Irkı ne olursa olsun tüm köpekler diğer evcil hayvanlardan farklı olarak egzersize ihtiyaç duyarlar. Günlük yapılması gereken bu egzersizler köpeğin hem spor yaparak sağlıklı kalması hem de tuvalet ihtiyacının giderilmesi için zorunlu bir etkinliktir. Bu yürüyüşler köpeğin psikolojisini de düzenler ve köpeğinizin daha mutlu, daha huzurlu olmasını da beraberinde getirir. Köpeklerin sosyalleşmesine de yararı bulunan bu yürüyüşler aynı zamanda eğitimlerinin de bir parçası olarak görülmeli ve doğru şekilde gerçekleştirilmelidir.
Sağlık problemleri ya da engeli bulunan bir köpeği sahiplenmek onun bakımının diğer köpeklerinkinden farklı olacağı anlamına gelir. Çünkü görme engelli bir köpeğin ekstra özel ihtiyaçları bulunur. Fakat bu ihtiyaçlar daha önce köpek sahiplenmiş olanlar ve bilinçli köpek sahipleri tarafından fazla zorlanmadan karşılanabilir.
Hamile ve emziren köpekler yavrularını beslemek için çok fazla enerjiye dolayısıyla kaloriye ihtiyaç duyarlar. Bu yüksek kalori gereksinimi ancak hamile ve emziren köpeklere özel olarak geliştirilmiş formüle sahip köpek maması çeşitleri ile giderilebilir.
Köpekler, insanlara yaklaşımlarında oldukça sevecendirler. Tabi sürü halinde gezmedikleri ve yavruyken sosyalleştirildikleri zaman. Ama sokak köpeği bile olsa doğru bir yaklaşım ile ilk anda bir köpeği sevmeniz mümkündür. Bunun için köpeklerle doğru iletişim kurmanız gerekir.
Oldukça önemli işlevleri bulunan köpek kuyruğu kemik, kas ve sinirlerden meydana gelen bir yapıdır. Geçmişte insanlar tarafından bir fazlalık olarak görülen ve köpekler henüz yavruyken kesilen kuyruk aslında çok gerekli bir organdır. Ama günümüzde de hala yanlış inançlar ve hatalı varsayımlar nedeniyle özellikle belli cinslerin kuyrukları kesiliyor. Köpeklerin kuyruklarını kesmek doğru olmadığı gibi zararlı bir işlemdir.
Antibiyotikler insanlar gibi köpeklerde de enfeksiyon yaratan mikroorganizmalara karşı vücudu savunmak için kullanılır. Ama antibiyotik kullanımı insanlarda olduğu gibi köpeklerde de dikkatli gerçekleştirilmelidir. Çünkü antibiyotikler laboratuvar ortamında mantar, küf ve bakterilerden elde edilir ve bu mikroorganizmalar köpeğin vücudunda bulunan enfeksiyonları tedavi etmek amacıyla geliştirilir. Antibiyotik ilaçların içeriği köpeğe zarar veren ve enfeksiyonlara neden olan bakterilerin türüne göre seçilerek kullanılmalıdır. Bu seçimi ise ancak veteriner hekimler yapabilir.
Köpeklerin hareketlerini destekleyen ve duygu durumlarını diğer canlılara bildiren bir iletişim aracı olan kuyruk, oldukça önemli bir uzuvdur. Köpeklerde kuyruk kırılması ise rastlanan bir durumdur ve bu durum köpeğin hayat kalitesini ciddi anlamda olumsuz şekilde etkiler. Köpeklerin kuyruklarının kırılmasının başlıca nedeni travmalardır. Kuyrukta şişlik, başka yöne eğilme, şekil bozukluğu ve kuyruk hareketlerinin yavaşlaması söz konusu ise kırık gerçekleşmiş olabilir.
Sokakta yaşayan canlarımız ne yazık ki evlerde beslenen evcil hayvanlar kadar şanslı değil. Sokak hayvanlarının bizlere çok ihtiyacı var. Günümüzde hayvan hakları ile ilgili duyarlılığın artması ile birçok insan sokak hayvanlarını korumak ve onların yaşamlarını devam ettirmelerini sağlamak adına çaba gösteriyor. Ama başta hayvan severler olmak üzere pek çok insanın da sokak hayvanları ile ilgili çekinceleri bulunuyor. Bunun başlıca nedeni sokakta yaşam süren canlarımız hakkında yanlış bilinenler.
Memeli hayvanlar olan köpekler insanlar gibi üreme yolları ve üreme organları ile ilgili çeşitli rahatsızlıklar yaşayabilirler. Bu rahatsızlıkların başında rahim iltihabı tıbbi adıyla “Pyometra” gelir. Pyometra rahim yapısının bozulması ve rahmin iltihapla dolmasıdır. Yaygın olarak kısırlaştırılmamış, 7 yaş ve üzeri köpeklerde görülen bu rahatsızlığa 7 yaşın altındaki genç köpeklerde az da olsa rastlanır. Bu hastalık köpek için oldukça rahatsız edicidir ve tedavi edilmezse ölümcül sonuçlara yol açabilir.
Tıbbi adı koprofaji olan dışkı yeme, köpeklerde sıklıkça görülen bir durumdur. Köpekler için dışkı iğrendirici olmamasının yanında tersine ilgi çekicidir. Köpekler özellikle otçul beslenen canlıların dışkısını koklayıp tatma eğilimindedirler. Kedi dışkısı da köpekleri fazlaca cezbeder. Köpeğin sağlığı açısından son derece zararlı sonuçlara yol açabilecek bu durumun birçok farklı nedeni olabilir. Bu sebepler yanlış beslenmeye bağlı ya da davranışsaldır.