sağlamak için onlarla daha çok vakit geçirmeniz önemlidir. Fakat can dostunuza ayırdığınız zamanı sadece yürüyüş yaparak ve onunla oyun oynayarak doldurmamalı, köpeğinizin eğlenmesine ve yeni şeyler öğrenmesine katkıda bulunacak etkinliklerin de bu zaman diliminde yapılmasına özen göstermelisiniz.
Köpekler, bazen hiçbir neden yokken kendi etraflarında dönerek kuyruklarını yakalamaya ve ısırmaya çalışırlar. Bu, zararsız bir oyun olabilir ancak kuyruk kovalama çok sık tekrarlanıyorsa ve kendini yaralayacak şekilde sonuçlanıyorsa bir soruna dönüştüğü açıktır. Daha çok büyük ırk köpeklerde rastlanılan kuyruk kovalama ve ısırma davranışı çeşitli nedenlere dayanmaktadır. Bu nedenler psikolojik ve fiziksel rahatsızlıklardan kaynaklıdır.
Köpeklerin iyi ve mutlu bir hayat sürmelerini sağlamak ile köpek sahiplerinin huzuru açısından mutlaka eğitimden geçirilmeleri gerekir. Bu eğitim, köpek henüz anne sütünden kesilmişken başlamalıdır. Eğitimin kapsamı ise tuvalet eğitimi ile başlayarak ısırmaması gerektiğini öğretmeye, evin kurallarını kavramasını sağlamaya ve sosyalleştirmeye kadar uzanır.